© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    03.06.2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    02.06.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    01.06.2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    03.05.2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    02.05.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ЗабавлениеТВ

10-те най-популярни родни телевизионни кулинари

Даниел Михайлов
Даниел Михайлов
20.09.2013
Сподели във
10-те най-популярни родни телевизионни кулинари

Когато през 1996 година Ути Бъчваров започна да готви в ефира на Националната телевизия, той много бързо се превърна в истинска звезда и абсолютен любимец на дамите. Всички домакини следяха стриктно изявите му и внимателно си записваха всяка рецепта, която той предлагаше. И причините бяха две – от една страна тоталният монопол на БНТ по онова време, но пък от друга безспорния чар и кулинарен талант на актьора-кулинар. По-късно с появата на частната телевизия в родния ефир в телевизионната кухня постепенно започнаха да влизат нови и нови герои, за да стигнем до днес, когато май вече няма канал, с претенции за политематичност, който да не е наместил из програмата си кулинарно предаване.

С един или двама готвачи, във вид на риалити шоу („Lord of The Chefs“ и „Черешката на тортата“) или като рубрика в женско предаване, факт е, че подобни предавания изключително удобно са се настанили в родния телевизионен ефир. И тъй като интересът на зрителите е огромен, а любителите кулинари като че ли всеки ден се увеличават, от известно време се сдобихме с не един, а цели два 24-часови кулинарни канала – Фиеста ТВ и 24Kitchen, които 7 дни в седмицата предлагат всевъзможни изкушения на всички пред екрана.

Днес в „10-те най“ събираме на едно място най-популярните лица от родните кулинарни предавания. Хората, които готвят вкусно, разказват интересно и разполагат със завидно количество оригинални рецепти… Хората, които винаги са готови да разкрият на зрителите си по някоя тайна хитринка от кухнята. Ето 10-те най-популярни родни телевизионни кулинари.

10. Варвара Кирилова

Варвара Кирилова е дългогодишна журналистка в списанията „Жената днес“ и „Лада“. Стана особено популярна като водеща на кулинарната рубрика в предаването на Гала „На кафе“ по Нова ТВ. Варвара обича да казва, че човек се учи, докато е жив. И самата тя го е правила цял живот – от детството си, край семейната трапеза, до Европа, която е обиколила. И е убедена, че изисканите маниери се усвояват най-напред и най-истински у дома. В „На кафе“ попада напълно случайно, но пък бързо се превръща в любимка на зрителите. И въпреки че отдавна не е част от предаването, Варвара разказва, че все още по улиците я спират жени, за да й кажат, че продължават да готвят по нейните рецепти.

9. Chef Борис Петров

Chef Борис Петров е работил в 5-звезден хотел от елитна световна хотелска верига и в едни от най-добрите ресторанти в София и страната. През 2000 г. заминава за Испания. Там работи при шеф-готвач Хавиер Саньол, който е завършил при Феран Адрия – име, познато на всеки готвач, а и на широката публика. От 2003 г. работи в елитен ресторант в град Солоу, Тарагона, препоръчван от гид Мишлен, а година по-късно е поканен в новия ресторант на Хавиер Саньол в Тарагона като Шеф-готвач. През 2007 г. се връща в България и започва работа в един от най-елитните ресторанти. Зрителите го познават като един от тримата в журито на „Lord of The Chefs“ през 2011 г., а скоро ще се сред лицата на ежедневното предиобедно шоу на TV7 „Усещане за жена“. Там Chef Петров ще представя уникалните си рецепти във всяко предаване и ще съветва зрителите за избора на продукти. Признание за уменията си той получил още в края на 80-те години, когато бил избран да готви при посещенията на шейха на Кувейт, генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер и администрацията на Роналд Рейгън. В курорта Слънчев бряг днес той ръководи ресторант, който е обявен за най-доброто място за fine dining по българското Черноморие от норвежката Oslo TV, датската TV2 и Channel 4 във Великобритания.

8. Силвена Роу

Доскоро името Силвена Роу беше напълно непознато за родните тв зрители. Днес обаче тя е автор на собствено кулинарно шоу в прайм тайма на bTV със заглавие „Щипка сол“. И макар до момента да е излъчен само 1 брой на предаването екипът на bTV се постара да превърне Силвена в звезда. Всъщност Роу е британска професионална готвачка от български произход, която работи във Великобритания. Родена е в Пловдив. Тя е готвила за знаменитости като Клаудия Шифър, Тина Търнър и Шер. Книгата й „Feasts“ е спечелила престижната награда за храна и напитки – Glendfiddich. Силвена е и една от най-обичаните телевизионни водещи на Острова. Там всички я разпознават от кулинарните предавания на BBC и ABC. През 2013 г. Силвена идва у нас за първи път от 8 години насам, за да заснеме част от епизодите на „Щипка сол“. Според концепцията на шоуто, във всеки епизод тя ще се състезава с професионален готвач, а след това жури ще опитва от храната и ще казва кой се е справил по-добре.


7. Катерина Евро

На 26 март 2007 г. Катерина Евро влезе в къщата на „Big Brother“ като участник във втория сезон на предаването „VIP Brother“. Актрисата демонстрира домакинските си умения в продължение на 33 дни, през които радваше съквартирантите си с вкусна храна и завърши на 4-то място в крайното класиране. Истинската кулинарна тв кариера на звездата на родната класика „Оркестър без име“ обаче започна от риалити формата „Черешката на тортата“. В шоуто Катето демонстрира изключителни умения в кухнята, които бързо бяха оценени от продуцентския тим Иван Христов и Андрей Арнаудов. Малко след като спечели седмичната надпревара в „черешката“, Евро попада в женската част от дългия уикенд блок на Нова ТВ – „Станция Нова“. Тя се присъединява към частта на „Съпругите“, а днес, след като блокът вече втори сезон се излъчва в ефира на TV7, актрисата-кулинар продължава да радва всеки уикенд почитателите на вкусната домашна храна.

6. Елица Котева

През 2009 г. предаването „На кафе“ по Нова ТВ обяви, че търси нов готвач, а в риалити надпреварата се включиха стотици кандидати за телевизионна слава. В продължение на четири седмици 10 майстори на вкусните ястия преминаха през кулинарни изпитания, поставени от водещия на предаването „Бързо, лесно, вкусно“ Ути Бъчваров и председателя на Българската асоциация на професионалните готвачи Андре Токев. Задачата им по време на конкурса беше да покажат не само как се справят с приготвянето на неповторими ястия, но и дали могат да забавляват зрителите, да импровизират, да се включват в разговори на различни теми. Така, след оспорвана битка, Елица попада в екипа на предаването. Ели харесва българската, италианската, арабската и френската кухня. Казва, че най-странното нещо, което е опитвала, е сръбска ракия с мумифицирана кобра. За нея сладкото е блаженство за сетивата, а соленото – истината за добре приготвеното ястие.

5. Йоланта Делибозова

Йоланта Делибозова е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и от 1994 г. работи като артист-оркестрант в Софийската филхармония. Многократно е солистка на Бургаската и Русенската филхармония, както и на Филхармония Крайова, Румъния. Голямата страст на музикантката обаче е готвенето, която наследява от баба си. Йоли обича да експериментира и да интерпретира по свой начин видени и чути рецепти. Много държи на визията на приготвените от нея неща. За нея вдъхновение носи всичко, което я заобикаля. От няколко години Йоли поддържа собствен кулинарен блог. Преди да започне самостоятелното си предаване в, първоначално в женския канал Utilisima, а сега в кулинарната телевизия 24Kitchen, в продължение на една година Йоли беше водещ на кулинарна рубрика в предаването „Денят е прекрасен“ по bTV.

4. Лео Бианки

Забавният италианец пристига за първи път у нас през 1994 г., за да види роднините си, които имат пицария в Бургас. 11 години по-късно, от лятото на 2005 г., се установява за постоянно в България, като заедно с баща си и приятелката си Лучия той държи пицария и ресторант в София. Става известен след участието си в шоуто „Big Brother“, където влезе като резерва, но с позитивното си отношение към света бързо се превърна в любимец на зрителите. След края на риалитито италианецът се захвана, не много успешно, с музика, но пък стана автор на доста забавна кулинарна рубрика в ефира на БГ радио. През 2009 г. Лео беше сред 150-те желаещи да заемат ролята на готвач в предаването „На кафе“ по Нова ТВ, но така и не беше избран. От 2010 г. до лятото на 2013 г. Леонардо водеше свое телевизионно предаване. То носеше заглавието „Какво ви забърка Лео“ и беше част от делничната програма на TV7.


3. Лора Найденова/ Стоян Сейменски

След като се разделиха с Иван Звездев и bTV, през 2011 г. продуцентите на „Бон апети“ решиха да продължат с реализацията на кулинарно предаване. В шоуто обаче уменията си вече показват мъж и жена, които до старта му не се бяха появявали на тв екрана – Лора Найденова и Стоян Сейменски. Лора е работила в голям ресторант и предпочита здравословната кухня. Стоян пък е живял в Америка и точно там започва да се занимава с кулинария. Двамата се запознават за първи път на пробните снимки за предаването, като всеки идва там със сериозен опит зад гърба си. Лора е възпитаничка на бившия техникум по обществено хранене. След като го завършва, специализира във Франция, Италия, Испания и Германия по европейската студентска разменна програма ERASMUS. Сериозен стаж в кухнята трупа и в ресторанта на брат си Драгомир, който е 5 г. по-голям и също е готвач. Стоян пък е самоук в кухнята. Образованието му няма нищо общо с кулинарията – в гимназията учил за шлосер инструменталчик. Една година изкарва в Техническия университет със специалност „Стопанско управление“, а след него завършва колежа „Джон Атанасов“. Минал е и през Института по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, но със специалност „Компютърни системи“.

2. Иван Звездев

Бъдещият майстор готвач всъщност е професионален акробат. Едва 12-годишен става част от трупата на цирк Балкански, където остава в продължение на три години. По кулинарията се запалва още в тийнейджърска възраст, а след като завършва гимназия, се записва на курс по готварство. Изучава тънкостите на китайската кухня в Сингапур и прекарва повече от три години в Аржентина, където усвоява уменията на местните кулинарни корифеи. През 2001 година „влиза в телевизора“ и става лице на предаването „Бон апети“, което стартира в ефира на bTV на 16 април. „Бон апети“ става най-популярно кулинарно предаване в българския ефир от 2001 до 2009 г., като в него Звездев използва нови непознати продукти и показва както класически рецепти, така и нетипични за страната. На 31 август 2009 г. Звездев се разделя с продуцентите си и започва собствено предаване „Кухнята на Звездев“, което се излъчва и до днес по bTV всяка сутрин на мястото на „Бон апети“. Предаването се снима в кухнята в дома на Иван.

1. Ути Бачваров

Ути (или Петър) Бъчваров е категорично най-известният телевизионен кулинар у нас. През далечната 1996 г. става лице на първото по рода си кулинарно предаване в телевизионния ефир на България, наречено „Вкусно“. Предаването е без никаква конкуренция на медийния пазар и се превръща в тотален лидер, а Ути Бъчваров в символ на добрата храна и всичко свързано с храненето в България. Тогава националната телевизия е абсолютен монополист на пазара и за броени месеци Ути се превръща в истински любимец на българския зрител и емблема на кулинарните предавания до ден днешен. Цели 17 години по-късно предаването е с ново име – „Бързо, лесно, вкусно“, а Ути доказва, че е безспорен лидер в обществената телевизия.


Свързани:готвачикухнятелевизияхрана
Предишна 10-те най-щастливи страни в света 10-те най-щастливи страни в света
Следваща 10-те най-опасни професии 10-те най-опасни професии
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

10 възможности за плаж недалеч от София

10 възможности за плаж недалеч от София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
16.06.2025
10 от най-скандалните паметници в света
10 от най-скандалните паметници в света
16.06.2025
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
16.06.2025
10 причини да посетите Братислава за уикенда
10 причини да посетите Братислава за уикенда
15.06.2025
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
15.06.2025

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Виж още

10 мазни, но здравословни храни

10 мазни, но здравословни храни

Тони Димитрова
Тони Димитрова
21.04.2025
10 перспективи към страха

10 перспективи към страха

Латина Беровска
Латина Беровска
25.02.2025
10 любопитни фактa за охлювите

10 любопитни фактa за охлювите

Весела Ангелова
Весела Ангелова
01.08.2024
10 любопитни факта за анимацията "10 живота"

10 любопитни факта за анимацията „10 живота“

Василена Гатева
Василена Гатева
28.08.2024
10 интересни факта за историята на киното

10 интересни факта за историята на киното

Диана Игнатова
Диана Игнатова
09.12.2024
10 неща, които да направиш поне веднъж в живота си

10 неща, които да направиш поне веднъж в живота си

Тони Димитрова
Тони Димитрова
12.03.2025
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
Username or Email Address
Password

Lost your password?