Сиви. Изглеждат меки, но все пак са сиви. И влажни. Притискат сякаш гърдите ти, даже и да не ги гледаш. Движат се бавно, а след тях идват още по-сиви. През затворените си очи виждаш сива торта със свещи, а на върха им сив пламък. Духваш силно и сивият дим полита към сивите лица на бившото ти гадже и неколцината ти сиви приятели. И спомените ти са сиви. Има такива дни и всичко идва от облаците. Меки, пухкави, влажни и много сиви. Някои дни са си такива от сутринта. В такива дни, каквато и мисъл да уловиш, винаги виждаш лошия край на нещата. Сигурно всичките мисли в такива дни се пренасочват за обработка през центровете на мозъка за страх и безпокойство.

Вероятно ти се спи. Само пробвай да легнеш. Очите се затварят на половина. Ако все пак успееш да заспиш, лошите мисли се телепортират в страната на сънищата. В такива дни най-добре е да се отдадеш на меланхолията, която природата така или иначе ти налага. Започваш да чуваш бавния ритъм на капките от климатика на съседа. Беквокалите на котешки скандал край контейнера за смет се вписват перфектно. Абстрахираш се от надутата до дупка Цеца Величкович от 56-ти апартамент. Отваряш очи и вперваш поглед в сивите облаци. Тюрбан. Ето… единият прилича на тюрбан. Даже май е зелен или ярко жълт. Ерика Баду – кралицата на меланхолията, носи същите. Ето 10 нейни песни подходящи за прогнозата – облачно с превалявания.

1. Erykah Badu – On & On

Такива дни ще се случват отново и отново. То е като вреден навик на гаджето. Всеки път, когато влезеш в тоалетната, тоалетната хартия е на различно място. Та и майката природа има такива дни, независимо кой е сезонът. Просто някои дни са обречени на меланхолията. Животът продължава, дори и да е много мрачно, влажно, студено и прочее. Колкото и да не ни се ще, трябва да свършим малките неща, които не винаги са приятни и големите неща, някои от които много приятни.

2. Erykah Badu feat. Stephen Marley – In Love With You

Още не е съвсем ясно как се случва, но такива дни обикновено ни връщат спомени за невъзможните любови, които са минали, като Зил с крадени дърва през сърцето ни. Раните се отварят и кървят. По-ловките странични наблюдатели, обикновено истинските ни приятели, веднага виждат кървящите рани. Някак около нас все се намират добри диагностици. И колкото и дълбоко в сърцето да е проблемът, ще го забележат. Тези рани няма да се затворят, докато не се изправиш срещу сърцето на причинителя им и не кажеш: I’m in love with you…

3. Erykah Badu – Other Side Of The Game

Тези дни имат още един страничен ефект. Някои хора започват да си задават въпроси. „Щастлив ли съм с това момиче след толкова години?“, „Какво ще стане, ако той си отиде някога, сама няма да издържа?“. „Обичам ли я още?“, „Къде си оставих чорапогащника снощи?“. Все важни и жизнеутвърждаващи въпроси, които изникват накуп, и срокът за решаването им е до края на деня. В такива моменти хората, които не вярват в човешката душа, са късметлии, защото останалите ги чака терзание. Вярно – без много смисъл, но пък е още един начин да усетиш, че живееш.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Erykah Badu – No Love

След многото въпроси, меланхоличните дни могат да ни накарат да вземем погрешни решения. Например, да обвиним половинката, че не ни обича вече, че не го показва или още по-лошо – не ни го казва на всеки кръгъл час. Кошмар! И това, само заради неща, които сме очаквали да се случат, но всичко е било само в главата ни. Няма как някой отстрани да ги разбере тези неща, освен ако не направи сложна мозъчна операция или не ни нанесе черепна травма, така че да види какво става вътре в хубавата ни главица.

5. Erykah Badu – Drama

Кулминацията настъпва вечер. Да се чудиш как още си жив. Денят те е накарал да се изпокараш с когото можеш, да неглижираш бърсането на прах и пускането на прахосмукачката. Де да можеше да пропуснеш и драмата. А тук говорим за драма с олимпийски размери. И всичкото това заради Деси Банова, която с усмивка те закова с тия облаци и дъжда, и студа. Всъщност прогнозата е само удобно извинение. Лошото време е прекрасен повод. Но същината е, че имаме нужда някой да поплаче с нас и за нас. Някои по често, други по-рядко, но почти всички. А, когато цялата природа е този състрадателен приятел, е трудно да устоиш на изкушението.

6. Erykah Badu – Sometimes

Понякога… не ни обичат достатъчно. Понякога… не ни искат истински. Понякога… любовта си е отишла. Понякога… драмата е истинска. Тогава и нощите не ни принадлежат вече. И ако измислените проблеми изяждат вечерите, истинската драма може да ни остави без сън за месеци. Тогава, каквото и да каже Деси Банова, все ни звучи, като облачно с превалявания. Нощите няма да ни бъдат върнати, ако подадем жалба в полицията. Няма да си ги получим обратно и ако се затворим за света, докато чакаме обаждане от разследващия полицай. Понякога… трябва да вдигнем глава и да издържим до следващия меланхоличен ден. Но страдаме само за ден, обещайте.

7. Erykah Badu – Certainly

А има хора, на които меланхоличните дни не им влияят. Няма какво да ги бутне от тясната греда на живота, по която вървят. Могат да правят салта, пируети и все си остават на гредата. Малко облаци и дъжд – нищо работа. Когато животът ти поднесе марокански скакалци, направи си протеинов шейк. Или… както там беше тая мъдрост. Застава насреща ти и казва: „Дръж се мъжки!“, „Аз не страдам.“, „Няма какво да ме изкара от строя.“ Да, да, ама не. Все някой ден, когато остане сам под сивите облаци, този човек е способен да се разкъса сам за нараненото си сърце. Няма да му проличи отвън. Няма да му трепне окото дори, но ще го преживее тежко. Ще го преглътне, а после ще стане от онези хора, които са способни да ти кажат: „Защо да се напъвам, като знам, че всичко хубаво свършва все някога.“ Обезоръжавали ли са ви с тази реплика? Искало ли ви се е много силно да ритнете човека по философското д… По-добре го целунете така, че да загуби ума си, и се надявайте да сте изтрили точно тази глупава сентенция от ума му.


8. Erykah Badu – Tyrone

Колко от себе си да показваме в такива дни? Въпросът е спорен. Някои имат нужда от парад в тяхна чест или поне помен с 300  000 поклонници. Но това е насила, изкуствено и винаги личи и отблъсква. Страдай си, ама не ползвай точно моето рамо да си бършеш сополите. Странното е, че онези другите, които се стараят да скрият ранимото си сърце, се оказват отворена книга за останалите. Стоиш си и се преструваш на сфинкс (огромен паметник на дебилна котка) и изведнъж се започва. Минава чистачката: „Аууууу, кой те е зарязал?“. Контрольорката в автобуса: „Вашето билетче… Като гледам е несподелено, ще пострадаш мила, ама ще мине, за всеки рейс си има контрольори.“  Кое ни издава? Дали са очите, дали са устните, дали са жестовете? Или душата ни разказва на другите за това, което ни е сполетяло, зад гърба ни. И тя има нужда да сподели.

9. Erykah Badu – 4 Leaf Clover

В дните на меланхолия ти се иска да намериш четирилистна детелина. Направо ти се иска да опасеш поляна с четирилистни детелини* заедно с насекомите. Според народните предания, късметът няма нищо общо със състоянието ти. Чувстваш се така, защото някога си позволил на разума да надделее над сърцето или обратното. Ситуация, водеща до лош финал или по-лошо – никакъв финал. Нещо, което е спряло вътре в теб и си стои там, просто като недочетен роман на Паулу Коелю. Ако си манекенка, не е проблем, но за хората с различни професии, може да се окаже камъкът в гърдите, бучката в гърлото, която те притиска всеки път, като се смрачи навън. Ако не усещаш тези емоции, как ще оцениш колко хубави са хубавите? И това е добър въпрос. Значи, късметът все пак има значение. Имаме късмет, че имаме сърце за чувствата.
*Консумацията на четирилистни детелини не е препоръчителна! И без това си имаме достатъчно проблеми.

10. Erykah Badu – Bag Lady

За да преживеем по-леко деня с облаците и дъжда, и сивите спомени, просто си пускаме Erykah Badu. Никога не е ясно кога ще си грабнем чантата или кога ще ни помолят учтиво да го направим. Животът е пълен с обрати и с изненади. Важно е да ги пречупваме през емоциите си – и добрите, и лошите дни. Меланхолията, отричана от доста светила в психологията и психиатрията, може да върши чудеса. Когато на следващата сутрин облаците открият слънцето и ти откриваш себе си по-силен, по-смела, по-напорист, по-красива, по-уверен, по-самостоятелна. Изобщо Happy end.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *