Векове наред радостите и скърбите, трудовата дейност и почивката на българина са били съпровождани от песента. Чрез изкуството на известни и не чак толкова известни изпълнители българските народни песни са се предавали от уста на уста, от поколение на поколение.

И така до днес… Разбира се, в съвременното общество фолклорната музика е отстъпила място на поп културата, но е факт, че все по-често елементи от народното ни творчество попадат сред звуците на модерните български хитове.

Още по-добрата новина е, че родни напеви попадат и в световните чартове, като може би най-големият световен успех в последните години беше колаборацията на Джейсън Деруло и Мистерията на българските гласове – “Breathing”. Третият сингъл на Джейсън от албума му “Future History” съдържа семпъл от песента “Пиленце пее” в изпълнение на женския вокален ансамбъл.

Мистерията на българските гласове звучат и в един от хитовете на лято 2016. „The Violin Song” включва фолклорен мотив от „Втора песен за из пътя“ на композитора Николай Кауфман, а клипът към парчето бе заснет по българското Черноморие. Още с появата си „The Violin Song” даде сериозна заявка за присъствие в летните радио чартове, като зае челни позиции в класациите на Shazam Румъния, България, Турция, Гърция, Кипър и др.

Днес решихме да се заровим из родната музикална сцена в търсене на още подобни колаборации и съставихме списък с някои от най-добрите български поп и рок парчета с фолклорни мотиви от последните 30 години. Разходката ни започва със „сладка“ (ако трябва да правим асоциация с името) инструментална тема от 1985 г. и завършва с дует от края на май 2016 г. Ето 10 български хита с фолклорен мотив.


1. ФСБ – Пъпеш

Инструменталът „Пъпеш“ е от 1985 година и е включен в проекта „ФСБ на концерт“, който включва 14 концертни записа, осъществени в столичната зала „Универсиада“. Музиката на „Пъпеш“ е на Румен Бояджиев и Константин Цеков.

2. ФСБ – Високо

Песента „Високо“ излиза през 1989 година и е отново по музика на Румен Бояджиев и Константин Цеков. Текстът е на Евтим Евтимов, а фолклорната част е изпълнена от гайдарите Георги Димитров, Никола Атанасов и Димитър Константинов. Бек вокалите пък са на Нели Рангелова.


3. Криско ft. Елица Тодорова – Луди нощи

През 2010 г. проектът „Луди нощи“ (Party Animal) беше първата по рода си уникална симбиоза между български автентичен фолклор, поп и хип-хоп елементи. Музиката, текстът и аранжиментът са на Кристиан Талев – Криско.

4. Deep Zone ft. Bobo – Няма не

„Няма не“ излезе през 2013 година и е по музика и аранжимент на Deep Zone. Текстът е дело на Deep Zone и Bobo. Фолклорната част в парчето е изпълнена от Добра Велева и Румяна Димитрова.


5. Deep Zone ft. Криско – Никой друг

Съвместното парче на Nadia, Deep Zone и Криско беше представено през 2013 г. Парчето е по музика и текст на Deep Zone и Криско. В парчето са плетени мотиви от песента „Седнало е Джоре дос“.

6. DIA – Егея

Талантливата DIA за първи път от десетилетие вкара изцяло българска фолклорна традиция в съвременната музика. „Егея“ е дебютът ѝ на музикалната сцена, а песента е от егейска Македония, в комбинация с една от най-актуалните тенденции в електронната музика в момента – трап.


7. DIA – Вено, Невено

И пак DIA. Парчето „Вено, Невено“ е изградено на основата на дъбстеп, с трап и дръм енд бейс елементи. Оригиналната народна песен никога не е записвана. DIA я открива в един стар сборник с македонски народни песни и веднага се влюбва в лириката.

8. Ангел & Моисей ft. Криско – Кой ден станахме?

Ангел и Моисей, които нашумяха покрай участието си в първия сезон на музикалното реалити шоу X Factor, реализираха своя първи авторски сингъл и видеоклип през 2012 г. Парчето „Кой ден станахме?“ е със специалното участие на рап звездата Криско. В песента има и вплетени фолклорни мотиви – част от пиринска народна песен в осъвременен вариант.


9. Vessy & Stan Kolev – You Take My Breath Away

През 2015 г. Белоградчишките скали вдъхновиха с красивите си гледки Веси Бонева и Стан Колев, които си поставиха за цел чрез проекта светът да разбере колко красива всъщност е България и по този начин да популяризират едни от най-красивите ѝ кътчета. „Не случайно началото на песента започва с етно-фолклорни мотиви, направихме го, за да могат хората първо това да чуят, когато си я пускат. Да могат да чуят космическите гласове на България!“, разказва Веси. „You Take My Breath Away“ е по музика и аранжимент на Стан Колев, а текстът е дело на Веси Бонева.

10. Митко Петров и DIA – #21

Двама от най-успешните млади свободни музикални артисти в България – Митко Петров и DIA се обединиха в първи дует през пролетта на 2016 г. Резултатът е нестандартното поп парче #21, което съчетава хитово звучене с необичайна структура, остроумни лирики, фолклорен припев и смислени послания. #21 е посветено на живота на 21-годишните хора в XXI век, а любовта е мотивът, с който се включва авторският фолклорен припев на DIA.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *