Замисляли ли сте се къде се намират най-добрите университети в света? Експертите са категорични – САЩ и Великобритания са държавите, които са създали и съхранили най-успешните учебни заведения.

Далече от знанията и уменията, които отделните университети предоставят на своите студенти и реномето, което са изградили пред света, британският вестник Daily Telegraph се зае със задачата да издири и подреди най-красивите и вдъхновяващи учебни места.

В класацията на таблоида са включени онези учебни заведения, чийто студенти могат само да се гордеят, че са имали честта да завършат. Ето 10-те най-красиви университета в света.


1.Оксфорд

Красивите кули и златисти камъни на „Оксфорд“ вдъхновяват вече поколения студенти. Отделните сгради на колежа без съмнение влизат в графата „архитектурни чудеса“. Такива са например библиотека Радклиф Камера и Бодлейанската библиотека.

2. Харвард

Харвардският университет е най-старият университет в САЩ. Основан през 1636 г., той се отличава с червените си тухлени сгради и живописния парк пред него, пълен с много дървета. Най-старата постройка е Масачузетс хол, където са офисите на университетския президент и цялото ръководство.

3. Кейптаун

Сградите на университета в Кейптаун може и да не са така поразителни като в някои други университети, но планинска обстановка безспорно е грандиозна, удивителна и запомняща се.


4. Москва

Сградата на университета може да изглежда по-скоро като луксозен хотел, но няма как да се отрече, че е впечатляваща – особено когато бъде осветена през нощта. Московският държавен университет е един от най-престижните университети в Русия, а основната му сграда се смята за най-голямата образователна структура в света.

5. Болоня

Италианският град Болоня е дом на най-стария университет в света, основан през 1088 г. Оживеният квартал на университета е изпълнен с красиви сгради с червени покриви и множество колони.

6. Торонто

Тази внушителна сграда е част от Университета в Торонто, основан през 1827 г. Сградите в кампуса са предимно смес от романски и готически стил. Университетът, както се вижда, изглежда особено привлекателен през зимата.

7. Кеймбридж

Не можем да говорим за Оксфорд, без да споменем и Кеймбридж. Повечето от старите колежи са проектирани почти еднакво – с главна порта, водеща към серия от четвъртити дворове, оградени околовръст от сгради, предназначени за учене и за живеене на студентите и преподавателите.


8. Саламанка

Университетът в Саламанка, Западна Испания е от тези, които задължително трябва да се видят. Той е основан през 13-ти век и до голяма степен е построен в богато украсения испански стил, известен като „plateresque“. Фасадата е покрита с особено красиви гравюри, включително една на жаба, седнала върху череп – комбинация, която, твърди се, носи късмет на тези, които я забележат.

9. Мумбай

Оригиналният кампус на университета на Мумбай е построен през 19 век. Освен няколкото невероятно красиви постройки, той впечатлява и с кръглото външно стълбище, прикрепено към централната сграда. В сградата е разположена и имитация на лондонския Биг бен – кула, наречена Rajabai tower.

10. Сидни

Красивата неоготическа сграда на Университета в Сидни е проектирана от архитекта Едмънд Блекет през 1850 г. Голямата зала, базирана на Великата зала на Уестминстър, буди истинско възхищение. Английския писател Антъни Тролъп (1815 -1882 г.) пише, че няма нито една зала от колежите в Оксфорд или Кеймбридж, „чийто пропорции са толкова добри“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.