Историческият драматичен минисериал „Позлатената епоха“ е създаден от сценариста Джулиан Фелоуз за канала HBO. Премиерата на първия сезон се състоя на 24 януари тази година и съдържа 9 епизода. През февруари сериалът беше подновен за втори сезон.

Въпреки премиерата си през 2022 г., „Позлатената епоха“ всъщност е обявен още през 2018 г. По това време е трябвало да се излъчва по канал NBC, но е преместен в HBO през 2019 г. Всеки, който го е гледал, вероятно ще се съгласи, че HBO е много по-подходящ за него.

Американската „позлатена“ епоха обхваща средата на XIX и началото на XX век. Тя започва от 1870 г. и продължава до края на 1890 г. Това е период на икономически промени, сериозен конфликт между „стария подход“ и новите системи за възприемане на света. Време, в което се печелят и губят огромни богатства.


На фона на тази трансформация историята се развива през 1882 г. и проследява младата Мариан Брук (Луиза Джейкъбсън), която след смъртта на баща си се мести от провинциална Пенсилвания в Ню Йорк, за да живее с лелите си – Агнес ван Рейн (Кристин Барански) и Ейда Брук (Синтия Никсън).

Придружена от младата писателка Пеги Скот (Дени Бентън), търсеща ново начало, Мариан неволно се оказва в центъра на дългогодишна социална вражда. Тя е между една от нейните лели и богатите ѝ съседи – безскрупулния железопътен магнат Джордж (Морган Спектър) и амбициозната му съпруга Берта Ръсел (Кари Куун).

Дори и все още да не сте гледали новия сериал на HBO и да не сте негови почитатели, ви предлагаме да се запознаете с 10 малко познати на зрителската аудитория факти.


1. Заснемане на различни локации

Снимките на „Позлатената епоха“ се случват предимно в Манхатън. Според сайта Decider епизодите са заснети основно в Лонг Айлънд, въпреки че някои от сцените се провеждат и в Роуд Айлънд. Част от местата са декори, докато други са реални.

Продукцията е заснета на много места в Ню Йорк, включително в имението Линдхърст в Таритаун, музеят на река Хъдсън в Йонкърс и в Сентръл Парк, който е едно от най-емблематичните места за снимане в Ню Йорк. Голяма част от снимките са направени в историческия квартал на Троя. Продуцентският екип работи неуморно, за да пресъздаде усещането за обстановка от Викторианската епоха, която е приблизително по същото време като позлатената епоха.

2. Значение на „позлатена“

Този период е наречен „Позлатена епоха“, тъй като това е време на голямо богатство и привилегии, но думата „позлатена“ има и друго значение, което се отнася до тази ера.

„Позлатена“ означава, че нещо е покрито със златни листа или боя. Епохата е красива само на повърхността и има много други проблеми, скрити под нейната фасада на упадък.

3. Създателят на сериала

Джулиан Фелоуз, член на Камарата на лордовете на Обединеното кралство е добре запознат с жанра на произведението от периода, тъй като е написал и работил по няколко видни проекта, включително сериалите „Имението Даунтън“ (2010-2015), „Белгравия“ (2020) и филма „Младата Виктория“ (2009). С всички тези предавания и много други, идващи от блестящия му ум, „Позлатената епоха“ със сигурност ще впечатли зрителите със своята точност и драматизъм.


4. Връзка с „Имението Даунтън“

Действието в минисериала се развива преди „Имението Даунтън“ и феновете предполагат, че ще описва подробно ухажването на Робърт Кроули към Кора Левинсън, но това всъщност не се случва.

Въпреки че в историческата драма няма много познати имена сред актьорския състав, героите от семействата Астор и Ръсел, са споменати в списъка с актьорите, участващи в „Имението Даунтън“.

5. Тематична свързаност с филмова адаптация

Може би най-близката екранна връзка тематично до „Позлатената епоха“ е филмовата екранизация от 1993 г. на романа на Едит Уортън „Невинни години“. Вероятно е неизбежно Уортън и анализът на нейните произведения да бъдат включени в основните проучвания за последната драма на Фелоуз.

В първите епизоди сериалът следва тематичния път на Уортън отблизо, като се фокусира върху най-богатите жители на Ню Йорк и техните провинциални имоти в Нюпорт, Роуд Айлънд. Въпреки това появата на героинята Пеги Скот представя историята по пътя към нещо ново в драматичното пространство на американския период. Пеги Скот е млада афроамериканка, която пътува до Ню Йорк, за да търси нова работа и да се отдалечи от минали конфликти със семейството си.

6. Ролята на жените в сериала

Темата за ролята на жените във и извън дома в свят, доминиран от мъже е в основата на много от сюжетните линии в „Позлатената епоха“, а в центъра на историята са две домакинства. Напрежението между стария елит на Ню Йорк и новите богаташи, водещо до социални промени е представено чрез семейните отношения на жените.

В драмата измислената героиня Берта Ръсел и нейният съпруг железопътният магнат Джордж изграждат ново имение от другата страна на улицата, където живеят някои от най-старите семейства в Ню Йорк. Берта иска децата им – Лари (Хари Ричардсън) и Гладис (Таиса Фармига), да се сприятелят с елитните деца на тяхната възраст, за да продължат да се изкачват в социалната йерархия. Новите съседки на семейство Ръсел Агнес Ван Райн и Ейда Брук са сестри на средна възраст, които презират Берта заради опитите ѝ за надмощие.

7. Реални исторически личности

Минисериалът се основава на действителен исторически период от време и включва хора от реалния живот – Кари Астор и нейната майка г-жа Астор, Т. Томас Форчън, Клара Бартън, лорд Макалистър и Мейми Фиш. Въпреки това главните герои от „Позлатената епоха“ – Агнес ван Рейн, Мариан Брук, Джордж Ръсел, Берта Ръсел, Ейда Брук и Пеги Скот, са измислени специално за драмата на HBO.

Много от тях са вдъхновени от реални исторически личности. Джордж Ръсел и съпругата му са защитници на Рокфелер и Карнеги. Холандското фамилно име на Агнес ван Рейн е свързано с първоначалните заселници на острова – Ван Кортланд и Рузвелт. Те са известни като ван Розенвелт, когато пристигат в Ню Йорк през 1650 г.

Това не е първият път, когато създателят на сериала Джулиан Фелоуз черпи вдъхновение от историческия период на позлатената епоха. Героинята от „Имението Даунтън“ Кора (Елизабет Макгавърн) е американска наследница, която се омъжва за английски благородник, като много от наследниците в „Позлатената епоха“.


8. Замяна на актриса

Когато е обявено, че продукцията ще бъде заснета, Аманда Пийт е избрана да играе ролята на Берта Ръсел. Тя обаче нямала възможност да участва поради закъснения, причинени от Ковид-19. Заменена е от Кари Куун, която се справя страхотно с ролята.

9. Талантливият актьорски състав

От само себе си се разбира, че актьорският състав на „Позлатената епоха“ е важна част от това сериалът да е толкова успешен. Докато някои от актьорите са в индустрията от десетилетия, други все още са в ранните етапи на кариерата си. Комбинацията от таланти се оказва идеалната рецепта за успех.

Този минисериал събира професионален екип като добре познатия актьор Нейтън Лейн („Клетка за птици“, „Ловът на мишката“), актрисата Кристин Барански, която мнозина познават от ролите ѝ в сериала „Добрата съпруга“, неговия спин-оф „Добрата битка“ и двете части на „Mamma Mia!“, както и Таиса Фармига. Главната героиня Мариан Брук е изиграна от Луиза Джейкъбсън – най-малката дъщеря на емблематичната Мерил Стрийп, кралица на вдъхновяващите филми. Това е първата голяма роля на Джейкъбсън в сериал.

10. Зрителският интерес

Можете да направите две неща преди да изгледате първия сезон на „Позлатената епоха“. Най-важно е да слушате подкаста „The Gilded Age“, който HBO продуцира, или да разгледате информацията на страницата на уебсайта им за историческата драма. Ако сте от типа хора, които обичат да следят предавания в социалните медии, ще се радвате да разберете, че сериалът има официален акаунт в Instagram, който в момента има повече от 54 хиляди последователи. Съдържанието на страницата се състои от клипове и снимки на „Позлатената епоха“, както и цитати от членове на актьорския състав.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *