Както никой не избира родителите, колегите и съседите си, така и никой не избира своите спътници в метрото. Метрото определено е големият плюс, от който столичани могат да се възползват, без задръствания и час време за паркиране. Е, разбира се, в пиковите часове е доста наблъскано, но затова пък пътуването не е продължително.

Както всяко обществено място, то събира част от шарения свят на жителите на София. Всеки един вагон е представителна извадка на обществото и времето, в което живеем: групата шумни ученици; замислените млади хора, пътуващи за работа; пенсионерката, четяща жълт вестник; дядото с бастуна, пътуващ до другия край на града за мляко; кифлата; модерното момче с брадата; люлинската батка; човекът с книгата и слушалките…

Някои от тези типове хора биха могли да бъдат доста неприятни и да превърнат десетминутното ви пътуване в кошмар.

Ние често се шегуваме, возейки се в метрото и анализирайки пътниците. Доста е забавно! Опитайте и вие – пътуването минава по-бързо, забавлявайки се. Ето например, при ежедневните си пътувания ние сме установили, че повечето хората се отдалечават достатъчно от мястото, от което са влезли, ако вагонът не е пълен. Или казано по друг начин – влизайки от едната врата, преминава почти целия полупразен вагон, за да дойде да се хване до теб, избутвайки те.


В този ред на мисли, ето и най-характерните персонажи в Софийското метро, с които искаме или не, се сблъскваме всеки ден.

1. Миризливецът

Мирилизвиците са навсякъде, не само в метрото. В целия градски транспорт, в магазина… Това е техният начин на живот и никой не може да ги убеди, че могат да се къпят, освен в неделя или да внимават с чесъна, когато ще излизат. Доста често тези хора могат да бъдат разпознати и по тяхната външност или просто приближавайки. Моля, ако забележите такъв, следвайте следните предписания – отдалечете се и се установете възможно най-далече от индивида.

2. Пенсионерът

Ама то това нещо не може да се опише с няколко изречения! Поведението му доста често е комично, но забавната част спира там, където пътищата ви се пресекат. Пенсионерът е много жизнен в преследването на вратата на влака и блъскането пред нея. Естествено, че на него не му пука как ще слязат хората, важното е той да се качи. След като е вътре, разглежда купето, докато фокусира свободно място и започва да бърза към него. Вече доволен, но със страдалческа физиономия, сяда. А как му се разваля денят, ако не успее в тази си ежедневна мисия!

Съвсем наскоро редейки се на една опашка дочух следното определение: „тези хора са такива, защото бяха учени винаги да бъдат първи, във всичко. И те цял живот тичат, бутат се и се пререждат, защото това е част от техния начин на живот.”


3. Ученикът

Освен миналото на България – пенсионерите, бъдещето на страна – учениците, държат да са винаги седнали в метрото. Те доста често са шумни и невъзпитани, а в групичката винаги има един-двама ядящи пица, картофки или снакс. Най-неприятното обаче са големите им раници, винаги на гърба.

4. Бързащият

Инстинктивно доста хора, чувайки че идва влак, започват да тичат още преди да са стигнали перона. Други пък са от вечно закъсняващите и за тях е въпрос на живот и смърт да хванат този влак, за да успеят да закъснеят само с 10 минути за работа. Трети – на стадния принцип тичат, защото и другите тичат. И не е градски мит историята, как дядо с бастун блъснал младо момиче, което паднало по стълбите в метрото, защото бързал.

Хора, където и да отивате и колкото и да бързате, не забравяйте, че метрото може да бъде и опасно място. Мамка му, следващият влак идва след 3 минути.

5. Четящият

Той чете от телефон, таблет или книга. Стои си кротко не пречи на никого, но не иска и да бъде притесняван от никого.

6. Неориентираният

Той не е от София или не пътува често с метрото. Не знае накъде да тръгне и на кой влак да се качи. Доста често при слизане прави крачка и застава пред вратата, оглеждайки се за правилната посока, правейки слизането на останалите почти невъзможно.

7. Дишащият във врата ти

Едно от най-досадните неща, което може да ти се случи където и да е, е някой да ти навлиза в личното пространство. В метрото те застават прекалено близо до теб, дишат въздуха ти, а най-страшно е, когато при слизане буквално залепват за теб. Ти правиш крачка, опираш се във врата, те след теб. И вече няма мърдане – твърде близки сте си.

8. Модерният

С леко кисела физиономия, скъп парфюм и маркови дрехи. Той знае кой е и за къде е тръгнал.


9. Столичанинът в повече

В Софийското метро едновременно можеш да чуеш някои от популярните световни езици и всички видове диалекти на българския език. Както не избираш с кого ще пътуваш в градския транспорт, така не избираш и къде да се родиш. Така говорещите меко стават част от пъстрата палитра от типични персонажи на метрото в столицата.

10. Показният гей

Както всичко показно и тук нещата са гротескни, когато се прекалява. В софийското метро можеш да срещнеш всякакви „извънземни“, с видимо неясна полова принадлежност.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *