Евтини самолетни билети

Агата Кристи е най-значимият представител на класическата криминална история. Нейният уникален литературен талант надскача ограниченията за държава, расa, възраст… запленява и интригува. Тя е публикувала 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Агата Мари Клариса Милър е родена на 15 септември 1890 г. За детството си твърди, че е било много щастливо. През 1914 г. се омъжва за Арчибалд Кристи, пилот в Кралския корпус. По време на Първата световна война започва да пише първия си роман, отчасти за да избяга от монотонността на работата си и отчасти за да спечели облог със сестра си, която я предизвиква, че не може да напише добър криминален роман.

„Тайнствената афера в Стайлз“ е публикуван през 1920 г., поради проблем с намирането на издател. Развежда се с Арчибалт през 1928 г., а през 1930 г. се жени за археолога Макс Малоун. Любопитното около нея, е че страдала от нарушение в процеса на писане, наречен дисграфия. Също така е първият автор получил наградата „Гранд Мастър“ на американските писатели на мистерии. Фигурира в „Книгата за рекордите на Гинес“ като най-продаваният автор на художествена литература на всички времена. Творбите ѝ са преведени на 103 езика. След изключително успешна кариера и щастлив живот, Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г. Ето и 10-те най-добри нейни произведения, подредени от Джон Кърейн от британския вестник „The Guardian“ по годината им на издаване.


1. „Убийството на Роджър Акройд“ („The Murder of Roger Ackroyd“) – 1926
Издадена през 1926 г. Това е първият голям успех на Агата Кристи. У нас книгата е позната и като „Алиби“. Сюжетът разказва за поредица от убийства, а с разследването се заема Еркюл Поаро. Случаят е толкова необичаен, че дори и гениалният детектив няма идея как да го реши.

2. „Загадката на Енд Хаус“ („Peril at End House“) – 1932
Поредица от инциденти едва не отнема живота на Ник Бъкли, собственичка на имението Енд Хаус. Колкото повече Поаро напредва в разследването, толкова по-сигурен е той, че неизвестният нападател ще удари отново. И този път може да успее. Но все пак убиецът е допуснал фатална грешка, защото не е предвидил в плановете си известния детектив.

3. „Убийство в Ориент Експрес“ („Murder on the Orient Express“) – 1934
Агата Кристи написва един от най-популярните си романи в стая 411 в хотел „Пера Палас“ в Истанбул. Стаята и хотелът стават известни с тази си слава и до днес са запазени в нейна чест. Същата стая вече не носи номер, а име – „Стаята на Агата Кристи“. Писателката наистина е пропътувала разстоянието Париж – Истанбул с Ориент Експрес, но личните й спомени за това пътуване са отрицателни, оплакала се е от наличие на дървеници в спалното си купе.

4. „Азбучните убийства“ („The A.B.C. Murders“, известен и под името „The Alphabet Murders“) – 1936
Сериен убиец избира на пръв поглед случайни жертви по азбучния ред на имената им и изпраща писма до Еркюл Поаро преди всяко убийство, разкривайки къде и кога ще бъде извършено престъплението. Поаро и полицията винаги пристигат твърде късно.

5. „Десет малки негърчета“ („And Then There Were None“/ „Ten Little Indians“ / „Ten Little Niggers“) – 1939
Книгата е преименувана няколко пъти. Оригиналното заглавие „Десет малки негърчета“ е заклеймено като дискриминиращо от американската преса през 1970 г. Първата промяна в заглавието става през юли 1972 г., когато книгата е озаглавена „Десет малки индианчета“. Когато и думата „индианец“ започва да се възприема като политически некоректна, книгата е преиздадена под заглавието „И тогава не остана никой“.

6. „Пет малки прасенца“ („Five Little Pigs“, известен и под името „Murder in Retrospect“) – 1942
Страстта на Еймиъс Крейл към рисуването и жените го прави известен. А убийството му го опозорява. Шестнайсет години по-късно неговата ревнива съпруга е обвинена в убийството му и е осъдена на доживотен затвор. Но дъщеря им Карла е убедена в невинността на майка си. И поставя пред Еркюл Поаро изключително предизвикателство – да изчисти името на жената и да разкрие фаталната грешка, допусната при перфектно замисленото престъпление.

7. „Чудноватият дом“ („Crooked House“) – 1949
Семейство Леонидис живеят щастлив живот в голямата си къща до убийството на Аристид Леонидис, когато става ясно, че сред тях има убиец.

8. „Предизвестено убийство“ („A Murder is Announced“) – 1950
Сюжетът разказва за публикувана обява в местния вестник, която гласи: „На 29 октомври, петък, в 18.30 часа в Литъл Падъкс ще бъде извършено убийство.“ Всички в града я възприемат като безвкусна шега, но точно в 18.30 часа светлините угасват.

9. „Безкрайна нощ“ („Endless Night“) – 1967
Майкъл Роджърс мечтае за богата, красива жена и за една страхотна къща. Той намира момичето – и те построяват къщата, но тя е издигната върху циганското землище – място, върху което тегне проклятие и където вече неведнъж е връхлетявала внезапна смърт… и се готви да връхлита отново.

10. „Завесата: Последният случай на Поаро“ („Curtain: Poirot’s Last Case“) – 1975 (написан 40 години по-рано)
Пет убийства без никаква видима връзка между тях. Във всеки от случаите има заподозрян, но само един човек е познавал и петте жертви. Еркюл Поаро започва най-интересното си разследване, давайки си реално сметка че то ще бъде и последното за него.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.