10-тe най-популярни романтични романа

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

10-те книги в списъка по-долу са напълно достъпни за родните читатели. Не ги пропускайте, дори и да не харесвате сълзливите истории. Всеки ще намери нещо интересно…

10-тe най-популярни романтични романа1. „Гордост и предрасъдъци“, Джейн Остин

„Гордост и предразсъдъци“ е най-популярният роман на Джейн Остин и е считан от мнозина критици за едно от най-значимите произведения в английската литература на XIX век. За първи път е публикуван през 1813 г., а по книгата са реализирани над 10 филма и телевизионни сериала.

10-тe най-популярни романтични романа2. „Ана Каренина“, Лев Толстой

Считан от мнозина за най-добрия роман на всички времена, „Анна Каренина“ разказва за трагичната любов между омъжена жена и офицер. Романът е публикуван в осем части през периода от 1873 до 1877 година в периодично руско издание. Първото му цялостно книжно издание излиза през 1878 г. и се състои от 864 страници.

10-тe най-популярни романтични романа3. „Отнесени от вихъра“, Маргарет Мичъл

„Отнесени от вихъра“ е смятан за най-големия бестселър на всички времена. За романа авторката му – Маргарет Мичъл, получава награда „Пулицър“ през 1937 г. През 1939 г. по романа е заснет едноименният филм с участието на Кларк Гейбъл и Вивиан Лий. Лентата се превръща в истински кино хит и носи на създателите си рекордните по онова време 10 награди „Оскар“.

10-тe най-популярни романтични романа4. „Здрач“, Стефани Майер

„Здрач“ е може би най-популярният тинейджърски роман в последните години, публикуван през 2005 г. и последван от продълженията „Новолуние“, „Затъмнение“ и „Зазоряване“. Автор на поредицата е Стефани Майер, а историята разказва за любовта на седемнадесет годишната Бела Суон и вампира Едуард Кълън, роден през далечната 1901 г.

10-тe най-популярни романтични романа5. „Тетрадката“, Никълъс Спаркс

Понякога една любовна история така пленява сърцата ни, че престава да бъде просто история и се превръща в преживяване, което става част от собствения ни живот. “Тетрадката” е такава книга. Разказът започва в наши дни, в един старчески дом. Възрастен мъж ни връща до 40-те години на миналия век с любовна история от своята тетрадка, която чете на една от пациентките в дома, с която се е сприятелил… Романът „Тетрадката“ е издаден в 37 страни и е сред най-продаваните книги на последното десетилетие. През 2004 г. той бе екранизиран от режисьора Ник Касаветес.

10-тe най-популярни романтични романа6. „Пътешественикът във времето и неговата жена“, Одри Нифнегър

„Пътешественикът във времето и неговата жена“ разказва любовната история между жена и мъж с генетично заболяване, което му позволява да пътува във времето без да го иска. Книгата е екранизирана през 2009 г., с участието на Ерик Бана и Рейчъл Макадамс.

10-тe най-популярни романтични романа7. „P.S. Обичам те“, Сесилия Ахърн

„P.S. Обичам те“ е дебютен роман за Сесилия Ахърн, който доказва, че истинската любов никога не умира. Новелата излиза през 2004 г. и се превръща в бестселър в Ирландия, Англия, САЩ, Германия и Холандия, а родената през 1981 г. Сесилия Ахърн е обявена за най-голямото литературно събитие на Ирландия през последните години.

10-тe най-популярни романтични романа8. „История на любовта“, Никол Краус

„Цял живот може напразно да търсим книга, в която тъй нежно се спояват тайнство, поезия и медитация; която да ни заплени, да ни разтърси и в крайна сметка да ни донесе утеха“, твърди Елизабет Бърг. В „История на любовта“ има много за разказване и не случайно Алфонсо Куарон, режисьорът на „И твоята майка също“, се е заел да снима филм по романа.

10-тe най-популярни романтични романа9. „Джейн Еър“, Шарлот Бронте

„Джейн Еър“ е първият издаден роман на британската писателка Шарлот Бронте. Сюжетът разказва историята на Джейн Еър – интелигентно и умно момиче, с богато въображение, но от беден произход. Именно в „Джейн Еър“ за пръв път героиня се осмелява да говори за равенство между жените и мъжете, както в чувствата, така и в проявите им в обществото.

10-тe най-популярни романтични романа10. „Писмо в бутилка“, Никълъс Спаркс

„Писмо в бутилка“ разказва за Тереза Озбърн, която по време на отпуската си намира на океанския бряг писмо в бутилка, написано от непознат на име Гарет. „Моя най-скъпа, Катрин – гласят първите редове – липсваш ми, любима, както винаги, но днес особено силно, защото океанът ми пее за теб и песента му е за живота, който имахме…“ Тереза, чиято вяра в романтичното е разбита от бившия ѝ съпруг, е заинтригувана: „Кои са Гарет и Катрин? Каква е тяхната история? Наистина ли любовта им е била толкова силна?“


Коментари

Сподели

Коментари