Колкото и да си талантлив, ако родителите ти са известни, някак неизбежно е да минеш през етапа „синът на…“ или „дъщерята на…“. И дори известните татковци и майки в различни интервюта да обясняват как „никога не са ти помагали“, някак горчивият привкус винаги остава.

Ако обаче докажеш, че и без помощта на родителите си, ти действително имаш причина да бъдеш известен, тогава правилата на играта се обръщат.

Млади, изключително талантливи хора, избрали да се развиват в близки или далечни области на популярните си родители. Хора, доказващи се ежедневно и демонстриращи уменията си, които нерядко надскачат това, което сме виждали от мама и тате. Днес ще ви представим 10 такива деца. Деца на известни българи, доказали се като новите таланти у нас.


1. Божидара Йонова
дъщеря на Белослава и Евгени Йонов

Дара, както я наричат повечето хора, е наследница е на артистични роднини. По майчина линия има баба – актриса (Анета Сотирова) и майка – певица (Белослава). По бащина пък – баща (Евгени Йонов) и дядо – художници. Ами няма как всичките тези артистични гени да не доведат до появата на нов артист. От ново поколение и с нови възгледи към изкуството, но стъпили на стабилната основа на традициите. Така талантливата Божидара, едва на 22 години, стартира свой собствен бизнес в света на модата, вдъхновен от различните спортове, които упражнява – кайт сърф, плуване, сноуборд, ски. И то доста успешен. Явно добре успява да съчетава бизнес нюх и артистични заложби. А докъде ще развие това си начинание? Стискаме палци и наблюдаваме с интерес.

2. Александър Кадиев
син на Катерина Евро

В началото на своята кариера Александър Кадиев бе по-известен като „сина на Катето Евро“. Да, с такава именита майка, няма как да избягаш от сянката ѝ. Но Сашо доказа, че е възможно. Освен на изключителен актьор, той показа и завидни умения на водещ и то в едно от най-гледаните предавания на телевизия, бореща се за най-голям пазарен дял сред медиите. Достоен син на майка си – такъв е Сашо Кадиев. Станал еквивалент за „Комедията“ в България, но доказал, че може да изиграе достатъчно достоверно и драматични роли. Все пак това отличава големите актьори от посредствените. А той с годините е доказал, че спада към първите.


3. Алена Вергова
дъщеря на Юлиан Вергов

Естествено, още по фамилията ѝ се досещате, че Алена е дъщеря на известния български актьор Юлиан Вергов. Та съвсем натурално развива интерес към киното, покрай ходене по снимачни площадки с баща си. Започва да взима епизодични роли във филми и сериали. През 2021 година дори игра една от главните роли във филм, по мотиви от живота на българката поетеса Петя Дубарова. Осъзнала вече, че това е нещото, с което иска да се занимава, кандидатства и е приета да учи в НАТФИЗ. Бъдещето и киното са пред нея – дано постигне роли добри, поне колкото на баща си! Очакваме с нетърпение развитието на кариерата ѝ!

4. Константин Еленков
син на Диана Добрева и Ангел Еленков-Аци

Звездата на пловдивския Драматичен театър – Константин Еленков, е четвърто поколение артист, откъдето и да бъде погледнато. Прадядо му е пътуващ артист, прабаба му – актриса в Музикалния театър. Другият му прадядо пък е част от Софийската опера. Баба му играе в Габровския театър, дядо му пък – в Сатиричния. Майка му – Диана Добрева, е един от успешните български режисьори, а баща му – Ангел Еленков-Аци е писател. Няма начин да си израснал сред такива имена в сценичните изкуства и да не понечиш и ти сам да станеш един от тях. Още от ранно детство Константин става част от театъра, но и театъра става неразделна част от него. Така е и до днес.


5. Рут Колева
дъщеря на Неделчо Колев

Още при първата си поява на по-голяма сцена – тази на музикален формат, става ясно, че това момиче има огромен талант и само трябва да се ослушваме какво ще се случи с нейния творчески път. Не след дълго ударно започна да напомня за себе си, като всяка песен, която пуснеше, нямаше как да остане незабелязана от меломаните. Лека меланхоличност, джазов звук и този изящен глас. Това е Рут Колева. А представяте ли си да не беше станала певица, а… щангистка например? Да, неслучайно споменаваме този спорт, защото неин баща е трикратният световен шампион и бронзов медалист от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Неделчо Колев. Въпреки че двете дисциплини (пеене и вдигане на тежести) нямат нищо общо помежду си, Рут открива няколко интересни сходни стечения на събития в нейния живот и този на баща си. На 13 години и двамата започват да се занимават с бъдещите си професии. На 16 той е станал майстор на спорта, а тя – доказана певица. На 20 пък той е избран за „Спортист на годината“, а тя – за „Жена на годината в музиката“.

6. Мила Роберт
дъщеря на Ваня Щерева и Роберт Гергов

Младата певица, наследила артистичния талант на майка си – Ваня Щерева, изгря на небосклона на родната поп сцена преди няколко години. Пееща песни с авторски текстове и показваща наученото от НАТФИЗ актьорско държание пред камера в своите клиповете, Мила бързо успя да прикове публичното внимание към себе си. Екстравагантна, със собствен стил, не се притеснява да експериментира – както в музиката, така и във визията си. Такава е Мила. Съжаляваме, Роберт Гергов, но явно атлетичният ген не е надделял над артистичния. Но пък какъв добър резултат е дал вторият – спор няма.


7. Константин Трендафилов – Папи Ханс
син на Кристин Димитрова и Владимир Трендафилов

Изгрял с песен, даваща точната рецепта за идеалния… кекс, зад леко налудничавия артистичен образ на Папи Ханс, се крие един артистичен, но образован млад мъж. Дете на доказани познавачи на българския език – писателката и поетеса Кристин Димитрова и професорът, преводач и преподавател в Софийския университет Владимир Трендафилов, Константин се увлича по писането още в юношеските си години. Издава книга с поезия, както и роман – и двете жънат успех. Така рязко става част от новата вълна съвременни български автори. И тъкмо на гребена на писателската си вълна, решава да скочи в ново начинание – музиката. Тя се оказва нов начин да изрази себе си, а и да покаже друга своя страна на публиката си. Good job, Papi Hans! Успя да смаеш всички! И да умножиш аудиторията си!

8. Албена Колева
дъщеря на Тодор Колев

Макар Тодор Колев да е твърдо против това дъщеря му да тръгне по неговите стъпки в професията, Албена все пак се втурва към актьорството. Именно заради нежеланието на баща си да се занимава с това, тя дълги години работи, освен като актриса и в рекламния бизнес. До момент, в който самият Тодор Колев не ѝ предлага представление, в което да играе. Моноспектакъл, който той да режисира. Нещо като своеобразен подарък от него към нея – баща и дъщеря в екип. Това е дългоочакваното признанието, което получава от знаменития Тодор Колев приживе – моноспектакълът „Шърли Валънтайн“. В него Албена за пръв и последен път е режисирана от собствения си баща. Преживяване, което остава завинаги в сърцето и спомените ѝ!


9. Едмонд Назарян
син на Армен Назарян

Казват, че кръвта вода не става. В този случай тези думи са напълно верни. Син на двукратен олимпийски шампион по борба, няма как да остане безразличен към този спорт. Напротив. Малкият Едмонд израства в залата и е съвсем естествено да иска да догони и задмине успехите на своя баща – Армен Назарян. Успехите му не закъсняват! Едмонд има множество републикански титли, трето място на младежките Олимпийски игри през 2018 г., сребърен и бронзов медал на Световното първенство за кадети. През 2020 г. става Европейски шампион по класическа борба за мъже до 55 кг., а е едва на 17 години. Какви ли още върхове ще изкачи в кариерата си? Само времето ще покаже…

10. Бернарда Береану-Мелев
дъщеря на Лазара Златарева и Владимир Береану

Бернарда е дъщеря е на ерудирания български журналист с румънски корени – Владимир Береану и единствената жена, останала цял живот „кака“ – Лазара Златарева. Беджи, както близките я наричат, се ориентира към артистичната професия на майка си и от малка посещава актьорски школи за деца. След това влиза в НАТФИЗ още от първото си кандидатстване, а към днешна дата вече е дипломирана актриса. Изявява се на сцените на Малък градски театър „Зад канала“, Младежки театър „Николай Бинев“ и Театър „Българска армия“.

ОК, явно наистина артистичния ген е с по-голяма тежест, независимо какъв е другия. До този извод достигнахме смело днес. А и има нужда от изявени артистични натури нашата страна. Нали така?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *