10-те най-добре замислени музикални видеа на Rise Against

Здравейте отново, читатели, и добре дошли в поредното ми дълго интро, което може и да не дочетете… И вече скролнахте надолу, нали? Да, очаквах го. 😉 Въпреки това, ще си довърша приказката. Този път разглеждаме десетте най-добре замислени музикални видеа на мелодичната хардкор група от Чикаго – Rise Against.

Обръщаме внимание точно на тях, защото по-голямата част от музикалните им клипове съдържат силни интелектуални послания и/или промотират важни хуманитарни каузи на неправителствени организации, организации с нестопанска цел като PETA, Amnesty International, It Gets Better Project и много други.

Като един млад и прогресивен интелектуалец, който също се занимава с изкуство, се чувствам длъжен да проявя своята съпричастност и подкрепа към тази дейност, затова ето десетте най-добре замислени музикални видеа на Rise Against!

Преди да сме минали към по-социално и политически ангажираните им произведения, бих искал все пак да обърна някакво внимание и на личното им изкуство, което изобщо не е за подценяване или пренебрегване пред другото. С това казано, ето няколко техни видеоклипа към песни на по-лична тематика, оставям ги без коментар…

10. The Good Left Undone


9. Savior


8. Heaven Knows


7. Swing Life Away


Тук вече идва ред на същината на тяхното творчество…

6. Hero Of War


И колко по-добър начин, да започнем едно такова отброяване, от един огромен среден пръст в лицето на американската военна политика. Песента и клипа рисуват за нас една гротескна реалност (да знам, че това е оксиморон) на беден американски младеж, записал се в армията, подтикнат от фалшиви обещания като „Ще се чувстваш горд, че пазиш страната си, ще видиш света, ще бъдеш добре възнаграден…„, само за да се сблъска със суровата реалност на… Е, защо все пак не си пуснете клипа и не се заслушате в текста?

5. Ready To Fall


Войните и страданието от тях вече ги коментирахме, сега да видим с какво бихме могли да се захванем, за да опазим света от собствените ни, сложни битови потребности, постепенно изчерпващи неговия природен ресурс.

Използвайки архивни кадри, документирали ефекта на „човешкият фактор“ върху планетата, видеото към „Ready To Fall“ отбелязва много адекватно този проблем. Подобно на изказването на фронтмена – Тимъти Макилрат, в края на клипа, и аз бих могъл да кажа само: „Имаме една планета и не много време на нея, така че нека се постараем да я съхраним за самите себе си и хората след нас…


4. Make It Stop (September’s Children)


Идва на дневен ред и проблемът за това, какво се случва с децата в училище, когато не са в час и няма кой да ги надзирава. Ще ви кажа само едно – училищният тормоз не е зад гърба ви, просто защото вие вече сте завършили гимназия.

Не го пожелавам на никого, но може би вземете под внимание вероятността, бабаит като този, който е тормозил вас или ваш познат едно време, сега да тормози вашето дете…

Наистина оставате тази мисъл да попие за миг и, може би, говорете със сина/дъщеря си по въпроса. Никога не знаете какво точно се случва там, а и поради цял ред причини, вашето дете може да не се чувства комфортно, да сподели с вас такива проблеми в тази крехка възраст…

3. Prayer Of The Refugee


Окей, колко от вас са чували термините „sweatshop“ (суетшоп) и „справедлива търговия“? Обобщено с две думи, „суетшоп“ е незаконна фабрика или цех, където работят зле платени работници (често пъти – малолетни или непълнолетни) при крайно нехигиенични условия.

„Справедлива търговия“ е международно движение и организация от търговски мрежи, дистрибутори на продукти, произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите.

Целта на тези организации е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазят околната среда. Чуйте песента, изгледайте клипа и си дайте по-ясна представа за проблемите в тази посока…

2. The Ballad Of Hollis Brown (Bob Dylan Cover)


Една, не просто каква да е продукция, а късометражен документален филм, поднесен под формата на музикално видео. Отличен избор на песен, от страна на музикантите, и много нравствено извисено решение, песента да не е една от техните, а възможно най-добрата песен за инициативата.

Филмът има за цел да обърне внимание на бедността и безработицата сред независими американски фермери, в следствие – индустриализацията на занаята.

Като за финал, бих искал да ви оставя със следващата песен, клипа към нея, и думите: „Понякога животът може да бъде достатъчно жесток и без ние да си го вгорчаваме, затова нека си помагаме, колкото можем и да даваме едни на други любов и подкрепа, колкото можем…

1. Help Is On The Way


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *