Случи се така, че аз бях единственият представител на нежния пол на една приятелска сбирка. Шегувахме се, че сме излезли по мъжки, да не се притесняваме какво говорим – женските ги няма! Докато се сменяха най-разнообразни теми, се сетих за сериала „Сексът и градът“ и колонката на Кари Брадшоу (недейте да правите физиономии, момчета, няма да ви караме да го гледате… отново).

Героинята непрекъснато се опитваше да прави психологически анализи на взаимоотношенията между мъжете и жените. А дали не е била в грешната посока през цялото време? Дали не е трябвало да разгледа силния пол като самостоятелна единица и тогава да го сложи до неговата половинка? И както мислите ми се стрелкаха като скоростни влакове към далечни дестинации, се появи една, която мина толкова бавно, че успях да я хвана – проучване!

Петима мъже на средна възраст около трийсет години в обстановката на рок кръчма, студени бири, свежа салата, хрупкави пилешки кожички и една безалкохолна напитка. Трябваше само да слушам много внимателно (а вие знаете какво коства това на една жена) и да извадя десет неща, които вълнуват мъжете, когато са (почти) насаме.


Преди да ви издам резултатите от моя шпионаж, искам да направя едно уточнение. Нищо от това, което предстои да бъде казано, не е написано без съгласието на потърпевшите. Enjoy!

1. Мазила и домашни средства за справяне с комари. Мазането с лимон, оказа се, действало като страхотен репелент против комари. И после кожата ставала много „гладка и мека“. Можете да ги изгоните и с карамфил! А можете да закачите и прозрачно пликче с монети за полилея и така комарите ще мислят, че има нещо по-голямо от тях в стаята. Не просто изненадваща тема, но и много полезна!

10 неща, за които мъжете си говорят насаме

2. Рецепти и произход на традиционни ястия. Тук не следва да се изненадваме. Не само, че любовта на мъжа минава през стомаха, но е и всеизвестен факт, че мъжете са по-добри готвачи (или поне повечето добри готвачи са мъже). Дами, време е да се оттеглим с достойнство от кухнята и да хвърлим престилката в ръцете на новия майстор готвач (не, не долавяте грам ирония, това си е са самата истина!).

3. Класическа цигара или електронна? Това е въпросът. В крайна сметка се стигна до извода, че нито едното не е решение, а само оправдание за вредния навик. След това запалиха по цигара… Все пак вечерта е мъжка, може да си позволят малко свобода. 🙂


4. Тарифните планове на мобилните оператори. Кой коя компания харесва, какъв план е преподписал и колко изгодно/неизгодно му е всичко това. Заприказваха се за ПР практиките на големите риби и нуждата от истински информирано съгласие. Сериозна тема – сериозни хора!

5. Шофиране. В този разговор не посмях да се включа. Не стига, че съм жена, ами не съм шофьор – със сигурност щях да попадна под ударите на критиката. Само слушах. Обсъдиха безразсъдното каране с минимално или никакво спазване на правилника, нетолерантността на българския автомобилен шофьор към велосипедистите. Отново сериозна тема, подправена с някоя и друга забавна случка на пътя.

10 неща, за които мъжете си говорят насаме

6. Би-ра-та! Този еликсир за мъжката душа. Червена бира, чешка бира, газирана, горчива, леко сладникава, с лимон, с билки, българска… Стана дума и за германците, разбира се. Ах, този Октоберфест! Заговориха за това какви алкохолни напитки харесват различните националности. Само за ценители!

7. Вицовете за хомосексуалисти. Голям смях. Смях от сърце, с цяло гърло. Трудно ми беше да ги изслушам, но трябваше – в името на проекта. Да си призная, не запомних нищо. Мозъкът ми отказа да запамети дори един подобен виц. Явно това е тема само за мъже.


8. Храните в България и чуждите страни. Сетиха се за приятели, които, като идват в България, не спират да ядат зеленчуци с огромен апетит. Оказа се, че ние сме на челните места по здравословно хранене. Обсъдиха „пластмасовите“ домати из другите държави в Европа и липсата на истински афинитет към добрата кухня по света. Още един разговор за хапване. Не обърнах внимание дали яденето беше пристигнало. 🙂

10 неща, за които мъжете си говорят насаме

9. Футбол. Като чух думата, се помислих, че това е краят на една прекрасна вечер. Обаче футболът не изкара дълго на нашата маса. Някои не го харесвали, предпочитали снукър и волейбол, други просто не бяха на тази вълна. Отмина бързо и безболезнено.

10. Музика, рок концерти и песни с нецензурно съдържание. Рок банди, концерти на популярни групи, предстоящи музикални събития (в компанията ни все пак имаше истински музиканти, очакваше се подобен развой). Накрая дойде ред и на мръсните песни, които явно оставят дълбока и незаличима следа в мъжкото съзнание.

Насаме мъжете си говорят за мнооого неща. Тези неща обаче не включват дълбаенето в дребни проблеми и тревоги. Дори не включват жени. Забавляват се с вицове и коментират интелигентно важни въпроси. Умеят да бъдат сериозни, но също толкова добре владеят изкуството на превключването на съзнанието на вълна рокендрол. Не знам какви изводи щеше да си направи Кари Брадшоу от една такава нощ, но на мен определено ми хареса, обогатих се и никак не се чувствах не на място.

Причините за толкова различната психика на мъжете и жените вероятно се крият дълбоко в еволюционното развитие, различните хормони и други подобни независещи от нас неща. Затова трябва да се стараем да проявяваме разбиране, търпение и толерантност към несъответствията в мисленето си. И да се поставяме на мястото на другия. Именно затова е хубаво да имаме своите мъжки/женски вечери като тази. 🙂 Бас държа, че на мъжете им настръхнаха косите от идеята за присъствието на моминска среща. Не бързайте със заключенията, може и вие да се изненадате приятно!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.