Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден на захарния диабет. Това е хронично заболяване, което се установява, когато кръвната захар в организма на човек е висока.

Въглехидрати, мазнини и преработените храни могат да доведат до повишаване кръвната захар. Храната, която диабетиците трябва да приемат, е препоръчително да бъде здравословна и балансирана, тъй като, ако не се контролира, това може да има последици върху организма.

Нека разгледаме 10-те храни, които трябва да се избягват при наличието на диабет.


1. Зърнени закуски

10-те храни, които да избягваме при диабет

Когато човек има диабет, зърнената закуска е лош начин за започване на деня. Повечето зърнени закуски са преработени и имат високо съдържание на въглехидрати. Закуската при хора с диабет е препоръчително да бъде нисковъглехидратна, като например закуска на протеинова основа.

2. Подсладените със захар напитки

Напитките, които са направени чрез преработване на захар, съдържат въглехидрати с много ниско качество, което причинява рязък скок на кръвната захар.

3. Мазнини

10-те храни, които да избягваме при диабет

Храните, които съдържат мазнини, са изключително нездравословни за хората с диабет. Те се съдържат в замразените и пакетираните храни. Мазнините не засягат пряко кръвната захар, те причиняват възпаление, инсулинова резистентност и нарушена артериална функция, което може да причини сърдечни заболявания при хората с диабет.


4. Високо въглехидратни храни

Въглехидратите са източник на енергия за нашия организъм, но хората с диабет трябва да бъдат внимателни. Белият хляб, франзелата, тестените изделия и други храни с рафинирано брашно са показали значително повишаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 1 и тип 2.

5. Ароматизирано кафе

10-те храни, които да избягваме при диабет

Кафе без захар и други добавки намалява риска за покачване на кръвната захар. Овкусеното кафе обаче е подобно на течен десерт, който е натоварен с въглехидрати и подсладители. На хората с диабет се препоръчва кафе без добавки.

6. Мед

Естествените захари като кафява захар, мед и кленов сироп също могат да причинят повишаване на кръвната захар. Те не са силно преработени, но съдържат толкова въглехидрати, колкото бялата захар.

7. Плодовите сокове

10-те храни, които да избягваме при диабет

Плодовете са източник на фибри, витамини и минерали, всичко, от което човек се нуждае. Някои плодове обаче могат да причинят повишаване на кръвната захар. Пресният плодов сок е по-вероятно да повиши нивата на кръвната захар, отколкото целият плод.


8. Сушени плодове

Когато плодовете се сушат, процесът води до загуба на вода, което води до концентрация на хранителните вещества. Стафидите, например, съдържат над три пъти повече въглехидрати, отколкото гроздето. Ако имате диабет, трябва да се придържате към плодове с ниско съдържание на захар като пресни плодове.

9. Млечни продукти

10-те храни, които да избягваме при диабет

Млечните продукти осигуряват на организма калций, протеини и витамини. Те също така съдържат захар, наречена лактоза. Хората с диабет могат да консумират млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене, но трябва да избягват високо-маслени млечни продукти като пълномаслени мляко и сирене, подсладени кисели млека, пълномаслена извара.

10. Протеини

Протеинът помага на тялото да изгражда и възстановява тъканите. Ако имате диабет, трябва внимателно да избирате източниците на протеини. Яденето на червено месо (говеждо, свинско и агнешко) може да увеличи риска от диабет, дори при ниска консумация. Човек трябва да избягва, преработените меса, червеното месо и пържените меса с високо съдържание на натрий.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *