Евтини самолетни билети

Витамин B12 е толкова важен, че неговата липса може да доведе до тежки усложнения, влошаване качеството на живот и дори смърт. Проблемът при неговото откриване е в това, че той може да се изявява със същите симптоми като на други заболявания и това да подведе дори лекуващия лекар.

Заболявания като множествена склероза, деменция, алцхаймер при възрастните, например, или аутизъм при децата са част от диагнозите, с който може да бъде объркан. Държа да отбележа, че с изредените болести дадох само няколко примера, а възможностите са доста повече.

От недостиг може да страдат всички възрастови групи, като започнем от новородени, та стигнем до хора в дълбока старост.


Рискови групи са – хора над 60 г, новородени, кърмени от майки вегетарианки и веганки, автоимунни разтройства, фамилна анамнеза на пернициозна анемия, употреба на някои лекарства, хора, подложени на въздействие на диазотен оксид – райски газ.

Защо страдаме от недостиг?

Две са основните причини – хранителни дефицити и невъзможност за усвояване на B12.

Защо се открива трудно?

Много често болестта се открива трудно поради объркването на симптомите с тези на други заболявания или замаскирането на дефицита – много храни и добавки са обогатени и съдържат фолиева киселина, което ни дава грешни показатели при кръвните изследвания, също така приетата долна граница е доста занижена.


Признаците за липса на витамин B12 могат да бъдат повече от 10, но ако откриете няколко, които съответстват с вашето състояние, а същевременно ви мъчи неясната диагноза – ето една причина да се запознаете с темата по-дълбоко и да пуснете изследвания, които в същност са сравнително евтини.

Тук, в тази статия, не търся обем, защото състоянието може да е наистина сериозно и самата тя да бъде от жизненоважна помощ за някого, така че просто ще представя системите, които обхваща, и симптомите, които показва.

1. Неврологична система – слабост в крайниците, парализа, объркване, деменци, депресия, психоза, зрителни нарушения.

2. Хематалогична – умора, слабост, анемия, хепатомегалия.

3. Имунологична – затруднено зарастване на рани, повишена податливост на инфекции, слаба реакция на ваксини.

4. Съдова – оклузивни (запушващи) съдови заболявания, болки в гърдите, задух при натоварване, тахикардия, палпитации.

5. Стомашно-чревна – лошо храносмилане, малабсорбция (нарушена обработка на храната), коремни болки, загуба на тегло, констипация, стомашно стаза, повишен риск от рак на стомаха.

6. Мускулно-скелетна – остеопороза, намалена костна плътност, патологични фрактури.

7. Пикочно-полова – аномалии в цитонамазките, уринна инкотиненция, импотентност, безплодие.

8. Ранно побеляване на косата – за ранно побеляване говорим при хора под 30 години. Научни изследвания доказват, че липсата на витамин B12 може да доведе до обезцветяване на косата дори и при 3 годишни деца, както и при тийнейджъри.

9. При малки деца и новородени – изоставане в развитието, регрес в развитието, раздразнителност, апатия, незадоволителен растеж на главата, проблеми с говора, анемия, незадоволителна социализация.

10. Напреднала възраст – чести падания, забравяне, объркване, раздразнителност, агресия, самоубийствени мисли.

Ако споделите статията с вашите близки, познати и непознати имаме голям шанс да помогнем на някого да открие решението на проблема си. Грижете се за здравето си и бъдете отговорни за себе си и за хората около вас!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.