Евтини самолетни билети

Не искаме да влизаме в ролята на лошия вестоносец, но нещата така или иначе са ясни: почивката свърши, а следващата по-голяма вероятно ще е чак догодина.

Цяла година, в която ни предстоят куп задачи, неотложни проекти, спешни съвещания, недоволен шеф, колеги-интриганти, тягостни родителски срещи, домакински задължения, сметки, ремонти и какво ли още не. За капак, всичко това ще ни се случва по всекидневното направление „от работа – вкъщи“. Съвсем нормално е на дневен ред да се появят болежките на нашето съвремие – безсъние, стрес, главоболие, депресия, умора и отпадналост.

Преди да посегнете към лекарствата, специалистите препоръчват да опитате и по-нестандартни методи за справяне със симптомите. Вероятно ще се изненадате, но с помощта на растенията средата в офиса и у дома, освен по-приятна може да се превърне и в много по-здравословна.


Учени от цял свят от години провеждат изследвания за влиянието на растенията върху човека и неговото здраве. На базата на тези проучвания избрахме 10-те растения, които ще ви помогнат да превърнете дома и офиса си в едно по-здравословно място.

10. Лавандула

Лавандулата е отличен естествен антидепресант, който се използва за поддържане на нервната система, за облекчаване на главоболието и при проблеми със съня. Редица научни изследвания доказват, че миризмата на лавандула успокоява и намалява пулса при стресови ситуации.

9. Физалис

10 растения, които гонят стреса от дома и офиса

Това растение с ярки жълто-червени плодове е не много известно у нас, но по света се радва на изключителна популярност. Саксия с физалис в офиса от една страна ще разведри сивата обстановка, а от друга ще облекчи зачатъците на депресия. Учени от катедрата по невропсихиатрия в болница Аша, Индия, доказали спад на хроничния стрес при 72-79% от пациентите, които приемали екстракт от корена на растението.


8. Здравец

Вече категорично е установено, че ароматът на здравец има успокояващ ефект. В проучване на Университета по медицински науки в Иран, в което участвали 100 бременни жени, е установено, че мирисането на здравец значително намалява нивата на тревожност, а етеричното му масло облекчава стреса по време на раждането.

7. Мента

10 растения, които гонят стреса от дома и офиса

Ароматът на мента увеличава настроението, производителността и подобрява паметта, доказва проучване на отдела по човешка когнитивна невронаука в Университета в Нюкасъл. Друго изследване, проведено върху хора, страдащи от безсъние, депресия и умора, установило, че след ароматерапия с мента, тези симптоми значително намаляват. В добавка се подобрявал апетитът на участниците в експеримента.

6. Рози

Японски учени установили, че 4-минутно вглеждане в саксия с рози на ден е достатъчно, за да се намали нивото на стрес, да се подобри настроението и психическото здраве.

5. Алое

10 растения, които гонят стреса от дома и офиса

Древните египтяни наричали алоето „растението на безсмъртието“ и вярвали, че то има силите да отблъсква злите духове. Науката твърди, че алоето пречиства въздуха от вредни вещества и обогатява стаята с кислород през нощта, което помага за по-добрия сън. Проведено е и проучване, при което е установено подобрение на паметта и депресията.


4. Жасмин

Ароматът на нежния и красив жасмин има свойството да намалява чувството на тревожност и да подобрява качеството на съня.

3. Риган

10 растения, които гонят стреса от дома и офиса

Освен много ароматна подправка, риганът има още редица предимства. Растението е богато на вещества, които се борят с депресията, умората и безпокойството. Също така риганът има силно антимикробно действие.

2. Розмарин

Розмаринът не само ще освежи въздуха в стаята и ще придаде невероятен вкус на агнешкото. Растението има изключително благотворно влияние върху паметта и концентрацията. „Има розмарин – за засилване на спомените”, казва дори шекспировата Офелия в „Хамлет”. Розмаринът също така има способността да облекчава умората и да подобрява съня чрез понижаване на нивата на кортизол в кръвта.

1. Сансевиера

10 растения, които гонят стреса от дома и офиса

Едно от най-непретенциозните и лесни за отглеждане стайни растения, което крие неподозирана сила. Има го в много разновидности и е познато още като меч, индийски меч, рицарски меч, змийска кожа, африкански коноп и др. Растението е изключително ефективно при лечението на главоболие, очни раздразнения и респираторни заболявания. Помага за подобряване общото състояние на организма.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.