В днешния свят всеки купува, но някои продават и то продават добре. Днес ще се срещнем с отличниците в своята област, тези, които стоят на пръсти на връхчето на пирамидата, която общо наричаме пазар.

Някои от продуктите са плод на дългогодишна стратегия и постоянство, други – на чист проблясък на гениалност.

И така на 10-то място, доста изненадващо за мен, се нарежда… кубчето на Рубик. 350 милиона, дами и господа! Толкова бройки са продадени от създаването му през 1980 г. от Ерньо Рубик. Доста странно име, но все пак, говорим за Унгария.


10-те най-успешни продукта в наше време

На 9-та позиция намираме вездесъщия Ай(i)фон. Трябва да му признаем, че се справя доста по-добре от номер 10, защото само от 2007 г. досега са продадени над 516 милиона апарата, което е повече от населението на Европейския съюз.

Връщаме се в Европа, откъдето е нашият номер 8, а това е поредицата за Хари Потър. Това момченце се е продало в 450 милиона копия от раждането си през 1997 г.

Някой, на когото явно му е било скучно, е изчислил, че през 2013 година 90% от световния книжен пазар са били отредени на тази поредица. Ако това е вярно, е малко тъжно според мен, но кой ме пита…

На 7-ото място намираме „Хари Потъра“ на световната музика – Майкъл Джексън. От 1992 година, когато излиза албумът му „Thriller“, досега са продадени 70 милиона копия. One Direction, чуваме ли се?

6-ото място е още една изненада за мен, но мисля, че мога да се доверя на колегите от Business Insider. Става дума за Angry Birds. Сега… тук говорим за даунлоуд, който, ако не се лъжа, е безплатен, но все пак играта е световен тренд и вероятно генерира огромни приходи. Два милиарда пъти е свалена тази напаст. Би трябвало да я нарекат Angry Girlfriend!

10-те най-успешни продукта в наше време

Вървим към топ ъф да топа на днешното ни издание, но преди това трябва да минем през 5-ата позиция и тя се полага на друго дете на Стив ДжобсАй(i)пад. Скучните цифри показват 211 милиона продажби само в периода 2010-2014 година.

На 4-та позиция е шампионът при автопроизводителите. Toyota Corolla, необяснимо за мен, се оказа най-продаваният автомобил. 40 милиона! Това за ай пади не звучи много внушително, но за коли си е повече от добре. Браво, Toyota!

Вече сме при големите батковци и до 3-то място се е добрал Play Station. 345 милиона, бате! Вероятно същият скучаещ пич от по-горе е сметнал, че тежестта на всички продадени конзоли се равнява на два пъти тежестта на моста Голдън Гейт. Това сигурно ще ви е най-безполезният факт за тази седмица, но пък ми се отваря идея за друг топ 10.

10-те най-успешни продукта в наше време

Няма да крия – първенците са от хранително-вкусовия сектор. За съжаление обаче не са броколи и аспержи. 2-ро място за Lay’s. Не е лош чипс, ама 633 милиона пакета годишно… не знам.

И победителят, скъпи читатели. Кока-Кола! И да се разделят на Кока (без да намеквам нищо) и Кола, пак щяха да са първи. 1.8 милиарда бутилки ежедневно. Един човек на всеки пет по целия свят всеки ден пие Кока-Кола. Не знам какво ги правят всичките тези пари, честно.

Това беше от мен. Беше ми интересно, надявам се и на вас. Със сигурност има и други първенци в техните си области, но все пак събрахме Майкъл Джексън и Хари Потър в една статия, което си е постижение.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *