Колкото и рядко да се случват според статистиките, самолетните катастрофи си остават едни най-смъртоносните инциденти, в които човек може да попадне. Редицата възникнали подобни катастрофи оставят след себе си множество самолетни останки, напомнящи за злощастната съдба на съответния полет.

Ако все пак искате някой ден да отидете на такова смразяващо място и ако не смятате, че ще ви побият тръпки при мисълта, вижте списъка ни от 10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите.

10. Край бреговете на Хавай

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

По време на рутинна мисия от Пърл Харбър през 1948 година, самолет Vought F4U Corsair е принуден да кацне, поради възникнал проблем с горивото. На пилота на самолета му се наложило да снижи летателния апарат до водата. Съвсем скоро екипажът бил спасен и инцидентът се оказал без жертви.

Тъй като превозното средство било потопено с много малко щети, понастоящем може да бъде открито почти непокътнато на около 45 метра под водата. Следствие на близостта му до брега, мястото става популярна дестинация за гмуркане на туристи.

9. Тихоокеанските острови

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

За жалост тихоокеанските острови са били свидетели на множество въздушни борби по време на Втората световна война. Затова и много американски и японски самолети са намирали своя край в дълбините на гъстите джунгли или буйните лагуни.

През 2015 година фотографът Бранди Мюлер прави шокиращо разкритие на масово гробище от над 150 самолета, изчезнали през Втората световна. Той ги открил по време на гмуркането си в близост до Маршаловите острови.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. Самолетната катастрофа в Исландия

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

Вероятно едни от най-зловещите самолетни останки са често сниманите следи от инцидента в Солхаймасандур, Исландия. Ужасяващите отломки, лежащи на черния пясъчен плаж, са на Douglas DC-3, принадлежал на американския флот.

Самолетът пада през ноември 1973 година в следствие на принудително кацане, поради влошени метеорологични условия. За щастие обаче всички членове на екипажа са оцелели. Фюзелажът на самолета от своя страна все още лежи на южния исландски плаж и се е превърнал в доста посещавана дестинация от фотографите.

7. Самолетните останки в Аляска

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

На отдалечения Алеутски остров Атка, около бреговете на Аляска, бомбардировач B-24 лежи почти непокътнат.

Самолетът пада по време на Втората световна война, изпълнявайки рутинна мисия. За нещастие екипажът му се сблъсква с лоши атмосферни условия и е принуден да се насочи към повърхността на малкия остров. Отново всички на борда са оцелели и спокойно можете да разгледате самолета, който стои там и до днес.

От 1979 година насам територията официално вече е част от Националния регистър на историческите места.


6. В Карибските джунгли

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

Мястото, пазещо останките на полет Air Aruba P4-YSA, изглежда като извадено от телевизионния сериал „Изгубени“! Заплетените парчета фюзелаж от самолета днес могат да бъдат открити в Карибските джунгли на остров Кюрасао.

Въпреки че не е ясно как летателният апарат е стигнал до сегашното си местоположение, самолетът, криещ зловещата си тайна, може да бъде посетен от всички желаещи туристи.

5. В скалите на Аризона

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

През септември 1944 година полет A B-24, провеждан с екипаж от осем мъже, пада по пътя между Бейкърсфийлд, Калифорния и Kirtland Army Air Field в Ню Мексико. Самолетът се разбива в Северна Аризона, а всички на борда загиват на място при катастрофата. Ужасяващите останки от летателното средство все още лежат на върха на отдалеченото скалисто място.

Тези, които искат да ги посетят, трябва да се подготвят за един труден преход, траещ около седем часа и обхващащ разстояние от близо дванадесет километра.


4. Бомбардировачът във Франция

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

В Алп дьо От Прованс в Южна Франция се намират рушащите се останки на един свален бомбардировач на Кралските военновъздушни сили. Самолетът се разбива в земята през май 1944 година по време на мисия, целяща бомбардирането на германски завод за въоръжение в град Порт-ле-Валанс. По пътя обаче, той бил поразен от зенитна артилерия и всички петима членове на екипажа били изгорени до смърт в катастрофата.

Разкъсаните метални отломки все още могат да бъдат посетени от любителите на историята. Пет плакета са поставени, редом до останките на самолета, всяка от които носи името на един британски войник, бил на борда му.

3. Останките в Санта Фе, Ню Мексико

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

На север от Албакърки, Ню Мексико, в Сибола Нешънъл Форест могат да бъдат видени останките на TWA полет 260 . Самолетът злополучно се разбива през февруари 1955 година, убивайки всички 13 пътници и трима членове на екипажа, които били на борда.

Телата са били извадени от мястото на катастрофата, но голяма част от останките все още се намират там. Те могат да бъдат посетени след напрегнат поход до мястото, което местните наричат „TWA Canyon“.


2. Мистериозната канадска катастрофа

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

През 1971 година мистериозни останки от самолет се появяват в клоните над Heritage Park в Канада. Местните хора имали съвсем малко информация за произхода на отломките. Единственото, което се виждало, бил покривът на пилотската кабина на самолет с един двигател. Няма обаче официален отчет за това откъде идва и как превозното средство се е озовало там.

Подозрителните самолетни парчета са изключително лесно достъпни за желаещите да ги посетят. Много туристи дори са надраскали имената си по разкъсания метал.

1. Самолетът в Сахара

10 останки от самолетни катастрофи, които можете да посетите

UTA полет 772, на път от Република Конго до Париж, пада в пустинята Сахара през септември 1989 година. Причината за разбиването му е бомба, избухнала в товарния трюм на самолета. В следствие на трагедията всички 170 души на борда на самолета са били убити.

Поради отдалечеността на мястото на катастрофа, парчета от самолета остават в пустинята и до днес, дълго след като вече са приключили спасителните акции.

Това може да ви подскаже, че едва ли е добра идея да посетите лично самото място. Ако искате да видите самолетните останки на полета, можете да използвате за целта Google Earth.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *