Има филми, след края на които единственото нещо, което ни се върти в главата е, че, напълно ненужно и абсолютно безвъзвратно, сме изгубили около два часа от живота си.

Има обаче и такива, които дълго време не оставят мислите ни на мира и чиито култови диалози помним много след финалните надписи.

Списание Forbes издири такива филми, подбра най-запомнящите се икономически фрази от тях и ги събра в изключително полезен списък. Ето 10-те най-ценни бизнес цитати от филми.


1. “Хвани ме, ако можеш” (2002)

Вдъхновен от действителна житейска съдба, “Хвани ме, ако можеш” разказва историята на Франк Абигнейл Мл., мошеник и гениален фалшификатор, чийто необикновен талант му позволява да присвои безнаказано милиони долари. Преди да навърши 20 години, той успява да се представи последователно за лекар, адвокат и втори пилот от голяма самолетна компания… Агентът от ФБР, Карл Ханрати  го взима на мушката и си поставя за цел да го предаде на правосъдието.

Цитат: “Две мишки паднали в кофа със сметана. Едната бързо се предала и се удавила. Другата обаче, не се предавала, тя се опитвала да се спаси и толкова усърдно махала с крачета, че разбила сметаната и я направила на масло. Така тя успяла да стъпи по-нагоре и да излезе от кофата.”

2. “Имате поща” (1998)

Джо и Катлийн са собственици на конкуриращи се книжарници. Но докато Катлийн управлява наследената от майка си книжарничка за детски книги, то Джо притежава най-голямата верига от книжни магазини в Манхатън. И двамата поддържат кореспонденция чрез Интернет. Въпреки, че никога двамата не са се срещали очи в очи, помежду им се пораждат чувства. И докато любовта им се разгаря,  Джо и Катлийн се изправят задочно пред неразрешим  конфликт. Причината е в новата книжарница на Джо, която той открива точно до магазинчето на Катлийн.

Цитат: “Целта на места като Starbucks е да накарат хора, които не могат да вземат нито едно решение в живота си, да направят 6 решения, само докато поръчват едно кафе. Така хора, които не знаят къде са и какво правят в живота, могат срещу 2.95 долара да се почувстват много силни и решително да заявят “Искам дълго капучино без кофеин”.”

3. “Уолстрийт” (1987)

В този приковаващ вниманието поглед зад кулисите на големия бизнес през 80-те, амбициозен млад брокер е подмамен в незаконния, но доходоносен свят на корпоративния шпионаж. Той е привлечен от властта, високия социален статус и финансова мъдрост на легендата от Уолстрийт Гордън Греко. Но много скоро младият мъж разбира, че денонощното преследване на богатство се постига на определена цена, а тя е твърде висока за него.

Цитат на Греко: “Алчността е, как да се изразя, хубаво нещо. Алчността е нещо добро, нещо което работи. Алчността пречиства, влиза в дълбините и улавя същността на еволюционния дух. Алчността във всичките й форми – алчност за живот, за пари, за любов или за знание е карала човечеството да върви напред.”


4. “Кръстникът” (1972)

“Дон” Вито Корлеоне, глава на Ню Йоркско мафиотско семейство, живее спокоен живот, но времената се менят и някои хора са жадни за пари и власт. Конкурент на семейство Корлеоне иска да започне да продава наркотици в Ню Йорк и има нужда от влиянието на Корлеоне, за да продължи по плана си. Съперникът обаче е непреклонен и изважда Дон Вито от играта. Сега цялата тежест пада върху синът му Майкъл Корлеоне. Той трябва да продължи семейния бизнес за да предпази семейството и междувременно да се справи с многото врагове.

Цитат на Дон Корелоне: “Ще му направа оферта, която не може откаже.”

5. “Апартаментът” (1960)

С.С. Бъкстър е тих и скромен млад мъж, работещ в голяма застрахователна компания в Ню Йорк. Той живее в малък скромен апартамент в центъра на града, недалеч от местоработата му. Точно това местонахождение прави апартамента удобен за любовни срещи. Директора на компанията обещава на Бъкстър бързо повишение в йерархията на компанията, но срещу малка услуга: да преотстъпва апартамента си, за да може шефа да се среща с любовницата си…

Цитат от Шелдрейк към Бакстър: “Обикновено са нужни години работа, за да се изкачиш на 24-тия етаж. Трябват обаче само 30 секунди, за да се окажеш на улицата.”

6. “Междузвездни Войни: Епизод 5 – Империята отвръща на удара” (1980)

Трудни времена настъпват за Бунтовниците. След унищожението на базата им на планетата Хот, те са жестоко преследвани и разпръснати из земите на Империята. Люк Скайуокър получава задача да намери тайнствения майстор джедай Йода из блатата на Дагоба и да научи как да използва Силата. Междувременно, Хан Соло и принцеса Лея трябва да се промъкнат в охранявания от Имперската флота Град на облаците.

Цитат на Йода: “Или правиш нещо, или не го правиш. Няма такова нещо като да се опитваш да направиш.”

7. “Работещо момиче” (1988)

Амбициозна секретарка се опитва да надхитри шефката си като сключи голяма сделка с помощта на мъж, в когото се влюбва… Филмът е великолепна преработка на най-модерния мит сред момичетата – историята на Пепеляшка-фирмаджийка с елементи на самоизградил се Пигмалион.

Цитат на шефката Катрин: “Никога не прекъсвай отношения с хората. Никога не знаеш – днес новак, утре старши партньор.”


8. “Пристигане в Америка” (1988)

Главният герой на комедията е много богат и разглезен африкански принц, който пристига в Америка в търсене на съпруга. Съпровождан от най-високопоставения си приближен, той бързо си намира работа, нови приятели, квартира (естествено в квартала “Куинс”), нови врагове  и немалко проблеми.

Цитат: “И аз като вас, момчета, започнах с миене на пода, но днес… вече мия марулята. Утре ще се издигна до пържените картофи, а после до грила. И така, скоро ще стана асистент мениджър. И там вече започват големите пари…”

9. “Белязаният” (1983)

Филм за историята на кубинския бежанец Тони Монтана, който се превръща в криминален епос и един от най-запомнящите се филми в историята на киното. Тони заедно със своя приятел Мани Ривера се преселват в Америка и започват стъпка по стъпка да се изкачват в йерархията на подземния свят. След многобройни премеждия дребния мошеник се превръща в един от големите гангстерски босове в Америка.

Цитат: “Никога не подценявай алчността на опонента си.”

10. “Преследване на щастието” (2006)

Историята на филма е вдъхновена от живота на Крис Гарднър, търговец от Сан Франциско, който се опитва да изгради бъдеще за себе си и за 5-годишния си син Кристофър. Когато приятелката му Линда ги изоставя, Крис трябва сам да се грижи за Кристофър. Упорството му дава резултат и той получава неплатен стаж в брокерска къща, където само един от двадесетте стажанти ще получи работа. Но Крис не получава заплата и двамата със сина му са принудени да живеят на улицата, в подслон за бездомници и дори в метрото.

Цитат на Гарднър към сина му: “Ако имаш мечта, я пази много добре. Когато хората не могат да направят нещо, те обичат да повтарят на другите как то е невъзможно.”
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *