От десетилетия красивите цветове на растението Рoinsettia, известно у нас като коледна звезда, се свързват с най-хубавото време от годината.

Празничната комбинация от прясно изпечени бисквити, светлина от свещи и цъфнали коледни звезди се е превърнала в ритуал, който прави Коледа толкова специална.

Но още седмици преди да дойде време за коледните пости коледните звезди вече разкриват своя потенциал.


Експертите по отглеждането на това цвете от Stars for Europe са подготвили своите съвети как да се грижим за своите коледни звезди, така че те да изглеждат по възможно най-добрия начин седмици наред.

1. Важно: когато купувате коледна звезда

Когато купувате коледна звезда, не забравяйте да я увиете в хартия, докато я пренесете у дома. Така ще я предпазите от вятъра навън и температурите под 12 градуса. Това ще я предпази от увреди, които първоначално не са видими, но могат да доведат до преждевременна загуба на листа след няколко дни.

2. Коледната звезда има нужда от топлина

Коледната звезда се чувства добре на топло място, далеч от течение. Идеална за нея е температура между 15 и 22 градуса, което я прави подходяща за спални и всекидневни.

3. Коледната звезда е светлолюбива

Тъй като коледната звезда произхожда от тропическо Мексико, тя има нужда от много светлина. През зимните месеци ще се чувства добре на южен прозорец. Пряката слънчева светлина не е проблем, тъй като при нашия климат от средата на октомври нататък няма опасност върху листата да попадне твърдe много слънчева светлина. Но пък за да расте и да се развива, е нужда достатъчно светлина.

4. Свеж въздух или завет?

Тези красиви растения не обичат да са на течение, така че трябва да ги поставите на заветно място. Ако около коледната ви звезда става течение, листата ѝ вероятно ще започнат да капят.


5. Как да поливаме коледната звезда?

Коледната звезда се нуждае от различно количество вода в зависимост от локацията, температурата в помощението, размера на растението и саксията. За стандартна саксия с диаметър 13 см е достатъчна една малка чаша вода, т.е. около 0,2 литра. Това предотвратява запушването на порите в почвата и подгизването им. За мини коледни звезди е нужна не повече от една малка чашка за шот. Излишната вода, която все още е в саксията след 10 минути, трябва да се отстрани.

Поливайте коледната звезда, когато почвата е видимо суха. Ако растението се намира близо до радиатор в суха стая, може да трябва да го поливате всеки ден, а ако е на друго място през ден или веднъж на три дни. Може да проверите, като внимателно повдигнете растението. Ако се усеща леко, време е да го полеете.

Имайте предвид, че малките саксии изсъхват по-бързо от големите, така че ще трябва да ги поливате по-често. Мини коледните звезди трябва да се проверяват всеки ден. Също така, можете да поливате тези растения, като ги накисвате отдолу, при което почвата се напоява по-добре, отколкото при нормалното поливане. Ако се чудите, по-добре коледната звезда да остане малко по-суха (отколкото твърде влажна) и да я поливате по малко и по-често, а не рядко, но с много вода.

10 ценни съвета как да направим дома си по-уютен с коледна звезда

6. Как да удължим живота на коледната си звезда?

Коледните звезди са много дълготрайни, когато ги наторявате веднъж в седмицата, като започнете около четири седмици след закупуването, с течен тор за цъфтящи стайни растения според дозировката, указана на етикета.

7. Показатели за високо качество

Ако изберете качествено растение и следвате всичките тези препоръки, вашите коледни звезди ще цъфтят дълго време. Качественото растение може да се познае по това, че няма нарушения на целостта на листата и има малки жълти пъпки в средата. Почвата не трябва да е нито суха, нито подгизнала. Търговецът, който наистина обича цветята, със сигурност ще е поставил коледните звезди далеч от течението на входа.


Вдъхновение за естествена украса с коледна звезда

През есента и зимата коледната звезда разкрива цялата си прелест като едно истинско естествено бижу и играе важна роля в оформянето на интериора. През зимата стаята свети, благодарение на ярките цветове на това прелестно растение. Вижте няколко идеи, в които това коледно цвете е звездата на шоуто.

8. В тон с природата

Седни и се отпусни! Дневната става зелена. Растенията и естествените материали играят важна роля в актуалната тенденция за природосъобразен начин на живот. За любителите на природата зимната гора е почти неизчерпаем източник на клонки, шишарки и други естествени материали, които са популярни елементи от красивата декорация в сезона на празниците.

Модерен природосъобразен живот с нотка винтидж: меките зелени тонове имат естествен успокояващ ефект и създават релаксираща атмосфера. Кремавият цвят на коледната звезда създава прекрасен контраст в този зимен натюрморт. С този класически венец от елхови клонки, украсен с шишарки, кремавите цветове на коледната звезда са красив, сияен акцент.

9. Естествена топлина през празничния сезон

10 ценни съвета как да направим дома си по-уютен с коледна звезда

Проста дървена маса, голи стени в бледи тонове и неукрасена елха оформят фона за тази естествена празнична трапеза. Звездите в подредбата са коледните цветя, както и аксесоари в златни, червени и сребърни нюанси.

Красивите коледни звезди греят като сигнални светлини на прозореца, сякаш приканват Коледа да дойде по-скоро. Поставени върху дървен поднос в изтъркани глинени саксии, с декорация от шишарки, клонки и една звезда, цветове привличат погледа, изпъквайки на идеалния фон от естествени материалите.

10. Коледно червено

Независимо дали в модата, козметиката или интериорния дизайн, червените тонове са актуални. Коледните звезди в топли нюанси определено ще будят възхита в дома още от октомври, като осигуряват чудесни цветни акценти, които се съчетават добре с прости изчистени декорации.

Като главен елемент от аранжировката тези пищни розови коледни звезди, разположени върху поднос за хранене или декорирани с изящни свещи, привличат погледа и подчертават уютната топла атмосфера на стаята.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *