Както никой не избира родителите, колегите и съседите си, така и никой не избира своите спътници в метрото. Метрото определено е големият плюс, от който столичани могат да се възползват, без задръствания и час време за паркиране. Е, разбира се, в пиковите часове е доста наблъскано, но затова пък пътуването не е продължително.

Както всяко обществено място, то събира част от шарения свят на жителите на София. Всеки един вагон е представителна извадка на обществото и времето, в което живеем: групата шумни ученици; замислените млади хора, пътуващи за работа; пенсионерката, четяща жълт вестник; дядото с бастуна, пътуващ до другия край на града за мляко; кифлата; модерното момче с брадата; люлинската батка; човекът с книгата и слушалките…

Някои от тези типове хора биха могли да бъдат доста неприятни и да превърнат десетминутното ви пътуване в кошмар.

Ние често се шегуваме, возейки се в метрото и анализирайки пътниците. Доста е забавно! Опитайте и вие – пътуването минава по-бързо, забавлявайки се. Ето например, при ежедневните си пътувания ние сме установили, че повечето хората се отдалечават достатъчно от мястото, от което са влезли, ако вагонът не е пълен. Или казано по друг начин – влизайки от едната врата, преминава почти целия полупразен вагон, за да дойде да се хване до теб, избутвайки те.

В този ред на мисли, ето и най-характерните персонажи в Софийското метро, с които искаме или не, се сблъскваме всеки ден.


1. Миризливецът

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Мирилизвиците са навсякъде, не само в метрото. В целия градски транспорт, в магазина… Това е техният начин на живот и никой не може да ги убеди, че могат да се къпят, освен в неделя или да внимават с чесъна, когато ще излизат. Доста често тези хора могат да бъдат разпознати и по тяхната външност или просто приближавайки. Моля, ако забележите такъв, следвайте следните предписания – отдалечете се и се установете възможно най-далече от индивида.

2. Пенсионерът

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Ама то това нещо не може да се опише с няколко изречения! Поведението му доста често е комично, но забавната част спира там, където пътищата ви се пресекат. Пенсионерът е много жизнен в преследването на вратата на влака и блъскането пред нея. Естествено, че на него не му пука как ще слязат хората, важното е той да се качи. След като е вътре, разглежда купето, докато фокусира свободно място и започва да бърза към него. Вече доволен, но със страдалческа физиономия, сяда. А как му се разваля денят, ако не успее в тази си ежедневна мисия!

Съвсем наскоро редейки се на една опашка дочух следното определение: „тези хора са такива, защото бяха учени винаги да бъдат първи, във всичко. И те цял живот тичат, бутат се и се пререждат, защото това е част от техния начин на живот.”


3. Ученикът

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Освен миналото на България – пенсионерите, бъдещето на страна – учениците, държат да са винаги седнали в метрото. Те доста често са шумни и невъзпитани, а в групичката винаги има един-двама ядящи пица, картофки или снакс. Най-неприятното обаче са големите им раници, винаги на гърба.

4. Бързащият

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Инстинктивно доста хора, чувайки че идва влак, започват да тичат още преди да са стигнали перона. Други пък са от вечно закъсняващите и за тях е въпрос на живот и смърт да хванат този влак, за да успеят да закъснеят само с 10 минути за работа. Трети – на стадния принцип тичат, защото и другите тичат. И не е градски мит историята, как дядо с бастун блъснал младо момиче, което паднало по стълбите в метрото, защото бързал.

Хора, където и да отивате и колкото и да бързате, не забравяйте, че метрото може да бъде и опасно място. Мамка му, следващият влак идва след 3 минути.


5. Дишащият във врата ти

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Едно от най-досадните неща, което може да ти се случи където и да е, е някой да ти навлиза в личното пространство. В метрото те застават прекалено близо до теб, дишат въздуха ти, а най-страшно е, когато при слизане буквално залепват за теб. Ти правиш крачка, опираш се във врата, те след теб. И вече няма мърдане – твърде близки сте си.

6. Неориентираният

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Той не е от София или не пътува често с метрото. Не знае накъде да тръгне и на кой влак да се качи. Доста често при слизане прави крачка и застава пред вратата, оглеждайки се за правилната посока, правейки слизането на останалите почти невъзможно.


7. Столичанинът в повече

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

В Софийското метро едновременно можеш да чуеш някои от популярните световни езици и всички видове диалекти на българския език. Както не избираш с кого ще пътуваш в градския транспорт, така не избираш и къде да се родиш. Така говорещите меко стават част от пъстрата палитра от типични персонажи на метрото в столицата.

8. Четящият

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Той чете от телефон, таблет или книга. Стои си кротко не пречи на никого, но не иска и да бъде притесняван от никого.


9. Модерният

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

С леко кисела физиономия, скъп парфюм и маркови дрехи. Той знае кой е и за къде е тръгнал.

10. Показният гей

10-те най-често срещани персонажи в софийското метро

Както всичко показно и тук нещата са гротескни, когато се прекалява. В софийското метро можеш да срещнеш всякакви „извънземни“, с видимо неясна полова принадлежност.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *