Ароматен сумрак. Силуети на милиметри един от друг. Тишина, наситена с въздишки. И нажежено желание, което би добило физическа форма в милиметрите между двата силуета, ако точно тогава до нощната лампа не цъфва една… лилава крава. Това с лилавите крави е голям проблем в наши дни. Всяко най-изтънчено чувство си намира бързо майстора в лицето на генетично модифициран едър рогат добитък. Вероятно роден в лаборатория за изследване на болести, предавани по полов път, но това са само догадки. Рано или късно кравата измучава и всичко прекрасно отива по дяволите. Да запазиш романтиката е изкуство, съчетаващо в себе си някои техники от икебаната, калиграфията и сумото.

Понякога няма по-правилен подход от този да повалиш опонента, сграбчвайки го за пояса. После милиметрите между силуетите може да бъдат запълнени с чувства, страст и обилни количества флуиди. Не го практикувайте на американски летища, където са въведени мерки срещу ебола! Няма да гледат с добро око на вас, докато онези мили хора със скафандрите ви затварят в найлоновата палатка. Колкото и полезни да са подобни съвети, няма рецепта за нежност. Всеки адаптира тази дума към характера или липсата на характер у себе си. В изкуството нежност се пропагандира постоянно.

Един от най-романтичните и нежни гласове на Острова – Lisa Stansfield, посвети цялата си кариера на тази пропаганда. И ѝ се получава добре. Поне две поколения обикалят All Around The World в търсене на The Real Thing. Ето 10 от най-нежните песни на Lisa Stansfield.


1. All Around the World

Първият сингъл от първия самостоятелен албум на Лиса Стенсфийлд – „Affection“ излезе през 1989 година. Тогава романтиката имаше съвсем различни измерения. За да намериш „бейбето“, трябваше да разчиташ на Български пощи. Да добавяш с треперещи ръце снимки отпечатани на хартия в писмото и да проверяваш пощенската кутия по 74 пъти на ден поне седмица. Тогава копнежите, чувствата и желанията ни пътуваха около света в търсене на другата ни половина много бавно. Лилавата крава по онова време още беше мораво теле и не пречеше толкова.

2. This Is The Right Time

После промяната започна. Нежността излезе от пощенските пликове и се опита да тече през чат канали като MIRC, а лабораторията за изследвания на полово предавани болести пусна SKYPE. Заснетите с британска наивност клипове на Лиса Стенсфийлд приключиха с тази песен. Всъщност дори бяха подменени. Вижте американската версия на същото парче.

Лиса отряза запетайката на косата си демонстративно и революцията започна. Клиповете станаха по-цветни, по-качествени, по-въздействащи. Но нежността трудно свикваше с новите изразни средства, а телето растеше и ставаше все по-лилаво. На кого му е нужно да се мори да мисли за нежност и романтика, като луната може да „отмаа“ целия екран и при това на готово. Полуфабрикатите на отсрещния континент не успяха да покварят Лиса Стенсфийлд, макар в началото да залитна малко. Може да се е спънала в теле с неопределен цвят и мисия.


3. Never, Never Gonna Give You Up

На 21 март 1997 година в четвъртия албум, озаглавен „Lisa Stansfield“, като диамант блесна нейното изпълнение на „Never, Never Gonna Give You Up“. Учебник за нежност – от музиката през гласа до видеото. Камерата срамежливо се плъзга по красивото голо тяло на певицата. Капки се спускат от ръба на ваната и блестят като очите й. Операторът загатва еротика без и за секунда да политне към вулгарното. Трябва да имаме предвид все пак, че жената е гола през половината клип и, тъкмо когато облича една оскъдна ризка, ѝ се налага пак да я свали. Е, ама Камелия си беше залепила с тиксо зърната на гърдите, ще кажете вие. Ама пък тук все още говорим за нежност, ще кажа аз, и ще ви погледна така, сякаш на лицето ви се е появило голямо лилаво петно.

4. Change

И така за нежността остана надежда. Тя все пак продължи да има своите почитатели. И, вместо да се наложи самата нежност да се адаптира към новите технологии, романтичните хора адаптираха технологиите към нежността. Никой от тях не искаше да промени начина, по който живее, получавайки и дарявайки нежност, дори и да можеше. Абонатът на мобилния оператор отсреща получаваше :-* и с връхчето на устните си започна да усеща целувката. 😉 неизбежно предизвикваше усмивка. Символите наподобяващи личице, събудиха фантазията. Едно затваряне на очите с телефон в ръка, след подобен sms вършеше чудеса.


5. So Natural

Всичко стана някак естествено. Нежността си проби път и нямаше намерение да ни остави на мира. Кравата вече беше възмъжала и много лилава. В този момент някой много романтичен и креативен рекламен специалист реши да ни я пробута за едно от лицата на нежността. Няма нищо по-нежно от тихо мучене откъм кухнята, докато посягаш към устните на любовта на живота ти. Но да оставим добичето да пасе. Върнахме се с този клип в 1993 г., за да видим пак широко отворените сини очи, романтичния фонтан и нежно сипещата се вода, която често отмива сивото, за да ни покаже деликатните детайли.

6. Time To Make You Mine

Да потъваш в блаженство, когато някой гали косата ти. Чувство, което можеш да обясниш само с дълга целувка по крайчеца на устните. Важно е да се спомене тук, че, ако решите да изпадате в обяснения, можете да се окажете родител на близнаци. Нежността неизбежно води до хиляди хубави неща. За Лиса Стенсфийлд, през 1991 г. доведе до албума „Real Love“, част от който е „Time To Make You Mine“.


7. The Real Thing

След преживяната технологична революция, нежността хареса голямата сцена. Да показваш нежност по улиците, в магазина, пред блока, зад Москвича на дядо, вече не беше табу. Москвичът винаги е бил доста грубовато возило всъщност, но дълги години е бил сигурно убежище за двата силуета и милиметрите между тях. А, това е истината! Тези секунди, минути и часове в сумрака са единственото, което има значение в живота на повечето от нас. И, когато един ден инстинктивно разрошим прошарената си коса, ще си спомним, как сме потъвали в блаженство в открадната нощ на паркинга пред някой блок в отдалечен квартал.

8. Let’s Just Call It Love

През 2001 г. видяхме за първи път Лиса Стенсфийлд да остарява. Сякаш нежните ѝ песни я бяха пазели през всичките тези години. Но нежността, колкото дава, толкова и взима. Живеем на място, където не всеки я разбира. Не всеки я толерира. Не всеки я допуска. Живеем на място, където нежността може да бъде стъпкана от ботуша на димитровградска дива за секунди. Отвореното сърце е най-лесно ранимо, а когато мислиш за кредити, работа и болести, в него, в сърцето, нежността спира да бие, обвита в пошлост, ежедневни проблеми и битов алкохолизъм.


9. Take Мy Heart

Тогава то, сърцето, има нужда някой да го вземе в ръцете си. Да го стопли отново с горещ дъх и да върне нежността на отреденото ѝ място. Хората, които успяват да се отърсят от клишето на смазващия живот, сигурно ще оценят тази песен на Лиса Стенсфийлд от 2004 година. Малко поостарялата Лиса, която знае, че няма възраст за нежното докосване, за милите думи и за съня в най-топлата прегръдка…

10. Stupid Heart

В крайна сметка, колкото и да обвиняваме глупавото си сърце, че се влюбва… колкото и да страдаме, когато сме отхвърлени… колкото и нежност да сме дали без да чакаме ресто, няма нищо по-хубаво от това. Сами сме си виновни, че ставаме един от онези два силуета. Сами сме си виновни, ако милиметрите помежду им се изпълнят с чувства, от които ни е страх. И това е най-сладката вина. А, Лиса Стенсфийлд винаги ще бъде наблизо, на плоча, на диск, на флашка, на mp3 плеъра или в интернет, за да ни го каже. Защото за нежността няма граници, ако не ги поставяме сами.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.