През впечатляващата 100-годишна история на Дисни, приказните им анимационни филми са ни отвеждали на всевъзможни фантастични и удивителни места. Но нито едно от тях досега не е било толкова необикновено и странно, колкото последното приключение на студиото – „Чуден свят“.

На 25 ноември, само в кината, се отправяме към този уникален, изтъкан от безброй мистерии свят, където ни очаква спиращо дъха пътешествие отвъд границите на нашето въображение.

„Чуден свят“ ни запознава с легендарното семейство изследователи Клейд, които се озовават дълбоко в непознатите и неизследвани територии на поразителен подземен свят. Заедно с едно палаво мекотело, трикрако куче и куп хищни същества, семейството се бори с дебнещите отвсякъде опасности, за да намери път към дома, но за целта първо, трябва да намерят сили да превъзмогнат собствените си различия и недостатъци…


Вдъхновен от редица класически филми и истории от изключително популярните авантюристични и фантастични pulp-издания от първата половина на XX век, „Чуден свят“ представя оригинална и забавна алегория за чудесата и странностите на нашата собствена Земя и отношенията ни с най-близките ни, но понякога ужасно чужди нам хора, които наричаме семейство.

Режисьор на „Чуден свят“ е носителят на „Оскар“ Дон Хол (Героичната шесторка, Рая и последният дракон), а сърежисьор и сценарист е „Ани“ Куи Нгуен (Рая и последният дракон). Продуцент е Рой Конли (Планетата на съкровищата, Рапунцел и разбойникът).

Откриваме магията на „Чуден свят“ от 25 ноември само в кината и 4DX, а в дните преди премиерата © Меломан.бг • Музиката на твоя живот ви дава шанс да спечелите комплект оригинални подаръци от филма – несесер със стикери, торба и тефтер от филма „Чуден свят“. Изгледайте внимателно трейлъра, попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 24 ноември и бъдете готови за награда. Успех!


Дни преди официалната премиера на „Чуден свят“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за сюжета, героите, музиката и тайните детайли около лентата.

1. „Чуден свят“ проследява невероятната история на семейство Клейд и три поколения невероятни мъже – изследователят Клейд, който още в тийнейджърските си години прави откритието на живота си, което променя целия свят – eнергиен източник на растителна основа; баща му – Йегер, легендарен, още от младежките си години изследовател, изчезнал по време на мисия, без никой да знае какво конкретно се е случило и 16 годишният Итън (техният син и внук) – младеж със страхотно чувство за хумор, който определено иска да върви по техните стъпки, даже и да ги задмине. 

2. В „Чуден свят“, както подсказва заглавието на филма, не може да има нищо обикновено. Затова създателите му търсят вдъхновение в редица класически филми и истории от изключително популярните авантюристични и фантастични pulp-издания още от далечната 1896 година до 50-те години на XX век.

3. В английската версия на филма ролята на бащата и сина Клейд се озвучават от Джейк Джиленхол и Денис Куейд. Двамата не за първи път влизат в ролята на баща и син. Предният филм, в който участват заедно като баща и син, е зрелищният блокбъстър на Роланд Емерих – „След утрешния ден“.

4. Първоначално филмът е трябвало да се казва „Изследователят Клейд“

5. В годината, в която компанията Walt Disney oтбелязва 100 годишнината от създаването си, е и премиерата на 64-ия ѝ пълнометражен анимационен филм – „Чуден свят“. Той е и първият, в чието начало се появява новото лого на компанията, специално създадено за юбилея.

6. Режисьорът на „Чуден свят“ Дон Хол е един от ветераните на Walt Disney Animation Studios. Започнал работа още през далечната 1995 г., Хол прави своя режисьорски дебют с анимацията „Мечо Пух“, след което се захваща със спечелилия „Оскар“ – „Героичната шесторка“ (2014 г.). Той също така е сърежисьор на „Смелата Ваяна“ и „Рая и последният дракон“. 


7. Едни от най-отличителните герои в „Чуден свят“ са неговите чудни същества, начело с колоритния Пляс. Предизвикателството пред екипа при създаването им е, че не искат те да приличат на никои други, създавани досега. Затова аниматорите провеждат задълбочени проучвания, изследвайки в детайли всякакви причудливи същества, форми и размери – от крилете на прилепите, през морската фауна до различни митични същества. Но най-важното и водещо – е въображението им.

8. За създаването на поразителния визуален стил на „Чуден свят“, създателите на анимацията черпят вдъхновение от фантастичния роман „Отвъд безмълвната планета“ – първа част от популярната „Космическа трилогия“ на именития създател на „Хрониките на Нарния“ К. С Луис.

10 любопитни факта за анимацията "Чуден свят"

9. Макар и костюмите на героите във филма да са създадени специално, така че да изглеждат като характерни за определен регион, нито една конкретна територия или култура не е послужила за тяхното вдъхновение. Според творческия директор, отговарящ за героите – Джин Ким, те са вдъхновени от хора и култури по целия свят. Използвани са старо европейски и азиатски елементи, хималайски и дори такива, характерни за американските фермери. Дизайните изглеждат традиционни с модерни акценти – комбинация между минало и бъдеще.   

10. Извън иновативната визията, героите и странните създания, не малка роля в изграждането на уникалната фантастична атмосфера на „Чуден свят“ играе и музиката. Тя трябва да  илюстрира емоционалната връзка между героите и невероятното естество на чудния свят. С тази не лека задача се нагърбва композиторът Хенри Джакман, работил с режисьора Дон Хол и по „Героичната шесторка“, който за целта създава и споделя изцяло нова музикална палитра. По думите на самия Джакман, оригиналната музиката на „Чуден свят“ е сред най-удовлетворяващите, които е създавал.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *