Замисляли ли сте се колко професии има по света? И ние не знаем точно, но със сигурност са хиляди.

За едни знаем много, за други почти нищо. Следващите професии, които ви представяме са 10-те от най-странните в света.

1. Дояч на змийска отрова

Змийската отрова… забулена в толкова много митове. Смъртоносна в големи количества, тя може да бъде целебна в правилната доза. Змийската отрова безспорно има огромно приложение в медицината. Употребява се при лечението на Алцхаймер, помага за възстановяването на хора, прекарали инсулт, използва се в противоракови медикаменти и антидоти. За целта обаче трябва да се намери смелчак, който да хване змията и да източи отровата. Едно змийско ухапване може да причини смъртта на дояча или да му нанесе много тежки травми. Затова тази работа е добре платена, но все пак доста рискована.


2. Търговец на мечти

Красиво и романтично име за професия. В какво се състои? Мечтаете да станете художник, известен певец или актьор? Предприемчива американска компания претендира, че може да изпълни всичките ви блянове. Трябва да ги посетите и да разкажете за мечтата си. Срещу определена сума техен представител ще се заеме с изпълнението и на най-необичайното ви желание. Тарифите са доста солени, но когато става въпрос за изпълнение на заветната мечта, какво значение имат парите? Ако все пак не може да си позволите такава услуга, защо не опитате да постигнете желанията си сами?

3. Изваждач на мозък

Сериозно? Да, има такава професия! В големите кланици се назначават хора, чиято работа е внимателно да отделят мозъка на животното от черепа. Причината? Все повече скъпи ресторанти предлагат различни ястия от говежди мозък, затова в кланиците се назначават хора, които се грижат мозъкът да бъде изваден, без да има увреждания по него. Работа за хора с железни нерви, не мислите ли?

4. Ловец на мравки

Известни със своята трудолюбивост, мравките осигуряват добро качество на почвата и дори помагат за прочистването ѝ. Мравешките ферми, в които цял мравуняк може да се отглежда в домашни условия, набират все по-голяма популярност. Тук идва ролята на ловеца на мравки. Той ще подбере и хване за вас само най-добрите екземпляри. Хората, решили да се заемат с тази професия, трябва добре да познават мравките, техните особености и навици. Разбира се, не на последно място – не трябва да се страхуват от насекоми.

5. Подушвач на мишници

Знаете, във всички големи парфюмерийни компании работят хора, чиято работа е да миришат новосъздадените продукти и отделните аромати, от които е съставен той. Изискванията към тези специалисти са строги: силно обоняние, да не пушат и т.н. Освен това, преди да бъде пуснат даден продукт на пазара, той се подлага на редица тестове. Тук се включва подушвачът на мишници. Той нанася дезодорант върху подмишниците на участниците в експеримента и през целия ден следи как се променя ароматът на дезодоранта.


6. Свивач на пури

С подобна квалификация може да се сдобиете само в Куба, а обучението продължава няколко години. Свиването на пури всъщност е сложен и продължителен процес. Необходимо е да се сортират тютюневите листа по размер, цвят, качество. Да се приготви „пълнежът“ на пурата, след което тя да бъде увита в специален тютюнев лист. Работата на свивачите на пури е високо ценена. В света има много малко такива специалисти, което прави професията освен високо платена и почти без конкуренция на пазара на труда.

7. Дегустатор на храна за животни

Всеки ден по телевизията гледаме реклами на храна за нашите домашни любимци. Храната изглежда толкова апетитно… но как да разберем дали наистина е толкова вкусна, както изглежда на рекламата? Нашите любимци не могат да ни дадат отговор. Ето защо съществува тази необичайна професия – дегустатор на храни за домашни любимци. Тези хора опитват и оценяват храната на вкус, мирис, текстура и, разбира се, на външен вид. В края на теста дегустаторите обикновено плюят храната и изплакват устата си. Добрите дегустатори трябва да са честни и безпристрастни, тъй като до голяма степен от тях зависи просперитета на компанията, в която работят.

8. Тоалетен гид

Случвало ли ви се е да сте в непознат град и да не може да намерите обществена тоалетна, а положението да е спешно? В Китай са намерили решение на този проблем. По улиците на големите градове може да срещнете човек, който ще ви обясни къде се намира най-близката тоалетна и как да стигнете до нея. Услугата е доста евтина, почти символична. Управниците избират това нестандартно решение пред поставянето на обикновени указателни табели, с аргумента, че не всички туристи ще могат да прочетат китайските йероглифи. За първи път услугата се предлага в провинция Hubei, централен Китай, но бързо набира скорост и се разпростира в цялата страна.

9. Чистач на повръщано в увеселителен атракцион

Много хора, когато влизат в увеселителен парк имат намерението да изпробват всички атракции, които се предлагат. Уви, вестибуларният апарат на всеки човек е различен и скоростното влакче не би понесло на всеки. Затова понякога се случва още в движение, някой от пътниците да пусне съдържанието на обяда си „в полет“. Все някой трябва да почисти, за да не се развали настроението на останалите хора, нали? Ето защо, повечето атракциони наемат хора именно за тази работа. Вероятно подобно занимание предизвиква отвращението на много хора, но погледнете от положителната страна – работата е добре платена, пък и има бонус – безплатно возене на влакчето.

10. Натъпквач в метрото

Първоначално професията се появява в Япония. Тъй като задръстванията в страната на изгряващото Слънце са нечовешки, а пък метрото е силно развито и точно, дори по-заможните японци предпочитат този вид транспорт. В час пик обаче метростанциите се изпълват с огромен брой пътници. Когато вратите се отворят не винаги всички пътници могат да се поберат. На помощ тук идва натъпквачът. С малко повече сила, той помага да влязат всички. Също така следи някой да не бъде притиснат от вратите или пък да не падне на релсите. За тази работа се наемат хора, които освен силни физически, трябва да са любезни и да знаят как да се държат с пътниците. Заради добрата заплата, повечето студенти в Япония с удоволствие се наемат да вършат тази отговорна дейност.




Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.