© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    03.06.2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    02.06.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    01.06.2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    03.05.2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    02.05.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 от най-популярните национални ястия в света

Иван Владиславов
Иван Владиславов
28.11.2020
Сподели във
10 от най-популярните национални ястия в света

Национална кухня е съвкупност от ястия, които са характерни за конкретната държава, приготвяни с местни продукти и традиционни готварски техники. Където и да отидете по света, трябва да опитате тамошните кулинарни предложения. Често всеки регион предлага различни кулинарни изкушения, като в България например.

Ние притежаваме изключително разнообразна и вкусна кухня, допълнително украсена от регионални гозби и специфики. Най-характерните продукти, с които страната ни е известна по света са киселото мляко и бялото саламурено сирене. А шопската салата и баницата са сред най-запомнящите се от чуждестранните туристи.

От своя страна Националните кухни, разглеждани в по-широк мащаб, могат да бъдат определени според региона, в който се намира съответната държава или според сходните култури на народите, които създават кулинарните традиции. Така най-общо българската кулинарна традиция е част от Европейската, южноевропейската и балканската кухня.

Някои национални ястия и традиционното им приготвяне, често са обект на международен интерес и биват считани за нематериално културно наследство. Така например Джинджифиловият сладкиш от региона на Северна Хърватия е сред шедьоврите включени в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството под закрилата на ЮНЕСКО. Рецептата не е тайна – брашно, захар, вода и сода за хляб, плюс задължителните подправки.

Майсторлъкът за направата му се предава от поколение на поколение в продължение на векове, първоначално само между мъжете, а в последствие и между жените. Всеки майстор сладкар украсява своя сладкиш по специфичен начин, а най-често използваният мотив си остава сърцето. Изработката на тези сладкиши е един от най-разпознаваемите символи на хърватската идентичност.


Храната се възприема и като способ за туризъм и множество туристически държави се стремят да утвърдят в качеството на туристическа атракция своята национална кухня, специфичната кухня на отделни райони от страната или отделни конкретни ястия. Някои от най-известните дестинации за кулинарен туризъм са Франция, Италия, Мексико, Малайзия, Сингапур, Япония и пр.

Гастро удоволствия, които сме подредили, са световно популярни и се предлагат, освен в родината си, и на доста места по света. Хамбургер и хотдог може да си купите почти от всяка цивилизована точка на света. В което и по-масово заведение да седнете, може да поръчате пица и паста. Имате ли представа колко китайски ресторанта или дюнерджийници има в София? Няма да е лесно да ги преброите. Та ето и 10 от най-разпространените национални ястия по света и у нас.

1. Хамбургер, САЩ

Въпреки споровете около произхода, хамбургера е смятан за типично американска фаст фоод храна. Обикновено е направен от висококачествено говеждо месо, във формата на плоско кюфте, сервирано в хляб с различни подправки сосове и пържени картофи. В САЩ има многобройни ресторанти и вериги за бързо хранене с разнообразни хамбургери в менюто, а за най-стария такъв се смята Louis’ Lunch в Ню Хевън, който работи от 1900 г. У нас този вид храна навлиза след 1990 г.

2. Пица, Италия

Пицата е италианско национално ястие популярно в цял свят. Първите сведения за приготвянето на пици се отнасят още до древните гърци и римляните. С пренасянето на домата в Европа през 1522 г., в Неапол се появява първообраза на италианската пица.

Със закон италианският Парламент е определил точните съставки и начина на приготвяне на Традиционна италианска пица. А през 90-те ЕС включва „Маргарита“ и „Маринара“ в системата Защитено име и географски произход (Protected designation of origin). Освен тях, класическите разновидности на италианската пица са: „Маргарита“, „Капричоза“, „Дявола“, „Калцоне“ и „Четири сирена“.

3. Суши, Япония

За първи път суши се споменава в китайски речник от II век. Първоначално сушито представлява традиционен похват за консервиране с ориз на осолена риба. Най-старият и опростен вариант на ястието е т.нар. „нигири“, което произлиза от областта на столицата Токио. То представлява ръчно оформена топка ориз, върху която се поставя съответното, красиво изрязано парче риба, морски дар или японски омлет.

Оши-суши (пресовано суши) пък е създадено от търговци на ориз в Осака. За приготвянето му маринованият ориз се поставя в специален съд, покрива се с маринована, пушена или варена риба и се пресова, след  което се нарязва на хапки. Други много популярни видове са маки суши (суши руло) и сашими.


4. Ростбиф и Йоркширски пудинг, Англия

Ростбиф с Йоркширски пудинг и фиш енд чипс са най-разпознаваемите английски национални ястия. За Ростбиф се използва говеждо месо, като се пече според предпочитанието и се сервира с Йоркширски пудинг, картофи, зеленчуци и сос грейви. Обикновено като неделно обедно меню.

5. Паста, Италия

Паста е традиционно италианско ястие от изсушено тесто, приготвено от пшеничено, ръжено или друго брашно, на което при сушенето е придадена определена форма. Всъщност повечето видове паста, а те са много, се различават помежду си именно по своята форма. Историите около произхода на ястието също са много. Спагетите са най-популярният вид паста и могат да се сервират с различни сосове. Родното им място е Неапол.

Един от най-старите видове паста е Лазанята. Тя представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка. Други популярни видове са: Лингуини, Фетучини, Талиатели, Физули, Канелони, Ньоки, Панделки, Равиоли, Папарделе, Тръбички, Мидички, Спагетини, Кус кус и др.

6. Патица по пекински, Китай

Патицата по пекински е най-популярното ястие от китайската кухня, сервирана не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят. Произхода на ястието се отнася към епохата на император Мин. Процесът на приготвянето е дълъг и сложен. Патицата се пече на бавен огън, като температурата в пещта постепенно пада. Често към нея се поднасят специални палачинки, в които се завива парче месо и се топи в специален соев сос.

7. Паеля, Испания

Паелята е испанско традиционно ястие произлизащо от Валенсия, с три основни съставки: ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гарнира със зеленчуци и месо или морски храни. Паелята обикновено се готви в тиган за паеля, който е голям, плитък и плосък, като първо се в зехтин се пържи месото, а след това се добавят и зеленчуците.

Добавя се вряща вода и след няколко минути варене, се добавя ориза. Когато оризът е почти уврял, паелята се маха от огъня и се оставя да поеме останалата вода. След като поизстине, паелята е готова за поднасяне. Традиционната валенсианска „паеля де карне“ (паеля от месо) съдържа, освен ориз, пиле, зелен боб, домати и други зеленчуци.


8. Гулаш, Унгария

Гулашът е унгарско национално ястие приготвяно най-често като яхния от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Използва се месо от джолан или плешка с достатъчно жили, защото гозбата се сгъстява благодарение на жилавите, добре развити мускули, богати на колаген. Носи името си от унгарската дума за кравар. Сервира се с варени картофи или картофено пюре, качамак, кнедли или галушки. Но може и да бъде консумирано като самостоятелно ястие, с хляб.

9. Pot-au-Feu, Франция

Френската кухня е изключително разнообразна и трудно може да се определи кое ястие е първенец в националната им кухня. Със сигурност Pot-au-Feu е световно популярно и в същото време традиционно. Гозбата представлява задушено говеждо със зеленчуци. Към тях, но отделно, се сервира и бульонът, в който ястието е сготвено.

10. Виенски шницел, Австрия

Виенски шницел е традиционно австрийско ястие от силно начукано месо, панирано в хлебни трохи (галета), брашно и разбити яйца, и изпържено в маслена баня след това. Истинският виенски шницел е с размер, който му позволява да стърчи лекичко извън чинията, а панировката му трябва да се освобождава лесно. Готовият шницел задължително се поръсва с лимонов сок, като за целта се сервира с четвъртинка от лимон. Най-често срещаните гарнитури за ястието са зелена салата, картофена салата, салата от краставици или задушени с много магданоз картофи.

Иван Владиславов
Иван Владиславов

Историк по образование, Иван няма нищо против да излиза от миналото и да хвърля по един поглед към бъдещето. Музика, кино, история, екзотични места за почивка… това са темите, за които той обича да разказва.


Свързани:държавитрадициихрана
Предишна 10 шокиращи индийски ритуала 10 шокиращи индийски ритуала
Следваща 10-те най-рядко срещани видове облаци 10-те най-рядко срещани видове облаци
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

10 възможности за плаж недалеч от София

10 възможности за плаж недалеч от София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
16.06.2025
10 от най-скандалните паметници в света
10 от най-скандалните паметници в света
16.06.2025
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
16.06.2025
10 причини да посетите Братислава за уикенда
10 причини да посетите Братислава за уикенда
15.06.2025
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
15.06.2025

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Виж още

10 неща, които добрите майки правят

10 неща, които добрите майки правят

Тони Димитрова
Тони Димитрова
07.03.2025
10 съвета за правилно използване на социалните медии

10 съвета за правилно използване на социалните медии

Грета К. Николова
Грета К. Николова
29.01.2025
10 любопитни факта за Джани Родари

10 любопитни факта за Джани Родари

Весела Ангелова
Весела Ангелова
23.10.2024
10 любопитни факта за Малта

10 любопитни факта за Малта

Йоана Томова
Йоана Томова
11.06.2025
10 европейски града, особено красиви през пролетта

10 европейски града, особено красиви през пролетта

Тони Димитрова
Тони Димитрова
11.04.2025
10 любопитни факта за Димитър Списаревски

10 любопитни факта за Димитър Списаревски

Весела Ангелова
Весела Ангелова
19.07.2024
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
Username or Email Address
Password

Lost your password?