10 от най-големите хитове в българската музика от края на XX и началото на XXI век

За старт на днешния ден няма да разтягаме много локуми, а направо ще натиснем „play“, за да си припомним 10 български хита от не чак толкова далечното ни минало – някъде между края на XX и началото на XXI век.

А вие имате ли си любими от това време?

10. „Рая“ на Лора

Започваме, както винаги, с нещо вече не чак толкова известно. Това поп-гръндж парче носи наградата на телевизия MM – „Най-добра рок песен за 2001“, и има защо… Хубаво е да се знае, че все пак в България могат да се правят и свестни песни, макар и вече не чак толкова известни!

9. „Цвят лилав“ на Ирина Флорин

Продължавайки в същия дух, ето ви още нещо позабравено, но с гениално написан припев, който се запомня лесно по естествен начин, за разлика от евтините опити на хора като Криско, които просто разчитат на това, да повтарят една, най-много две думи до затъпяване…

8. „Бай Мангау“ на Братя Мангасариян

Разбира се, щом говорим за периода от края на XX – началото на XXI век, няма как да не споменем и ну-метъла… Да, точно така, прочетохте правилно. Имахме един период на български ну-метъл тренд в поп-културата, към който дори изпълнители като Ъпсурт и Слави Трифонов кривнаха за момент с по една-две песни. Но не сме тук днес, на осмо място в нашата десетка, за да говорим за тях, о, не… Тук сме да говорим за „Хита на сезона!“.

Тази песен е гениален контрастен хумор едновременно в своя инструментал, както и в текста си! Пее се за еклектичния в своите характерни черти – Бай Мангау, който сред много други себепротиворечия „е за изящните изкуства“, но същевременно „със пънкари прави пого“. Всичко това, поднесено ни под формата на рап върху метъл инструментал с елементи на чалга… Царско!


7. „Чекай малко“ на Ъпсурт

Все пак дойде ред и на Ъпсурт. Само че те са тук не с ну-метъл, ами с откраднатия си Васко-Кеца хит: „Казано честно, всичко ми е наред!/ Тъй че спокойно си гледам напред…“ Но нека бъдем честни, тримата хип-хопъри, наистина вдъхнаха нов живот на песента, пред едно изцяло ново поколение от слушатели. Свалям си шапката с права козирка пред тази „West-Side Story от Петрич, California“!

6. „Скакауец“ на Хиподил

Хайде сега, всички по един път в коментарите, на три… Едно, две… „Нема се плашиш, КОПЕУЕ!!!“. Да, всички помним тази песен и отново има защо! Все пак какво е българският Ска-Пънк без СКАкауец? Песента e моментален хит още преди написването си, защото е вдъхновена от куриозното участие на перничанин в предаването „Риск печели, риск губи“.

Въпросният трябва да познае думата „СКА-А-Е-“, чието определение е „насекомо, обожествявано в Древен Египет“. Водещият Къци Вапцаров призовава участника да се възползва от жокер, но той заявява: „Я това го знам бе, мене ми жокер не требва!“ и изрича „скакауец“ вместо правилното „скарабей“. Оттам на сетне всичко е история…

5. „Ще избягам ли от теб“ на Каризма

А, да, какво са ранните години на новия век без песните за домашно насилие, разбити семейства, сексуален, физически и психически тормоз и прочие? На пето място се подрежда парчето „Ще избягам ли от теб“ на дует Каризма.

Това дръменбейс парче ни разказва една откровена история за борба с демони от миналото, засягайки и мотивът за „Вечното завръщане“ от философията на Ницше. Времето е плоска окръжност за двамата лирически герои, които постоянно се връщат в изпълненото си с насилие детство…


4. „Обсебен“ на Стенли

https://youtu.be/yTrA0Y086Tg

Естествено, произходът на домашното насилие, за което се пее в предишната песен, също няма как да не бъде споменат, а това са именно токсичните отношения… Хайде отново всички, долу в коментарите, на три… Едно, две… „ТИИИИИ СИ ХАААААОООСЪТ В МЕЕЕЕЕЕН!“. Аз направо да ви оставя да си слушате и пеете песента освен, защото няма какво повече да се каже, тя си е гениална на сто процента!

3. „Шоколад“ на Остава

Така, още любов…

2. „Бягство“ на Авеню

Още бягане… Започвам да усещам някакъв модел на поведение тук. Синдрома „Бодни и бегай!“, може би? Е, кой знае? Все тая…

1. „Едно ферари с цвят червен“ на Ку-ку Бенд

И най-накрая се връщаме отново към добрия стар материализъм с тази песен, която оглавява вече втора моя класация! Действително, станеше ли въпрос за хитове в онези години, музикантите и текстописци от Ку-ку Бенд си знаеха най-добре работата…

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *