2013 година е вече част от историята. Изпратихме я с редица обзори на най-важните събития – музикални, исторически, филмови… Събития, както от България, така и от света. Новата година обаче дойде, освен с нови надежди, и с нови водещи теми, чието развитие тепърва предстои да следим.

Британският ежедневник „Daily Mail“ направи прогноза кои ще са те, като част от събитията започнаха още през изминалата година, но според анализаторите ще се развият през новата. С поглед към бъдещите събития в областта на технологиите, европейската политика, спорта, космоса и храната редакторите от вестника подредиха и представиха своя списък с 10-те предстоящи водещи теми от новините през 2014 г.

1. Напрежението между неприкосновеността на личния живот, сигурността и споделянето започна да набира сили през 2013 г., но със сигурност кулминацията ще е през 2014 г. Откритията на Едуард Сноудън за следеното, извършвано от Агенцията за национална сигурност в САЩ със сигурност ще намерят отзвук и през следващите 12 месеца. Все пак те засягат основните технологични гиганти в света като Google, Apple, Microsoft и Yahoo и техните потребители.

2. Несъмнено социалните мрежи са на върха си и ще продължат да се развиват. Фокусът обаче вече не е върху компютрите. Те загубиха господстващото си положение в света от смартфоните. Мобилните телефони от ново поколение все повече печелят доверието на хората и се очаква през 2014 г. да бъдат продадени нови 1 млрд. смарт телефони. А сблъсъкът на титаните в технологиите ще видим още между 7 и 10 януари, когато в Лас Вегас ще се състои Consumer Electronics Show, следва – 24-27 февруари с Световния мобилен конгрес в Барселона, където мобилни оператори, производители на мобилни телефони, създатели на приложения и други технологични компании ще се съберат на едно място.

Политиката в Европа

3. Драматична политическа година предвещава британското издание за 2014 г.. Предстоящите избори за Европейски парламент ще окажат силно влияние върху вътрешната политика на всички държави-членки, в това число и Великобритания. Точно те може да се окажат и решаващи за това дали Лондон и Брюксел, които все повече се конфронтират, ще намерят общ език или сблъсъкът ще се задълбочи.

4. През септември 2014 г. пък предстои референдум за независимостта на Шотландия. Решението дали страната да развали почти 300-годишния си съюз с Англия ще е историческо, независимо от крайния резултат.

Спорт

5. Още на 7 февруари светът ще стане свидетел на значимо спортно събитие – Зимните олимпийски игри в Сочи. Мнозина анализатори смятат и че новините, идващи от Русия в последния месец от 2013 г. – освобождаването на момичетата от Pussy Riot, на активистите от „Грийнпийс“ и на бизнесмена Михаил Ходорковски, целят успокояване на нацията преди голямото спортно събитие.

6. Следва лято, изпълнено с футболни страсти – Световното по футбол в Бразилия. Тук обаче, освен играта на терена, от значение ще е и сигурността, особено с нестихващите протести в страната, които често ескалират и водят до сблъсъци.

7. Допинг скандалите в колоезденето започнаха през миналата година, но ще продължат и през новата. Международният колоездачен съюз обеща, че още в началото на 2014 г. ще заработи независима комисия, която ще разгледа използването на непозволени вещества. А Обиколката на Франция ще стартира на 5 юли от Англия.

Космос

8. Космическият кораб Розета ще се насочи към крайната си цел – кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko, която ще изучава в продължение на месеци. Това е един от амбициозните проекти на Европейската космическа агенция и, ако е успешен, ще отбележи огромният напредък на Европа отвъд границите на нашата планета.

9. Сателитът Гая пък предстои да направи през 2014 г. триизмерен макет на Млечния път. 2014 г. ще е и тази на търговските частни полети до Космоса.

Храна

10. В навечерието на 2013 г. населението на света бе 7.2 млрд. души и се очаква всяка изминала година да се увеличава. Изхранването на всички хора по Земята и борбата с глада ще бъдат водеща тема през 2014 г., която е обявена от Африканския съюз за година на земеделието. Редица дебати около недостига на храна в световен мащаб са планирани в следващите 12 месеца с цел именно популяризиране на проблема и намиране на решение.

А кои ще са другите водещи теми в новинарските емисии, тепърва предстои да разберем през 2014 г.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *