понеделник, август 19


10 от най-полезните храни

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

3. Кисело мляко

10 от най-полезните храниВсеизвестен факт е, че киселото мляко родно производство съдържа доста полезни бактерии, които помагат за поддържането на имунната система, борят се с инфекциите и подобряват здравето на храносмилателната система. То помага и за предпазване от остеопороза и понижава риска от високо кръвно налягане. Също така е отличен източник на калций и витамини от група В. Важно е обаче да избираме нискомаслено кисело мляко без много високо съдържание на подсладители. Имайте предвид, че обикновено овкусените млека са пълни със захар. Затова винаги трябва внимателно да четем етикетите.

4. Яйца

10 от най-полезните храниЗа кокошите яйца често се изказва отрицателно мнение, но те са източник на белтъчини и лутеин, който предпазва очите от катаракта. Изследвания доказват, че тези вещества предотвратяват образуването на тромби, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Ново изследване пък доказа, че употребата на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%. Днес диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишават нивото на холестерол, тъй като организмът сам произвежда холестерол от натрупаните мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продукти, към които се отнасят и яйцата.

5. Спанак

10 от най-полезните храниСпанакът предпазва от загуба на мускулите и костите и се свързва с понижен риск от рак и сърдечни заболявания. Богат е на антиоксиданти и витамините А, С и К, както и на калий и фолиева киселина. Спанакът е една от най-здравословните храни, които можем да консумираме – не много други продукти могат да се похвалят със същата питателност в минимално количество калории.

6. Домати

10 от най-полезните храниДоматите са богати на ликопен, който е мощен антиоксидант, помагащ да се предпазим от рака. Доматите са пълни с витамините А и С, както и с калий. Редовната консумация на домати понижава риска от развитие на сърдечно заболяване, подобрява здравето на простатата и понижава холестерола. Когато избираме кетчуп, е важно да взимаме органичен, който съдържа много повече ликопен. Доматеният сок също е добра опция, но е важно да избираме видовете без много добавен натрий.

ПРЕДИШНА СТРАНИЦА СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари