„Make art with your heart first, but your mind not too far behind!“
– Росен Тенев (Да, сигурен съм че е мой, почти…)

За тези от вас, които не знаят английски, това означава: „Правете изкуство първо със сърцето си, но нека умът ви не остава много по-назад!“. Жалко обаче, че е нямало кой да го каже на някои от присъстващите в тази десетка изпълнители, докато са писали текстовете си. Пригответе се да убиете малко мозъчни клетки, защото този път отброяваме десетте най-нелепи рими в българската популярна музика.

  • Тъй като има безброй много нелепи рими, родили се от умовете на нашите изпълнители, ще се ограничим само до мейнстрийм R’n’B и хип-хоп изпълнители в периода между 2010 и настоящата 2018 година. За съжаление, няма да включваме поп-фолк защото нелепите рими там си заслужават собствена десетка! Също така, бих искал да уточня, че под „нелепи рими“ разбираме не само нискокултурни простотий и безсмислици, но и съзнателно смехотворни лирически конструкти (тоест, нарочно нелепи рими).

10. Pavell & Venci Venc’ – SeTaaBrat

„Евро или йени, долари зелени, / обръщам ги във левове и правя нови схеми!“

Започваме с нещо малко по-невинно, като за подсилване на апетита. Римата, макар и недомислена, поне има някаква логика, за разлика от някои други, които предстоят. Може би обаче, някой наистина трябва да информира Павел и Венци Венц за курса на йената спрямо лева, който в момента, докато пиша това е 1 = 0,0152 (тоест една йена е в пъти по-евтина дори от четвърт стотинка). Поправете ме, ако греша, понеже не мисля, че разбирам кой знае колко от финанси, но ми се струва сякаш братлетата ще направят от първия милион – седем, седем, седем… в дълг, ако смятат да обръщат йени в левове и с тях да правят нови схеми. Освен, може би, ако не говорим за схеми от типа на „партия за бира и цигари“.

9. Ogi 23 & Rudi, Duli, Muden & Kukusheff – Дневен ред

„Точно така, влизам в политиката / и ще интегрирам айряна във мастиката!“


8. СкандаУ – Replay

„Само тя си мисли, че съм само нейн Гуру, / бело ендуро – дай газ, фани куру!“

Осмо и девето място, трябва да си призная, имат известни черти на лирически гений и всъщност ми харесват. Те са от типа нелепи рими, които са нелепи нарочно, с цел да стане шега. Нямам критика към тях, честно казано, даже смятам, че ако повече представители на популярната сцена пишеха лириките си така, щяхме да имаме една доста по-прилична поп музика, която не разчита на шок, разврат и дегенеративно поведение, за да продава.

И оттук насетне, неизбежно се започва с безсмислиците и позьорската простотия, пригответе се. Бихме могли даже да играем на една игра с тези от вас, които смятат, че могат да пият. Обърнете по 50 грама твърд алкохол за всеки път, в който срещнете липса на логическа свързаност, неграмотност, развратно поведение или вербална агресия. За да бъдем лицемери, можем да включим и възхвала на опиати и ексцесивната им употреба. Ако ви е страх, че ще се „трупясате“ още на първите няколко, можете просто хипотетично да си следите грамчетата. С това вече казано, да задълбаем малко в същността на тези лирически шедьоври.

7. TITA – Photoshop

„Може да е малко лицемерно, / но знай че съм по-гореща от Inferno!“

Първо на първо – черна точка, задето римуваш българска дума с чуждица, маце! Оттам на сетне… Какво общо има лицемерието ти, с това колко си гореща, че да ги навързваш в рима? Това е все едно аз да римувам примерно: „Небето е синьо, имам тениска на Роналдиньо!“. Още повече, ако осъзнаваш лицемерието си, това не те прави по-малко лицемерен, даже по-скоро обратното, така че, дори като оправдание за тоталната смяна на позиция във втория ти куплет, това не работи в полза на „героинята“ ти.


6. Young Bb young, Princc Vihren и 100 кила – O Kolko Si PROs

„Със мисли ме застреля, / брат ми, по-тъп си от неделя!“

Преди колко време тази песен беше хит? И до ден днешен все още се чудя какво точно означава да си по-тъп от ден от седмицата и защо точно неде… А не, чакай, второто го знам! Да ви кажа ли? Защото неделя се римува със застреля! Аплодисменти, бурни аплодисменти за хората, които римуват просто, за да има рима. Наистина дълбок гений, чак се изгубих в мрака, фенерчето спря да ми е полезно, толкова е дълбок. Цял морски фар да носех със себе си, пак щях да се изгубя. Впрочем, 100 кила има късмет че това е десетка с най-нелепи РИМИ, иначе „Пияната тояга иска малко баунс, / колко Мики Маус!“ щеше да бъде на първо място, но за съжаление не се римува.

5. Pavell & Venci Venc’ – Havana

„Мария, Мария, Мария-Хуана, / hakuna matata, fiesta mañana!“

Окей, само да светнем отново Павел и Венци Венц, че „Хакуна матата!“ идва от Занзибар и Кения и се ползва предимно там, малко от малко и в Танзания. Всички те – доста далеч от Хавана, където говорят испански. Но добре, че поне с втората част на римата сте нацелили нещо, хора, иначе щяхте да получите още няколко допълнителни порции хляб от мен.


4. Krisko ft. Slavi Trifonov – Гледай как се прави

„Ше ги бомбя, тука, над закона! / Искам да източа всички банкови клона!“

Окей, брато, и без това нямаш идеална рима, можеше поне да си го кажеш, както е граматически правилно – всички банкови клонове, и пак да си запазиш лирическата структура. Аз ли трябва да ви ги казвам тези неща, дето досега съм написал пет песни на кръст в тетрадка от сива хартия, бе?!

3. Гери-Никол – Готина и луда

„Яката дупара, кой ше я бара?“

О, да! Великата екзистенциална криза на Гери-Никол. Кой ще бара яката дупара? Честно казано, ако бях седнал да пиша този материал преди малко повече от година, тази инстантна класика в българската поезия щеше да вземе първо място. За неин късмет обаче, само няколко месеца по-късно излязоха двата хита, които безкомпромисно са окупирали първо и второ място в нашата десетка…


2. Krisko – BAZOOKA

„Казаха ми – има с к‘во да се фука. / Разклати я малко тая базука!“

И разбира се, че единият от тях ще е на Криско. Смятам дори да оставя това без коментар, нека просто попие в умовете ви на спокойствие, че е повечко като за наведнъж, а това, което ви очаква на първо място, не е по-добро… Пригответе се!

1. TITA – Антилопа

„Ах, каква си антилопа, газела, / да ти пръсна дисплея и панела!“

Ето това е просто велико! Хъ-хъ-хъ! Колко съм изобретателен, хъ-хъ-хъ! „Да ти пръсна панела!“ е метафора за анален секс! А‘де, смейте са, уе! Забавно е! Някак си, не знам защо, долавям почерка на Криско върху тази песен… Хмм? Почти сякаш той я е писал, хмм… Я, чакай малко, кой пак беше продуцент на Тита, че забравих? Е, все тая…

Доскоро от мен! И очаквайте още такива десетки в идните седмици. Впрочем, към тези от вас, които приеха предизвикателството с 50-те грама – живи ли сте още?


Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Цялата класация е супер, с изключение на коментара за Young Bb young, Princc Vihren и 100 кила – O Kolko Si PROs.
    Изразът „по-тъп си от неделя“ е измислен и използван далеч преди създаването на песента. А ако някой не го е чувал или не го разбира… е, човек се учи, докато е жив, нали така? :)))))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *