До 12 август погледите на хората от целия свят остават втренчени в британската столица Лондон. До неделя за 30-ти път светът е Олимпиада. Домакинството беше отсъдено на Лондон на 5 юли 2005 г. в Сингапур на сесията на Международния олимпийски комитет. Тогава Лондон победи Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва, а една година по-рано се справи с конкуренцията на Лайпциг, Рио дe Жанейро, Истанбул и Хавана, които бяха обявени за неспособни да организират олимпийски игри и отпаднаха от надпреварата. Ето още 10 любопитни факта за Олимпийските игри.

1. От Олимпиадата в Стокхолм през 1912 година златните медали не са от чисто злато. Днес те са направени от сребро и само са покрити с 6 грама злато.

2. Цветовете на олимпийските кръгове са избрани така, че поне един от тях да присъства в националните флагове на страните участнички.

3. Около 3,5 милиарда зрители в над 200 страни гледат Олимпийските игри ежедневно по телевизията. Това е най-популярното телевизионно събитие в целия свят.

4. Преди Олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 г. Китай няма нито един спечелен медал. Сега страната е седмата най-успешна нация с около 180 победи.

5. Най-дългата Олимпиада в историята се е провела в Лондон, преди повече от 100 години – през 1908 г. Стартирала през април и завършила през октомври, тя продължила цели 187 дни.

6. Игрите в Париж през 1900 г. включвали единственото в историята на Игрите спортно събитие, което предумишлено навредило на животни. 300 птици били избити в състезание по стрелба по живи гълъби.

7. Испанският град Барселона почти е бил домакин на Олимпийски игри. След като столицата на хитлеристка Германия Берлин печели домакинството през 1936 г., антифашистите в Европа обявяват, че като протест ще организират нова алтернативна олимпиада в Барселона. Това така и не се случва поради избухването на испанската гражданска война.

8. Победителите от Олимпийските игри в Париж през 1900 г. не получили златни медали. Вместо това те били наградени с картини, които организаторите сметнали за доста по-ценни.

9. Ханс-Гънър Лилдженуал е първият атлет в света, който бил дисквалифициран от Олимпиада, заради положителни резултати на допинг контрол. Шведът всъщност само бил изпил две бири, за да успокои нервите си по време на игрите през 1968 г.

10. Игрите през 1900 г. включвали дълъг скок на коне. Победителят постигнал 6,10 метра, което е резултат доста близък до настоящия човешки рекорд от 8,95 метра.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *