Евтини самолетни билети

Ако и вие, като повечето хора, свързвате Великден с боядисването на яйца, тогава е добре да знаете, че това е само част от традициите, спазвани по време на празника по света.

От странните чествания до различните вярвания, за които историята разказва – ще ви запознаем с 10 изненадващи неща за Великден, които може би не знаете.

1. Великденските вещици

10 неща за Великден, които може би не знаете

Ако зайчетата, шоколадите и шарените яйца ви изглеждат в реда на нещата, в Швеция на празничната сцена излизат и великденските вещици! Подобно на Хелоуин, малките момиченца се обличат в стари дрехи, широки поли и забрадки, ходят от врата на врата и търсят лакомства от стопаните.


Традицията се разиграва преди Великден и се спазва също в някои части на Финландия.

2. Етиопският Великден

10 неща за Великден, които може би не знаете

В Етиопия пък честването на светлия празник е предшествано от 55-дневни пости, след които вярващите се отправят към едно дълго църковно бдение. Всички те започват да се кланят ниско, докато не се уморят, и приключват богослужението към 3:00 сутринта.

След като се завърнат в домовете си, започват новия ден, заколвайки овца, с която отбелязват началото на пиршеството.

3. Великденска църковна служба на разсъмване

10 неща за Великден, които може би не знаете

Въпреки че повечето хора днес честват празника, приготвяйки обилен обяд или вечеря, някои вярващи предпочитат да се съберат именно преди да изгреят първите слънчеви лъчи. През 1773 година в САЩ е проведена първата великденска църковна служба, по време на която вярващите заедно посрещнали изгряващото слънце.

Честването в Северна Каролина поставя началото на една изключително популярна традиция, която днес можем да видим на места като Линкълн Мемориал, Колорадо Спрингс и Холивуд Боул.


4. Изгарянето на Юда

10 неща за Великден, които може би не знаете

Докато в някои страни свързваме празника с подреждането на голяма великденска трапеза, то в други се опитват да накажат злото, осъществявайки ритуала „Изгарянето на Юда“. Както вече се досещате, става въпрос за символичното запалване на лика на „предателя“, упражнявано в латиноамериканските страни.

Странното в традицията идва обаче едва когато тя преминава в изгарянето на образите на известни политици и бизнесмени! Колкото и да беше осъждана тази практика, тя се харесва на голяма част от латиноамериканците.

5. Най-скъпият великденски подарък

10 неща за Великден, които може би не знаете

Днес всички християни подаряват на близките си красиви, шарени яйца, докато през 1885 година цар Александър III решил, че едно обикновено яйце просто не е достатъчно, за да докаже любовта на своята любима! За помощ се обръща към известния бижутер Петер Карл Фаберже, който изработил изящното съкровище, познато днес като „яйце на Фаберже“.

В двореца били толкова доволни от шедьовъра, че започнали да отправят ежегодни поръчки към бижутера. Днес се предполага, че съществуват цели 69 подобни яйца, а цената им е над 150 милиона долара!

6. Нов тоалет всеки Великден

10 неща за Великден, които може би не знаете

През 19 век висшата класа на Ню Йорк смятала за редно да посрещнат най-светлия празник от годината, задължително с изцяло нов тоалет. Поверието разказва, че само така ще успеят да заслужат късмет, който да ги следва през цялата година!

В следствие на това вярване, жителите организирали традиционен великденски парад, на който да показват новите си дрехи.

7. Фестивалът на великденските хвърчила

10 неща за Великден, които може би не знаете

Какъв по-добър начин за олицетворяването на Христовото възкресение от издигането на хвърчило с Божия облик? Това си помислил един бермудски учител, който според легендата искал да представи Възнесението по един по-нетрадиционен начин.

Благодарение на тази нетипична идея, днес на Разпети петък можете да видите огромно разнообразие от многоцветни хвърчила, извисяващи се над Бермудските острови по време на ежегодния великденски фестивал на хвърчилата.


8. Британски хлебчета с кръст

10 неща за Великден, които може би не знаете

Едно от традиционните ястия по време на празника, честван във Великобритания, са малки хлебчета, декорирани отгоре с кръст. Знакът символизира страданията на Иисус Христос, а хлябът е неизменна част от английската великденска трапеза.

Преди време британската преса била залята от новината, че в определени части на страната се забранявало приготвянето на подобни питки в училищата, защото по този начин се накърнявали нехристиянските вярвания. В крайна сметка информацията се оказала поредната фалшива новина, а хлебчетата продължавали да се раздават в учебните заведения.

9. Американският Великден в цифри

10 неща за Великден, които може би не знаете

Изчислено е, че американците харчат годишно над 14,7 милиарда долара за честването на Великден, като голяма част от тази сума отива именно за шоколадови изкушения. Производството на шоколадови яйца достига до над 91,4 милиарда изделия! Шоколадовите зайчета от своя страна достигат до над 90 милиарда, като 70% от жителите на САЩ признават, че започват да хапват десерта от ушите.

Любопитно е също, че само 12 американски щата официално не работят на Разпети петък.

10. Най-високото великденско шоколадово яйце

10 неща за Великден, които може би не знаете

И докато все още сме на вълна шоколадово вкусотии, е добре да споменем и за най-високото великденско яйце, приготвяно някога. Световния рекорд на Гинес държи италианският десерт с височина от цели 10,39 метра.

През 2011 година огромното яйце успя да изуми любителите на шоколада със своята големина, надминаваща дори ръста на жираф!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.