Дните от края на април до началото на юни са периодът, който всички любители на ягодите много обичат. Този сочен и ароматен плод е истински подарък от природата в битката с отслабения имунитет след дългите зимни месеци. Заради големите количества витамин С, ягодите са чудесен начин да подсилим организма си. Те са полезни и за всички, които имат проблеми с лошия холестерол. Малките червени плодчета съдържат елагова киселина и флавоноиди, които също така се грижат за здравето на сърцето.
Ягодите са и сред храните, добри източници на калий, който пък помага за регулиране на кръвното налягане. Сред ползите от яденето на ягоди се нарежда и борбата с диабет тип 2. Важна роля в този случай е отредена за фибрите, които забавят абсорбирането на глюкозата в кръвта.
Ягодите помагат и в борбата с излишните килограми. В 1 чаша ягоди има само около 50 калории. Освен това ягодите съдържат малки количества натрий и захар и никакви мазнини. В комбинация с фибрите, имаме перфектния плод за диета. Често ягодите се използват като основа за много монодиети.
В кухнята ягодите са главен герой на множество сладки изкушения. Според кулинарните историци първият ягодов пай е бил приготвен от американските индианци и наподобявал хляб от смачкани ягоди и смляна царевица. За древните римляни пък този плод е бил символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Първата илюстрация на ягодата като растение датира от 1454 година и е открита в едно ботаническо съчинение, наречено “Хербарий”.
В търсене на най-доброто приложение на ягодите, днес ви предлагаме вкусен списък с някои от най-интересните рецепти за десерти, в които червеният плод има водеща роля. Сладките изкушения са публикувани в кулинарната секция на електронното списание © След 5, където ще намерите и точните стъпки за приготвянето на всеки един от тях. Ето 10 уникални десерта с пресни ягоди.
1. Звездички с крем патисери и ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти за 8 звездички:
за тестото:
- 200 г пшеничено брашно
- 40 г пудра захар
- 100 г студено масло
- 1 яйце
за крема:
- 150 г захар
- 4 жълтъка
- 30 г пшеничено брашно
- 330 мл прясно мляко
- 2/3 с.л. масло
- 1 пакетче ванилова захар
за декорация:
- 500 г пресни ягоди
2. Веган пудинг с чиа и ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. кокосово мляко (или друго ядково мляко)
- 5 с.л. чиа
- 1 с.л. златен сироп
- 400 г пресни ягоди
3. Трайфъл с ягоди и крем шампанско
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 8 жълтъка
- 8 с.л. шампанско
- 8 с.л. захар
- 300 г пресни ягоди
- 7-8 бишкоти
- нарязани на дребно сурови ядки шам-фъстък
4. Замразен ягодов бисквитник
Рецепта на Сабина Димитрова
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 пакет чаени бисквити
- 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
- 1/3 ч.ч. кафява захар
- 6 с.л. разтопено масло
- 2 белтъка
- 1/2 чаена чаша захар
- 1 ч.ч. сметана за разбиване
- 2 пакетчета крема сирене
- 2 чаши нарязани ягоди
5. Тирамису с ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 и 1/2 опаковки бишкоти
- 500 г маскарпоне
- 250 мл сладкарска сметана
- 200 г пудра захар
- 400 г пресни ягоди
- 300 мл силно разтворимо кафе (подсладено)
- какао за поръсване
6. Бадемова торта с ягоди и крем от бял шоколад
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
за бадемовия кейк:
- 200 г брашно
- 200 г бяла кристална захар
- 120 г сурови филирани бадеми
- 150 г краве масло + малко за намазване на формата
- 4 яйца
- 1 ч.л. бакпулвер
за крема от бял шоколад:
- 500 г крем сирене Маскарпоне
- 200 г бял шоколад
- 500 мл сладкарска сметана
- 100 г пудра захар
- за сглобяване и декорация:
- 330 г домашен ягодов конфитюр
- 150 г пресни ягоди
- разтопен желатин за намазване на ягодите
7. Свежа салата с ягоди, рукола и ядки
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 200 г пресни ягоди
- 2 шепи рукола
- 50 г орехови ядки
- 20 г филирани бадеми
- мед
- зехтин
- балсамов оцет
8. Панакота с ягодов сос
Рецепта на Сия Рибагина
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
за панакотата:
- 500 мл течна сметана
- 200 мл краве прясно мляко
- 150 г захар
- 20 г желатин
- ванилия
за ягодовия сос:
- 600 г ягоди
- 120 г захар
- 1 с.л. сок от лимон
за украса:
- ягоди
- листенца мента
9. Чийзкейк с ягоди и екзотични плодове
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 2 пакета чаени бисквити с аромат на лимон
- 150 г предварително запечени орехови ядки
- 125 г меко масло
- 600 г крема сирене
- 150 г пудра захар
- 2 капсула ванилов екстракт
- 300 мл пълномаслена сметана
- 300 г ягодов конфитюр
- пресни ягоди
- сливи
- карамбол
- физалис
- листа прясна мента
10. Сладко от ягоди
Рецепта на Ирина Андреева Jolie
Начина на приготвяне вижте тук >>
Необходими продукти:
- 1 кг изчистени от дръжките ягоди
- 1 кг захар
- 2 ч.л. лимонена киселина (или ябълков оцет)