10 от най-големите скандали, останали в историята на Олимпийските игри

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Олимпийските игри не са само слава и медали, а също така спортен героизъм, състезание, излъгани очаквания, разочарование и спорни моменти. Всяка Олимпиада, както и всяко голямо спортно първенство, е белязано от някои противоречия и скандали.

Малко преди старта на игрите в Рио 2016 излезе доклад на канадския професор Ричард Макларън, разкриващ доказателства за допингирани руски атлети по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Сред състезателите, попаднали в допинг скандала, има и медалисти, а от IAAF наложиха колективна забрана на руската атлетика за Летните Олимпийски игри. Чуха се слухове за бойкот на форума от страна на Русия, които в крайна сметка останаха само такива.

Според историята на Олимпиадата, първият случай на бойкотиране на игри е от 1928 г., когато британските спортистки се отказват от участие на игрите в Амстердам, защото вместо обещаните десет лекоатлетически дисциплини за жени състезанията са само в пет дисциплини. През 1956 г. е първият политически мотивиран бойкот на Олимпийските игри, когато Испания, Холандия и Швейцария отказват участие в Мелбърн в знак на протест срещу смазването на Народното въстание в Унгария.

Сайтът playbuzz.com предлага интересна класация, свързана с противоречивата страна на Олимпиадите досега – 10 големи скандала, останали в историята на Олимпийските игри. Вижте и тях.

1. Сеул 1988

След победата на Бен Джонсън на 100 метра на Олимпийските игри в Сеул, той е заловен с допинг. Наказан е с отнемане на златния медал и лишаване от състезателни права за две години. По-късно Джонсън се завръща на пистата, но малко след това отново бе хванат със забранени субстанции и бе наказан да не участва в състезания до края на живота си.

2. Лондон 2012

10 от най-големите скандали, останали в историята на Олимпийските игриЧетири тима от китайските бадминтонисти са дисквалифицирани поради това, че умишлено са се опитали да загубят последните си срещи от груповата фаза, за да си осигурят по-благоприятни съперници във фазата на елиминациите.

„Причината да играем така беше, че искахме да бъдем по-добри във фазата на елиминациите. За първи път на олимпийски игри се играе във формат с групова фаза. Някои от хората, които определят правилата, не могат да разберат, че по този начин вредят на състезателките“, обяснява една от отстранените спортистки.

3. Мексико 1968

10 от най-големите скандали, останали в историята на Олимпийските игриПо време на церемонията по награждаването след състезанието на 200 м, американците Томи Смит и Джон Карлос вдигат ръка във въздуха в протест срещу расовата дискриминация.

4. Сеул 1988

10 от най-големите скандали, останали в историята на Олимпийските игриСлед края на боксовата среща между Рой Джоунс-младши и Парк Си-Хун, съдиите не присъждат победата на очевидният фаворит Джоунс. Той нанася 86 удара на южнокорееца, но победата отива за представителя на домакините. По-късно съдиите си признават, че преди мача са вечеряли с организатори от Южна Корея и са се почувствали притиснати да дадат медала за техния боксьор.

5. Мюнхен 1972

Американският мъжки отбор по баскетбол е непобедим в 63 поредни мача на олимпиади, преди финала в Мюнхен срещу СССР. Три секунди преди края на мача американците водят с 50:49. Руснаците не успяват да вкарат, времето изтича и победителите започват да празнуват. Бразилският съдия Ригето обаче за всеобщо изумление обявява, че руският треньор е поискал прекъсване и нарежда трите секунди да се преиграят. Американците открадват топката и мачът повторно свършва в тяхна полза. Тогава обаче лично шефът на ФИБА слиза и нарежда трето преиграване заради… съмнения в работата на часовника. Този път Белов успява да отбележи кош и СССР печели с 51:50. Американците в знак на протест отказват да получат сребърните си медали.

6. Атина 2004

На 35-ия километър от маратона на игрите в Атина през 2004 г. неизвестно лице нахлува и избутва лидера в бягането Вандерлей де Лима в публиката. По-късно се оказа, че това е 57-годишен бивш свещеник от Ирландия Корнелиус Хоран, който в същия ден обиколил таверните, снабдил се с традиционен гръцки костюм и транспарант с надпис „Свещеникът на Гран при“ и зачакал край пистата. В резултат на инцидента Лима завършва трети, а победата грабва Стефано Балдини от Италия.

7. Пекин 2008

След като е дисквалифициран за овъртайм по време на таймаут, кубинският таекуондо боец Анхел Матос прилага удар с крак върху главата на един от съдиите, в резултата на което той и треньорът му получават доживотна забрана за участие на игрите.

8. Лос Анджелис 1984

По време на бягането на 3000 м, сблъсък между американката Мери Декър и южноафриканката Зола Буд коства победата на Декър. Мери обвинява Зола, Зола обвинява Мери и никой не иска да признае вината си.

9. Монреал 1976

10 от най-големите скандали, останали в историята на Олимпийските игриВ игрите в Монреал през 1976 г., руснакът Борис Онишченко настройва така електрическата си рапира, че да отчита успешен удар при всяко докосване. Уличен е, след като зумерът му се включва, без да е улучил изобщо тялото на противника.

10. Сидни 2000

Американската лекоатлетка Марион Джоунс, признала публично за употреба на забранени вещества, върна петте олимпийски медала, които спечели на игрите в Сидни през 2000 г. и прие двегодишната забрана да се състезава заради употреба на допинг. Медалите – три златни и два бронзови, бяха върнати на Олимпийския комитет на САЩ, откъдето ще бъдат изпратени в МОК, за да бъдат връчени на следващите в класирането след Джоунс.


Коментари

Сподели

Коментари