Електронната музика се заражда първо като експеримент, предизвикващ чисто академичен интерес. Появява се след Втората световна война с използването на първите лампови звукови генератори, създаващи тонове, които се повтарят един след друг с определена скорост. Популярност набира в края на 70-те години на миналия век.

Днес почитателите на електронния саунд са милиони, а фестивалите за електронна музика са едни от най-горещите музикални събития. Представяме ви 10-те най-добри фестивала за електронна музика в света.

1. Ultra Music Festival

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

Безспорно един от легендарните музикални фестивали за електронна музика. С всяка година северноамериканския оупън-еър набира все по-голяма популярност, затова организаторите решиха от еднодневно да го превърнат в тридневно парти с електронна музика. Там се появяват най-големите хитове, които DJ-те не пропускат да промотират при своите участия пред многохилядната публика. В рамките на фестивала се изявяват повече от 200 артисти, а публиката надхвърля 160 хиляди души.

2. Sonar

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

По традиция фестивалът е разделен на две части – дневна и нощна (Sonar by day и Sonar by Night). През деня основните събития се провеждат в сградата на центъра за съвременно изкуство Санта Моника в Барселона. Там може да видите модни ревюта, DJ-ски мастър-класове, да разгледате различни видеоинсталации и изложби. През нощта фестивалът се премества извън рамките на града. Така, в продължение на три дни и две нощи, Барселона се превръща в сцена на едно лудо и незабравимо хаус парти. Фестивалът Sonar се провежда на повече от 10 000 м² площ.


3. Electric Daisy Carnival

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

За първи път се провежда през 1990 година в Лос Анджелис, Калифорния. Фестивалът е невероятен микс от пърформанси, театрални и онлайн продукции. Той събра най-добрите go-go танцьори, а не на последно място са сетовете на DJ-те в различните стилове на хауса. Ежегодно фестът привлича над 300 000 зрители от цял свят. Организаторите претендират, че успяват да съберат на едно място както алтернативни, така и световноизвестни музикални изпълнители, за да създадат неповторимо изживяване за публиката.

4. Tomorrow Land

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

Мотото на фестивала е красноречиво: „Живейте днес, обичайте утре, обединявайте се винаги!“. Tomorrow Land се провежда всяка година, в последния уикенд на юли. За три дни, на няколко сцени, най-добрите DJ в света остават незабравим спомен в душите на милионите фенове. Градът Буум, където се провежда фестивалът, се намира на 16 км южно от Антверпен и на 32 км северно от Брюксел.


5. Global Gathering

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

Фестивалът е най-голямото музикално събитие в Обединеното кралство. Global Gathering се провежда от 2001 г., а от 2006 г. вече е с международен характер. Издания на британския фест са се провеждали по целия свят – от Русия до Южна Корея. Prodigy, Fatboy Slim, Tiësto, Paul Van Dyk, Armin Van Buuren, Paul Oakenfold, Daft Punk, Chemical Brothers – това са малка част от изпълнителите, подвизавали се по време на фестивала.

6. Nature One

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

Историята на немския фестивал започва още през 1995 година на бившото военно летище в града. Събират се 13 000 души. Оттогава фестът става магнит за любителите на електронната музика в първата седмица на август. В Nature One участват най-известните DJ както от Германия, така и от целия свят. Посетителите могат да избират между 4 сцени – Open Air Floor (Trance), Century Circus (Techno), House of House (House, Minimal), Classic Terminal.


7. Stereosonic

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

Stereosonic е годишен музикален фестивал, който се провежда в Австралия през ноември и началото на декември. Смятан за най-бързо развиващия се музикален фестивал в Австралия, Stereosonic представлява смесица от електронна и денс музика. Всяка година програмата на фестивала е различна, а имената на гост-диджеите я пазят в тайна до последно.

8. Primavera Sound

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

За разлика от много други фестивали, Primavera Sound събира меломаните не в парка, а на специално изградена площадка в близост до града. Къмпинг около мястото, където се провежда Primavera Sound няма, така че ще се наложи да потърсите подслон в Барселона. Хубавото е, че може да извървите пеш разстоянието от фестивала до центъра на града – ще ви отнеме около час. Разбира се, до партито може да се стигне и с автобус, метро, трамвай или такси.


9. Burning Man

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

Burning Man е едноседмичен културен фестивал с международно участие, който се провежда всяка година от 1986 година насам. Негови създатели са Лари Харви и Джери Джеймс, които за първи път го организират с приятели на плажа Бейкър Бийч в Сан Франциско. Настоящото местоположение на „горящия човек“ е в северозападна Невада, в пустинята Блек Рок. Организаторите описват събитието като опит за тотално личностно себеизразяване. Кулминацията на фестивала е изгарянето на огромна мъжка дървена статуя по залез слънце.

10. Alfa Future People

10-те най-добри фестивала за електронна музика в света

Руският фест се провежда всяка година в края на юли на летището в града, в близост до брега на река Волга. Общата площ на фестивала е цели 75 000 м². Там може да видите най-голямата музикална сцена в страната с мащабни декорации, високи колкото 9-етажна сграда. Лайтмотивът на събитието е красноречив: „Ще се върнете съвършено различни“. Alfa Future People е един от най-популярните и бързоразвиващи се фестивали в Русия.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *