Евтини самолетни билети

Ако никога през живота си не сте гледали и един епизод „Криминалните случаи на Мърдок“ или „Ендевър“, то със сигурност не сте истински фен на детективските истории.

В отличената с множество награди телевизионна драма „Криминалните случаи на Мърдок“ се преплитат иновации от викторианската наука и коварно заплетени мистерии. Уилям Мърдок (Яник Бисон) е детектив в Торонто през 1895 г., който използва нови криминалистични методи като снемане на пръстови отпечатъци и профилиране на заподозрени.

Рейтингът в IMDB на „Ендевър“ пък е дори по-висок от този на „Криминалните случаи на Мърдок“. Поредицата предхожда като хронология култовия сериал „Инспектор Морс“ от близкото телевизионно минало, който тече между 1987 г. и 2000 г.


Действието на сериала се развива през 60-те години на миналия век и проследява първите години от кариерата на полицейски инспектор Ендевър Морс. Работейки заедно със старшия си партньор Фред Търсдей, Морс е ангажиран с редица случаи във и около Оксфорд.

Е, ако вече сме успели да привлечем вниманието ви към тези култови сериали, събираме някои интересни, но може би не така известни факти за две от най-успешните детективски поредици в ТВ историята.


Криминалните случаи на Мърдок

1. Поредицата по книгите на Морийн Дженингс дебютира на 20 януари 2008 г. Преди сериала са правени три филма, в които ролята на Мърдок се изпълнява от Питър Аутърбридж. Сериалът към момента има обща 15 сезона и 229 епизода и се гледа в над 100 страни.

2. Според Яник Бисон, когото сигурно никога повече няма да асоциират с друг персонаж освен детектив Уилям Мърдок, тайната на огромната популярност на сериала е в това, че е успешна смесица от романтика, интриги, загадки, наука, откачени изобретения и спорадични появи на някои исторически фигури, но най-важното е, че никой не се взема твърде насериозно. Макар и понякога да засягат тежки теми, напрежението винаги бива разсеяно с комични моменти.

3. Яник не обича да сменя дрехите си. За всеки сезон открива по нещо, което наистина харесва – дори и да е само чифт панталони – и носи само него. Да, обича да носи униформата си у дома, което влудява семейството му, но те не успяват да го убедят да ползва по-разнообразен сценичен гардероб.

4. Хелене Джой, която е в ролята на Джулия Огдън, прекарва повечето от времето си в над 200-те епизода на „Криминалните случаи на Мърдок“, поради което почти няма участия в други роли. Тя обаче има и други интереси – Джой има разрешително за агент на недвижими имоти и дори реално участва в продажба на няколко имота, което ѝ носи не малко приходи.

5. Яник Бисон пък като цяло не е голям кинофен и не гледа много сериали. Обича да кара ски и кара колело, както и да прави разни поправки из къщи, всъщност лично е реновирал всичките семейни имоти.


Ендевър

1. „Ендевър“, който има осем излезли сезона досега, започва като самостоятелен ТВ филм, посветен на Инспектор Морс, в чест на сериала, който тече от 1987 г. до 1993 г. Филмът обаче е толкова успешен, с над 8 млн. зрители само във Великобритания, че продуцентският екип трансформира формулата в ТВ поредица, която от 2012 г. насам натрупва сериозна база почитатели в целия свят.

2. Създателят на телевизионната поредица – Колин Декстър (починал през 2017 г.), се появява в епизодични роли на няколко пъти. Поради влошено здраве, той не се появява лично от сезон четвърти насам, но екипът продължава да го вмъква чрез снимки или изрезки от вестници и след това.

3. Шон Евънс е в главната роля. Той обаче отказва да подпише дългосрочен договор, като всеки път се съгласява само за предстоящия сезон. Казва, че една от причините е, че когато се съгласява за първата си ТВ роля (в „Teachers“), няма идея накъде ще тръгне сериала и ако е знаел, че може да свърши по всяко време, това щяло да го мотивира да е по-креативен.

4. Роджър Алъм, който е в ролята на Търздей, партньора на Морс, казва, че харесва героя си, защото макар да е преживял Втората световна война, е успял да запази своята приземеност и човечност. Нещо повече – оттам намира своя морален компас, който е характерна черта на героя му.

5. Шон Евънс, който е и режисьор на някои от епизодите в „Ендевър“, признава, че не е гледал епизоди от „Инспектор Морс“, сериалът предшестващ „Ендевър“, защото не искал версията на Джон Тоу да повлияе на неговия герой по никакъв начин. Вместо това прочита книгите, което му дава повече свобода от изпълнението на друг актьор. Смятаме, че подходът му е бил правилен и персонажът му, който през 2022 г. стана на 10 телевизионни години, е уникален.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.