Странна е способността на хората да забравят важни събития от близкото си минало. А какво да кажем за по-далечното… Изобщо една от големите грешки на човечеството е, че не познава и не помни историята си. Защото, както в природата и живота, така и в историята, всичко е кръговрат. Събитията се повтарят.

От друга страна пък има хора, отдали живота си на това и осъществили детската си мечта да бъдат като Индиана Джоунс. Именно, благодарение на тях, и до по-любопитните от нас достигат тайни, стояли неразгадани векове или хилядолетия. Присъединете се в класа на историците с 10 от най-големите неразгадани исторически загадки.

10 от най-големите неразгадани исторически загадки

1. Дворецът на Давид

През юли 2013 г. група археолози от Еврейския университет в Йерусалим и Израелското управление по древността правят интересно откритие – те попадат на две, построени през Х век преди новата ера сгради. Според тях едната сграда е била дворецът на Цар Давид, другата помощно помещение, изпълняващо ролята на склад. Естествено това твърдение е оспорвано, тъй като няма намерени неопровержими доказателства за принадлежността на двореца. Припомняме, че Давид е библейски цар управлявал Израил и Юдея, баща и предшественик на цар Соломон.


10 от най-големите неразгадани исторически загадки

2. Изгубената колония на остров Роаноук

През 1587 г. кралица Елизабет I изпраща 120 човека в откритата нова земя от изследователят Уолтър Роли, надявайки се да основат колония в Новия свят. Но нещо се случило със заселниците, а мистерията около тяхното изчезване е неразрешена в продължение на 400 години. През 2013 г. екип от специалисти разучава обекта с помощта на магнитометри и GPR и открива по-рано незабелязани структури на около метър под почвата. Изследователите твърдят още, че присъствието на заровени структури може да е показател, че е имало някакво колониално присъствие в района.

10 от най-големите неразгадани исторически загадки

3. Римският додекаедър

Странен предмет, който е прието да се нарича римски додекаедър, е намиран многократно в Западна Европа на територия, влизала в състава на Римската империя. Но предназначението му и до днес остава загадка. Оръжие за война, свещник, детска играчка и религиозен символ са само част от предположенията за употребата му. В един от малкото открити източници, отнасящи до него, гръцкият историк Плутарх го описва като инструмент за зодиакалните знаци.


10 от най-големите неразгадани исторически загадки

4. Изгубеният Леонардо

През март 2012 г. от Национално географско общество, което спонсорира изследванията на проекта „Изгубеният Леонардо“, обявяват, че отдавна изгубената фреска „Битката при Ангиари“ на ренесансовия художник Леонарно да Винчи, вероятно все още съществува върху стена на кметството на Флоренция. Проектът събра доста противоречиви мнения, поради пробиването на няколко дупки в съществуваща творба на художника Джорджо Вазари, през които да се проучи с микро камера основата на стената в една от залите на Палацо Векио във Флоренция. В момента проектът е замразен, а някои учени са на мнение, че фреската най-вероятно е унищожена в по-голямата си част, още преди Вазари да нарисува неговата.

10 от най-големите неразгадани исторически загадки

5. Ръкописът на Войнич

Ръкописът на Войнич е тайнствена, все още неразчетена книга, написана през XV век от неизвестен автор на неизвестен език с употребата на неизвестна азбука. За цялото известно време на съществуване на ръкописа той е бил обект на интензивно изучаване от много професионални и аматьорски криптографи, но всички те се провалят в това да декодират, която и да е част от текста. Според част от изследователите съдържанието най-вероятно описва алгоритъм за производството на философски камък – еликсир на безсмъртието.

10 от най-големите неразгадани исторически загадки

6. Легендата за Атлантида

Атлантида е легендарен остров или континент, както и хипотетична древна култура, чието съществуване и местоположение все още не може да бъде определено. За първи път името се споменава при древногръцкия философ Платон, според когото тя е унищожена от природно бедствие около 9 хиляди години преди епохата, в която той живее. До момента няма научни доказателства дали Атлантида е съществувала наистина. Изследванията на Уилям Райън и Петко Димитров относно потопа в Черно море се използват като основа за предположения, че Атлантида е била именно в него.

10 от най-големите неразгадани исторически загадки

7. Мистериозното морско чудовище от Синсинати

През 2012 г. американски палеонтолог любител, открива фосил на огромен воден организъм, обитавал плитките морета, които покривали района на Синсинати преди около 450 милиона години. Формата на фосила е елипсовидна, а широчината му е около 1.90 метра. На пръв поглед откритието изглежда като множество каменни парчета, което го прави още по-мистично. Все още не е ясно какво точно е представлявал организмът, а едно от наименованията, които са му дадени, е „Годзилус“.


10 от най-големите неразгадани исторически загадки

8. Мистериозните изображения върху земната повърхност в Близкия изток

През 2011 г. учени откриват хиляди загадъчни изображения върху земната повърхност в Близкия изток. Те напомнят известните рисунки в перуанското плато Наска, които все още крият своите тайни. Загадъчните обекти на територията на Йордания, Саудитска Арабия и Сирия са на около 2 хил. години, а учените все още не са разчели целта за тяхното създаване. Те са открити с помощта на спътникови снимки и се виждат само от въздуха.

10 от най-големите неразгадани исторически загадки

9. Шифърът Копиале

Шифърът на Копиале е загадъчен манускрипт – 105-страничен документ, подвързан в златиста и зелена корица, от преди около 250 години. Открит е в края на „Студената война“, а днес е притежание на частен колекционер. През 2011 г. група американски и шведски учени обявяват, че са пробили „Шифъра Копиале“ с помощта на компютри и че вътре става въпрос за ритуалите и политическите нагласи на членовете на тайното общество в Германия.

10 от най-големите неразгадани исторически загадки

10. Изгубеният свят в северния Атлантик

През 2011 г. при обработка на данните от сондиране за нефтени компании, на дълбочина 1,5 км под морското равнище в северния Атлантик, е открит древен ладшафт. Клисурите, прорязани от реки и върхове, някога принадлежащи на планини са на възраст 56 милиона години и се простират на площ около 10 000 кв. км на запад от Оркнейските и Шетландски острови. Според откривателите му, този ландшафт е част от голяма област, която в миналото се е сливала с тях и е свързвала сухопътно днешните Шотландия и Норвегия.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *