Красиви градчета, прекрасна кухня, гостоприемни хора, слънчеви плажове, дива природа. Това са само малка част от нещата, с които хърватите могат да се гордеят. Но не само! Хърватските острови са нещо, което трябва да се види поне веднъж в живота.

Островите на хърватското крайбрежие са повече от хиляда. Те са част от т.нар. далматински тип бряг и са разположени край бреговете. Техните размери варират от големи – с площ над 400 кв.км до съвсем малки скали.

От всичките над хиляда острова, само 47 са обитаеми, но по този показател далматинските се нареждат като най-населените на Средиземноморието, след гръцките.


Повечето от тях се намират на юг и са атрактивна туристическа дестинация. Направихме труден избор, но все пак успяхме да изберем 10 от най-красивите, очарователни и живописни хърватски острови.

1. Корчула

Един от големите хърватски острови. Сърцето му е неговият административен център – град Корчула, известен със старата си средновековна част, както и с множеството исторически сгради – катедрали, дворци, църкви и кули. Островът е предполагаемото родно място на известният мореплавател Марко Поло. Корчула се слави още със своето вино и зехтин.

2. Хвар

„Ако познаваш Хвар, познаваш и Рая“ – гласи местна поговорка. И с основание. Със своите отлични хотели и шикозни барове, това райско кътче си е спечелило репутацията на „Ривиерата на Далматинското крайбрежие“. В разгара на сезона там често могат да бъдат забелязани световни звезди на музиката, киното и спорта.


3. Паклински острови

Паклинските острови са група от около 20 малки островчета, повечето от които необитаеми. Със своите красиви плажове, буйна растителност и многобройните закътани заливчета, островите са перфектното място за любителите на водните спортове или за хората, които просто търсят уединение.

4. Брач

На острова се намира един от най-красивите плажове в света – Златни рат. С богатата си флора и фауна, пещерите, както и камъка, използван за изграждането на парламента в Будапеща, Берлинския райхстаг и Белия дом във Вашингтон, остров Брач е задължителна дестинация.


5. Вис

Ако сте избрали Вис за вашата почивка, не пропускайте да поплувате в кристалните води на залива Стинива, разположен между две величествени скали. Задължителни точки от туристическия ви маршрут са още археологическият музей, изумрудено зелената пещера край залива Рукавац – Зелена Шпиля, синята пещера на близкия остров Бишево, както и скалата Градац.

6. Млет

Най-зеленият от Далматинските острови с две солени езера и великолепна природа. Няма как да не се влюбите в гледката на маслиновите горички, бенедиктинския манастир от XII век и китните лозя, накацали из островчето. Задължително посетете и традиционното рибарско селище Полаче. На острова има и римски дворец от V век със същото име.


7. Црес

Още една перла в короната от хърватски острови. На Црес има всякакви плажове – скалисти, каменисти, пясъчни, както и много скрити заливчета. В сърцето на острова се намира сладководното езеро Врана – тайнствено природно явление, впечатляващо със своите 220 милиона кубични метра водна маса. Црес е дом и на една от най-големите птици в света – Белоглавия орел.

8. Лошин

Островът е истински рай за романтиците, авантюристите и всички желаещи да се отърсят от напрегнатото всекидневие. Притегателната сила на това място се крие в абсолютния покой и тишина, които той предлага. Не случайно остров Лошин е горд носител на наградата „Сребърното цвете на Европа“, оценяваща качеството на живот, градския облик, както и грижата за традицията и историята.


9. Дуги оток

Най-дългият хърватски остров. Дълъг е 43 км и е широк по-малко от 5 км. Природата е оформила няколко забележителни места на острова – например непокътнатия плаж с бял пясък Сахарун и фантастичния залив Телащица, защитен от стръмни скали, както и впечатляващата пещера Страшна Печ.

10. Шолта

Девствената природа, местното червено вино, спокойните плажове, чистото синьо море, безкрайните възможности за спорт и ветроходство превръщат това райско кътче в превъзходна дестинация за почивка. Символ и талисман на острова е грабливата птица чухал.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.