© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2025
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2025
    03.11.2025
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2025
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2025
    02.11.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за октомври 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за октомври 2025
    01.11.2025
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    03.10.2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    02.10.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
10-те най-често използвани подправки в индийската кухня
ВкусЖивотът

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Лияна Михова
Лияна Михова
07.08.2025
Сподели във

Омръзнало ви е от досадната скука в кухнята и определяте себе си като смели експериментатори, готови да превземат нови кулинарни върхове? Копнеете за малко разнообразие, с което да „подправите“ живота си, но не знаете как? Не се отчайвайте! Днес ще ви върнем радостта от „вкуса“ на живота.

Какъв по-лесен и достъпен начин да се удовлетворят тези желания, освен да се потопите и „вкусите“ нечия чужда традиция чрез характерната за нея подправка. Затова хващайте здраво черпака и тръгнете с нас на изток, а именно към Индия. За да добият ястията ви нейния неповторим и екзотичен вкус, вижте кои са 10-те най-използвани подправки в индийската кухня.

1. Кардамон

Наричан „Царицата на подправките“, Elettaria cardamomum или кардамон е пикантна подправка със силен аромат и евкалиптов дъх. Нейният произход се свързва с Южна Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а днес се отглежда в Непал, Централна Америка и Тайланд. В Европа кардамонът се появява още с първите търговски взаимоотношения между Изтока и Древна Гърция и Римската империя. В Индия обаче подправката е позната стотици години преди Новата ера. Тя се добива от пресни зелени шушулки, чийто семена могат да бъдат зелени, черни или бели. В индийската кухня се използват първите два вида, като се добавят както към солени ястия, така и към десерти. Също така кардамонът е мощен афродизиак и се използва като лечебно средство при редица заболявания.

2. Карамфил

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Карамфилът е често срещана подправка в Индия и неговите анасонови нотки са лесно разпознаваеми в много от индийските ястия. Силният, почти лечебен аромат на карамфила идва от голямата концентрация на неговите етерични масла. Карамфилът по своята същност е цвете и, за да се използва като подправка, първо трябва тези масла да се освободят, а цветчетата да се изсушат. Цветчетата могат да се използват цели или като съставна част към други подправки.


3. Черен пипер

Именно Индия е родината на черния пипер. Макар и да е толкова често употребявана, тази подправка трудно се отглежда. Тя е в пряка зависимост от метеорологичните условия, като например количествата валежи, и поради това цените на пресния пипер варират много. Както повечето подправки, черният пипер трябва да бъде малко препечен преди употреба. За по-добър вкус обаче пресният пипер може да се смели директно в ястията.

4. Кимион

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Кимионът често се използва цял или в комбинация с други подправки, за да прибави опушена нотка към индийските ястия. Може да бъде сбъркан със семената на копъра или анасона, но се разпознава по интензивния си аромат и кафяви семена. За най-интензивен вкус е добре кимионът да се използва прясно смлян. Едно трябва да запомните при неговото запичане и то е, че много лесно загаря, а изгорял кимионът има много горчив вкус и само ще развали вашето ястие. Затова го препечете за около тридесет секунди и го оставете да се охлади преди да го смесите с други подправки.

5. Кориандър

Кориандърът е може би най-разпространената подправка в индийската кухня. Той е може би една от на-старите известни подправки в света и се характеризира със златисто-жълт цвят. Семената са много ароматни и с цитрусови нотки. Подобно на кимиона, кориандърът трябва да бъде сухо изпечен, докато не придобие светъл златисто-кафяв оттенък.

6. Индийско орехче и неговата кора

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Като подправка в Индия се използва както самото индийско орехче, така и неговата обвивка. Разликата между тях се състои само в това, че самото орехче има малко по-сладък вкус. В индийската кухня се използва предимно за направата на сладкиши. Разбира се, не трябва да се прекалява с тази подправка, тъй като при по-голяма доза от около 10 грама, може да предизвика халюцинации, усещания близки до тези на марихуаната и дори до фатален край.


7. Синапени семена

Семената от синап могат да бъдат жълти, черни или кафяви и са взаимозаменяеми при употребата им в индийската кухня. Вкусът на семената се освобождава след като те са смачкани или приготвени в масло. Техният пушен аромат лежи в основата на направата на кърито и производните му сосове, а маслото от синап се използва предимно в Северна Индия.

8. Сминдух

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Като подправка се използват семената и листата на сминдуха. Семената са жълтеникави и много приличат на мънички пшеничени ядки. Също като карамфила, те трябва да се използват много внимателно. И при сминдуха е важно да не се прекалява с дозировката, тъй като може да има негативни последици като алергични реакции.

9. Куркума

Куркумата е друга често срещана подправка в Индия. Отглежда се както коренище и може да се използва прясна (като джинджифила) или като се изсуши. От куркумата има много ползи и не малко се използва в медицината и за отслабване. Вкусът на прясна куркума е по-силен, отколкото при сухата, и много лесно цапа, затова внимавайте при използването ѝ.

10. Шафран

10-те най-често използвани подправки в индийската кухня

Шафранът е най-скъпата подправка в света, тъй като е много трудна за отглеждане и за добиването на един килограм от нея са необходими 110 000 – 165 000 цвята. На дребно цената на килограм достига до 20000 долара. Вкусът на шафрана е много различен и всеки го усеща по свой начин. Той е силна подправка и се използва в малки количества, като обикновено се разтваря в малко вода или мляко преди да се добави към ястието. В Индия се употребява при овкусяването на ориз, сладкиши и сладоледи.

Лияна Михова
Лияна Михова

Непоправим мечтател и романтик по душа. Авантюрист и нещотърсач. Защото, както казва Пипи: „Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери“.


Свързани:Индиякухняподправкихрана
Предишна 10 любопитни факта за филма "По-шантав петък" 10 любопитни факта за филма „По-шантав петък“
Следваща 10 неща, които можем да научим от французите 10 неща, които можем да научим от французите
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

10 любопитни факта за Мая Плисецкая
10 любопитни факта за Мая Плисецкая
20.11.2025
10 от сензационните открития на Никола Тесла
10 от сензационните открития на Никола Тесла
20.11.2025
10 ползи от чая от лайка
10 ползи от чая от лайка
20.11.2025
10 коледни сувенира за служители
10 коледни сувенира за служители
19.11.2025
10 места, на които трябва да нощуваш поне веднъж в живота
10 места, на които трябва да нощуваш поне веднъж в живота
19.11.2025

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Най-четените днес

10 любопитни факта за Клод Моне

10 любопитни факта за Клод Моне

Весела Ангелова
Весела Ангелова
14.11.2025
10 любопитни факта за Мая Плисецкая

10 любопитни факта за Мая Плисецкая

Весела Ангелова
Весела Ангелова
20.11.2025
10 от сензационните открития на Никола Тесла

10 от сензационните открития на Никола Тесла

Тони Димитрова
Тони Димитрова
20.11.2025
10 важни свойства на бананите

10 важни свойства на бананите

Петя Геджева
Петя Геджева
18.11.2025
10 коледни сувенира за служители

10 коледни сувенира за служители

Василена Гатева
Василена Гатева
19.11.2025
10 ползи от чая от лайка

10 ползи от чая от лайка

Антоанета Дойчинова
Антоанета Дойчинова
20.11.2025

Избрано

10 причини, поради които талантливите хора остават на досадната си работа

10 причини, поради които талантливите хора остават на досадната си работа

Харесвате ли сегашната си работа? Най-вероятно сте я поставили в категория "Достатъчно добра е" и сте приключили с темата. Често…

Димитър Кесов
19.09.2025
10 стряскащи "пророчества" от романа "1984", актуални и днес

10 стряскащи „пророчества“ от романа „1984“, актуални и днес

През 1949 година на 8 юни от печат излиза романът "1984". Политическа антиутопия, противопоставяща се на тоталитаризма, в която Джордж…

Даниел Михайлов
08.06.2025
10 неща, които да направим сутринта, за да имаме по-добър ден

10 неща, които да направим сутринта, за да имаме по-добър ден

Рая Димитрова
05.09.2025
10 факта за филма "Хищникът: Опасна зона"

10 факта за филма „Хищникът: Опасна зона“

Taзи есен няма да има милост! На 7 ноември емблематичният франчайз „Хищникът“, който още през 1987 г. преобърна жанра на…

Мирослава Ненкова
05.11.2025
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
 

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?