Всеки читател е страдал от книжен махмурлук. Обикновено се получава от невъзможността да се остави някоя интересна книга, в повечето случаи придружавано от мантрата „Само още една глава!“.

Да видим дали клин клин избива, като се опитаме да съчетаем приятното четене с малко алкохол. А при нужда да настроим книжния махмурлук срещу спиртния, да се опитаме да ги взаимоизключим. Ето и 10 заглавия и алкохолните напитки, които биха им подхождали най-добре.

1. „Брулени хълмове“/ Лонг Айлънд

10 книги и алкохолните им еквиваленти

За роман като този на Емили Бронте или нещо силно, или нищо. Историята, изпълнена с толкова много непоносими герои, е четиво, което те кара да се чувстваш поне малко виновен, че те е грижа за хората, за които се разказва. Връзката между Хийтклиф и Катрин е толкова силна, а нещата, които си причиняват един на друг, както и на околните, са толкова ужасяващи, че е безнадеждно човек да остави книгата, без да се чувства зашеметен. Всеизвестният Лонг Айлънд действа горе-долу по същия начин, като изключим цялата емоционална драма. Тези роман и коктейл са сякаш създадени един за друг, но внимавайте, защото ще ви пометат като буря, веднъж щом се съберат.


2. „Старецът и морето“/ Мохито

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Подходящата напитка за най-популярния роман на Хемингуей, съвсем спокойно може да е свежото ментово мохито, с вкус на Куба. Нещо, с което да успокоявате нервите си, докато се носите през премеждията на стария рибар Сантяго.


3. „Операция „Мълния““/ Мартини

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Тук няма съмнение какъв ще е изборът на напитка и защо е такъв. Какво друго може да пие човек, ако не мартини, докато чете приключенията на най-известния британски шпионин в света. Бонд. Джеймс Бонд. Разклатено, не разбъркано. Разбира се.

4. „Хобит“/ Ейл

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Точната напитка за едно приказно пътешествие, каквато е и историята на Билбо Бегинс, е ейл. Наздраве! А стигнем ли до „Властелинът на пръстените“ ще трябва да изберем нещо по-силно.


5. „Ана Каренина“/ The Fountain of Youth

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Всеки, който е чел романа на Лев Толстой, знае, че процесът би бил много по-лек с алкохол. Без значение дали сте фен на творбата или не, една напитка със сигурност би била добре дошла. Коктейлът The Fountain of Youth пасва перфектно като име, като визия и е съставен от почти 50% руска водка.

6. „Царицата на прокълнатите“/ Блъди Мери

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Блъди Мери. Може би е твърде очевиден избор за романите на Ан Райс, но… все пак пасва.


7. „Назови ме с твоето име“/ Basilico

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Книгата, по която е направен филмът, спечелил Оскар за най-добър адаптиран сценарий и която скоро ще бъде преведена и на български, е олицетворението на летен роман. Авторът Андре Асиман описва атмосферата, точно толкова добре, колкото и емоциите и отношенията между двамата герои, така че читателят буквално може да усети аромата на дългите летни дни в италианската провинция. Коктейлът Basilico се вписва прекрасно в тази картинка с многото си плодови съставки и точната доза алкохол, за да може човек да се пренесе изцяло в Италия.

8. „До всички момчета, които съм обичала“/ Red Velvet Shortcake

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Една романтична плетеница от недоразумения, разминавания и влюбвания, придружени с приятен, сладък, ягодов коктейл.


9. „Да играеш за пица“/ The Sports Legend

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Един от не толкова популярните романи на Джон Гришам разказва за края на една спортна кариера и прераждането ѝ в северното италианско градче Парма. Ако историята се съчетае с коктейла The Sports Legend, сред чийто съставки е най-известният коняк Хенеси, лесно ще усетите силата на спортния дух.

10. „Бай Ганьо“/ Ракия

10 книги и алкохолните им еквиваленти

Няма как да не завършим и с едно родно предложение. А коя комбинация би била по-добра от тази?!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.