Коледа е време за най-близките хора. Времето, когато цялата фамилия се събира, споделя общи емоции, забавлява се заедно и заздравява връзката помежду си. Тези семейни събирания се случват около големи трапези, отрупани с всякакви вкусотии, които домакините са се постарали да сготвят с много чувство и любов към близките си.
Както знаем, след всяка обилна вечеря идва ред и за десерт. В различните страни по света има различни традиционни коледни ястия. Същото важи и за десертите. Кои са най-харесваните коледни десерти? Това не можем да кажем със сигурност, но в този материал сме подготвили за теб 10 от класическите коледни десерти в европейски страни. Ето кои са те.
1. Панетоне, Италия

Този класически коледен десерт, възникнал първо в Милано, а след това завладял цяла Италия по време на коледните празници, наподобява нашия козунак. Но само по направата на тестото – трябва да се дърпа на конци, когато е перфектно изпечено. По форма е значително по-висок (пече се във висока форма, наподобяваща цилиндър) и има или стафиди, или парченца шоколад, а много често и по 1-2 крема вътре в панетонето. Все по-често се среща като част от асортимента и на нашите големи вериги магазини. Не е като домашен, но има доста сполучливи – пробвай го!
2. Щолен, Германия

След Италия насочваме вниманието си към Германия. Там традиционният коледен десерт се нарича щолен. По форма е малък, продълговат и полукръгъл – приличащ на малкия Исус, увит в пелени. В състава си има различни сушени плодове, ядки, дори марципан, като за финал отгоре е обилно поръсен с пудра захар. Този десерт е любим на децата!
3. Турон, Испания

Испанците пък задължително слагат на трапезата си по Коледа турон – това е техният коледен десерт. За разлика от изброените до сега десерти, в него няма нито шоколад, нито марципан. Сладостта му идва от меда, който се слага при приготвянето на тестото, а за украса го поръсват с печени филирани бадеми. Вкусът му е превъзходен!
4. Буше де Ноел, Франция

Изкусните французи, известни като ценители на кулинарните изкушения, също имат свой коледен десерт – това е Буше де Ноел. Той много прилича на шоколадов пай, като тестото му е пандишпаново. Този правоъгълно изпечен блат се намазва с пръст шоколадово-маслен крем и се навива на руло. Формата му не е случайна – идеята е да прилича на дънера, който се слага в камината по време на празничната нощ.
5. Боло Рей, Португалия

Този десерт, чието име в превод означава „кейк на краля“, в Португалия може да се види на трапезите на местните в дните между 25.12 и 06.01. Този период се нарича „кралски дни“, а оттам идва и името на сладкиша. Формата му също е „кралска“ – наподобява корона. В тестото по традиция се поставя едно бобено зърно и на когото се падне парчето с бобчето, той ще плати десерта.
6. Ваночка, Чехия и Словакия

Името на този коледен сладък хляб идва от чешката дума за „Коледа“ – „Ваноце“. Това сладко печиво може да бъде изпечено във правоъгълна форма, както и разделено на три части, вплетени в плитка. Символиката е ясна – наподобява малкия Исус, увит в плат. През XVI век само истински пекари-занаятчии имали правото да пекат Ваночка. Едва два века по-късно това право се дава и на обикновените хора, но да се има предвид, че приготвянето му е трудоемко и изисква умения.
Традицията повелява всеки, който приготвя този празничен хляб у дома, да мисли за любимите си хора през целия процес. А когато тестото е оставено да втасва, пекарят трябва да скача, за да стане по-бързо хляба. Обичай, какво да се прави!
7. Джулортту, Финландия

Време е да разнообразим малко сладкишите, например с бисквитки. А какви могат да бъдат по-празнични от тези, които се приготвят специално по Коледа във Финландия? Тези бисквитки носят интересното име Джулортту. За тяхната направа са необходими бутер тесто и сладко от сини сливи. Най-често ги правят във формата на звезда или просто като кръгчета. За завършек се поръсват с пудра захар. Рецептата е толкова простичка, а крайният резултат – много вкусен.
8. Коледен пудинг, Англия

Естествено, класическият коледен десерт в Англия е пудинг. Особеното при него е, че трябва да бъде направен поне седмица преди големия празник Коледа, за да има достатъчно време да отлежава. В този период той трябва да бъде често и обилно поливан с алкохола, предвиден за неговото приготвяне. Останалите съставки включват ядки, сушени плодове, лимонови или портокалови корички (а защо не и от двете).
9. Керстстол, Нидерландия

Произходът на този традиционен коледен десерт в Нидерландия е свързан с една пекарна, разположена в град Харлем. Сладкият хляб също е в продълговата, овална форма. Съдържа в себе си бадеми или бадемов крем; понякога се добавят и сушени плодове. Задължително за всеки керстстол е да бъде обилно поръсен с пудра захар. Има невероятен вкус!
10. Ебелскивер, Дания

Последното ни предложение е малко по-нетрадиционно в сравнение с гореспоменатите предимно кексове и хлебни печива. Датският вариант на традиционно коледно сладкишче е доста по-различен от досегашните ни предложения за теб, но не е ни по-малко вкусен. Напротив, още по-вкусен!
Та, чудиш се какво е това сладко изкушение? Ами… понички. Но не какви да е, а без дупка по средата. Ще си помислиш, че е нещо като нашите мекички…и май няма да сбъркаш особено. Те също се предлагат с малиново или ягодово сладко, като преди да се сервират, се поръсват обилно с пудра захар. Както се казва: „Да има!“
Артистична натура, скрита в облика на „сериозната професия“ (занимава се с финанси). Търсач на преживявания, с интерес към пътешествията и изкуството във всичките му форми. Дете на морето – обожава морския бриз в косите, пясъка между пръстите на краката и звука на разплискващи се морски вълни.

