Евтини самолетни билети

Простият дизайн, надеждността и евтиното производство са качествата, които правят от автомата Калашников уникално оръжие. AK-47 е един от главните участници в почти всеки военен конфликт по света – от датата на създаването си, та до днес.

Той е най-разпознаваемото, разпространено и продавано оръжие на Земята. Армиите на над 50 държави са въоръжени или са били въоръжени с Калашников. От него са произведени над 100 милиона броя.

Във времето много държави са правили опити да създадат по-добро, по-леко, по-мощно, по-функционално оръжие на базата на АК-47. Едни официално, със закупени лицензи, други не съвсем.


Някои от разработките са изключително успешни, други не могат да надминат качествата на оригинала. След като ви представихме любопитните факти, свързани с най-разпространеното оръжие в света – руският автомат Калашников, днес ще отделим внимание на неговите модификации.

10. Zastava M85/M90
Югославия, Сърбия

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

Първият модeрнизиран вариант на най-популярното оръжие в света започва да се произвежда в бивша Югославия през 1960 година в сръбския оръжеен завод Zastava Arms. До 2004 година са разработени общо 11 модификации на автомата.

9. Valmat Rk 62
Финландия

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

Финландското лицензирано копие на АК47 е проектиран през 1962 година и е на въоръжение във финландската армия до 1994 година. От автомата са произведени над 350 000 бройки. Valmat Rk 62 се различава от Калашников по неговата скорострелност – 600-750 изстрела в минута, при до 600 изстрела за руския оригинал.


8. Maadi AK-47
Египет

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

В Египет копия на автомата Калашников започва да произвежда компанията Maadi през далечната 1950 година. Първоначално производството протичало под пълния контрол на руски специалисти, след това процесът се наблюдавал от обучени в тогавашния СССР египетски инженери. От всички копия на АК-47, които се правят по света, се счита, че египетските са едни от най-добрите.

7. Тип 56
Китай

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

Серийното производство на китайското копие на АК-47 започва през 1956 година. Отличава се от оригинала с по-ниско тегло (около 500 грама по-лек), по-висока начална скорост и по-голяма скорострелност. Тип 56 е един от най-разпространените варианти на руското оръжие. Използван е от различни армии и групировки в Южна Америка, Близкия изток, Азия, Африка и Европа, предимно от съюзниците на Китай. От него са произведени около 15 млн. бройки. В последствие е заменен от Тип 81 и Тип 86, също модификации на Калашников.


6. АК-63
Унгария

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

В Унгария на базата на руския АК-47 са разработени общо 9 модификации на стрелковото оръжие, от АК-55 до FEG SA-85. Именно АК-63 обаче е най-успешният модел и представлява най-точно копие на оригинала.

5. PA MD 86
Румъния

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

В Румъния лицензираното производство на модифицирани версии на автомата AK-47 започва през 1963 година, а последната модификация е разработена през 1990-та. Румънските инженери обединяват няколко модела, за да създадат един от най-добрите си модели – PA MD 86. Така например, те използват сгъваемия приклад от Mpi AKS-74 (ГДР) и пусковия механизъм на Kbk wz 88 Tantal (Полша).


4. Galil
Израел

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

Копие на копието. Израел закупува от Финландия лиценза за производството и оборудването на RK-62, който споменахме по-горе. Така се появява „внукът“ на автомата Калашников, специално разработения за бойни действия в пустинята Galil.

3. Vektor R4
ЮАР

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

Формално южноафриканският Vektor R4 е произведен на базата на израелския Galil. ЮАР-ската модификация също успява да запази много от основните черти на своя прародител, руския АК-47. От него са разработени общо 6 модела. Три от тях са приети на въоръжение в южноафриканката армия, другите три са пуснати за свободна продажба.


2. Tabuk M70 и Tabuk AKM
Ирак

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

Иракският полу-автоматичен Tabuk M70 се появява в средата на 80-те години на миналия век като копие на югославския Zastava M70. За разлика и от оригинала АК-47, и от Zastava-та, тук говорим за снайпер, който няма опция за откосна стрелба. Що се отнася до Tabuk AKM – с изключение на теглото, той по нищо не се отличава от Zastava M70 аb2.

1. INSAS
Индия

10-те най-известни модификации на автомат Калашников

Една от най-късните вариации на АК-47. Производството на индийския INSAS започва през 1998 година. Автомата има сходна с калашника конструкция и външно напомня на оригинала, но в същото време INSAS е по-тежък от оригинала и по-малко функционален. Вероятно това е и причината през 2015 индийското правителство да замени част от INSAS автоматите, на въоръжение в Central Reserve Police Force с оригинала АК-47.
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. И всичко това – от откраднатия от руснаците немски „Щурмгевеер 1942“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.