Евтини самолетни билети

Стволовите клетки са онези „вълшебни“ малки части от човешкия организъм със способност да се развиват в специализирани типове клетки в тялото.

Техните функции се изучават непрекъснато от учени по света, тъй като могат да бъдат използвани като заместител на клетки и тъкани, които са били увредени.

Днес им обръщаме специално внимание и ви представяме 10 неща, които трябва да знаем за стволовите клетки.


1. Значение на стволовите клетки

Стволовите клетки са суровините на тялото – клетки, от които се генерират всички други клетки със специализирани функции. При правилни условия в тялото или в лабораторията, стволовите клетки се разделят, за да образуват повече клетки, наречени дъщерни клетки.

Тези дъщерни клетки или стават нови стволови клетки (самообновяване), или се превръщат в специализирани клетки (диференциация) с по-специфична функция като кръвни клетки, мозъчни клетки, клетки на сърдечния мускул или костни клетки.

2. Ембрионални стволови клетки

Тези клетки произлизат от ембрионите, които са едва на 3 дни. На този етап ембрионите се наричат бластоцисти и имат около 150 клетки. Това са плурипотентни стволови клетки, което означава, че могат да се разделят на повече стволови клетки или да станат всякакъв вид клетки в тялото. Тази гъвкавост позволява ембрионалните стволови клетки да се използват за регенериране или възстановяване на болните тъкани и органи.

10 неща, които трябва да знаем за стволовите клетки

3. Зрели стволови клетки (в организма на възрастен)

Тези стволови клетки се намират в малки количества в повечето тъкани на възрастни като костен мозък или мазнини. В сравнение с ембрионалните стволови клетки, възрастните стволови клетки имат по-ограничена способност да се възпроизвеждат в различни клетки от тялото.

4. Ново проучване за стволовите клетки

Доскоро изследователите смятаха, че стволовите клетки на възрастни могат да създадат само подобни видове клетки. Нови проучвания сочат, че възрастните стволови клетки също като ембрионалните могат да създадат различни видове клетки. Например стволовите клетки от костен мозък умело заместват клетки, увредени от химиотерапия или заболяване.


5. Как стволовите клетки се препрограмират?

Учените успешно трансформират обикновените възрастни клетки в стволови клетки, използвайки генетично препрограмиране. Чрез промяна на гените в клетките на възрастни, изследователите могат да препрограмират клетките да действат подобно на ембрионалните стволови клетки.

Тази нова техника може да позволи на изследователите да използват препрограмирани клетки вместо ембрионални стволови клетки и да предотврати отхвърлянето на имунната система на новите стволови клетки.

10 неща, които трябва да знаем за стволовите клетки

6. Перинатални стволови клетки

Изследователи са открили стволови клетки в околоплодната течност, както и в пъпната връв. Тези стволови клетки също имат способността да се превръщат в специализирани клетки. Амниотичната течност запълва торбичката, която заобикаля и предпазва развиващия се плод в матката. Изследователите са идентифицирали стволови клетки в проби от околоплодна течност, взети от бременни жени за тестване на амниоцентеза.


7. Стволовите клетки за по-лесно разбиране на дадена болест

Изследователи и лекари наблюдават узряването на стволовите клетки в костите, сърдечния мускул, нервите и други органи и тъкани и така по-добре разбират как се развива болестта.

8. Стволовите клетки генерират здрави клетки, за да заменят болните

Стволовите клетки могат да бъдат насочени към превръщането им в специфични клетки, които могат да се използват за регенериране и възстановяване на болни или увредени тъкани. Хората, които биха могли да се възползват от терапиите със стволови клетки, са тези, които са с увреждания на гръбначния мозък, диабет тип 1, болест на Паркинсон, амиотрофична странична склероза, болест на Алцхаймер, аутизъм, сърдечни заболявания, инсулт, изгаряния, рак и остеоартрит.

Стволовите клетки могат да имат потенциал да бъдат съхранявани, за да се получи нова тъкан за използване в трансплантационната и регенеративна медицина.

10 неща, които трябва да знаем за стволовите клетки

9. Как работи регенеративната медицина?

Терапията със стволови клетки, известна още като регенеративна медицина, насърчава възстановителния отговор на болна, нефункционална или увредена тъкан, използвайки стволови клетки или техните производни. Това е следващата глава в трансплантацията на органи – използват се клетки вместо донорски органи, които са ограничени в предлагането.

Изследователите отглеждат стволови клетки в лаборатория. Тези стволови клетки се манипулират, за да се специализират в специфични видове клетки – клетки на сърдечния мускул, кръвни клетки или нервни клетки. След това специализираните клетки могат да бъдат имплантирани на човек.

Например, ако лицето има сърдечно заболяване, клетките могат да бъдат инжектирани в сърдечния мускул. Здравите трансплантирани клетки на сърдечния мускул след това биха могли да допринесат за възстановяването на дефектния сърдечен мускул.

10. Стволовите клетки като тест на лекарства

Новите проучвания включват ефективността на използването на човешки стволови клетки, които са програмирани в тъканно-специфични клетки за тестване на нови лекарства. За да бъде тестването на нови лекарства точно, клетките трябва да бъдат програмирани и да придобият свойства от типа клетки, към които е насочено лекарството.

Могат, например, да се генерират нервни клетки, за да се тества ново лекарство за нервно заболяване. Тестовете могат да покажат дали новото лекарство е повлияло на клетките и дали клетките са били увредени.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.