10 необичайни същества от японската митология

Японската митология и фолклор изобилстват от всевъзможни странни чудовища, духове и демони. Повечето от тях са класифицирани в два типа: Yokai (свръхестествени същества) и yūrei (призраци). Образите и на двата вида същества изглеждат доста екзотично за европейците, но те имат дълбока връзка с японския бит и култура.

В Японските митове и легенди за славните самурайски времена са застъпени не малко приказни същества, демони и злодеи. Виждаме ги дори и на някой от красивите репродукции на именити японски майстори на четката. Някои имена на тези същества са използвани дори и за наименуване на кланове, отделни традиционни оръжия. Днес ви представяме 10 необичайни същества от японската митология.

10. Гашадокуро

10 необичайни същества от японската митологияГашадокуро (Gashadokuro) обикновено е описван като гигантски скелет, 15 пъти по-голям от човешкия ръст. Гашадокуро расте от костите на хора, умрели от глад. Според легендата тези чудовища са невидими и неразрушими. Те се скитат след полунощ, преследват самотни пътешественици, отхапват главите им и изпиват кръвта им. Единственият начин да разбереш, че страшният скелет приближава към теб е да чуеш звън в ушите си.

9. Убуме

10 необичайни същества от японската митологияСпоред легендата това е дух, който се появява в образа на стара бременна жена, която държи бебе. Тя скита по улиците и моли минувачите да вземат детето ѝ, но веднага след като отмине, детето изчезва. Според легендите теглото на бебето постепенно се увеличавало толкова много, че се превръщало в огромен камък или скала.

8. Джоргумо

10 необичайни същества от японската митологияТова същество от японската митология е описвано като кръвожаден паяк, но е в състояние да се превърне в красива, съблазнителна жена. Легендата разказва, че това същество в образа на жена подмамвало мъжете на тихо и спокойно място, където свирело на Бива (японски национален музикален инструмент). Докато мъжът бил запленен от звука на музиката, чудовището го обгръщало с паяжината си и го изяждало.


7. Баке Куджира

10 необичайни същества от японската митологияСпоред легендите това е призрачен скелет на кит, за който разказват, че се появява често на японското крайбрежие в близост до префектура Шимане, придружени от множество зловещи и непознати видове птици и риби. Той се счита за олицетворение на омразата на животните към ловците.

6. Каса обаке

10 необичайни същества от японската митологияТук става въпрос за доста странен митичен призрак под формата на стар чадър с едно око, един крак и дълъг език. Често се среща в съвременните комикси, филми и видео игри. В повечето случаи, Каса обаке е изобразяван като палаво, безобидно същество, което често е обект на подигравки от страна на собствениците си. В буквален превод Каса обаке означава “привидение-чадър”.

5. Аканаме

10 необичайни същества от японската митологияДемон, който прилича на жаба-хуманоид. Легендата разказва, че през нощта Аканаме облизва мръсотията в обществените бани и тоалетни. Въпреки смущаващия външния вид, тя не е опасна, но ако вземете вана, след като Аканаме я е облизала, можете да се разболеете от нещо.

4. Катакираува

10 необичайни същества от японската митологияКатакираува е демон, който се появява под формата на прасенце или свиня. Обикновено е черно на цвят, има блестящи червени очи, само с едно ухо е и няма сянка. Според легендата, това прасе може да се види само през нощта в големите градове. То минава под краката на хората, улавя душите им и ги превръща в бездушни зомбита. За да избегнете неговата хватка, трябва да подскачате на един крак.


3. Умибозу

10 необичайни същества от японската митологияДух от японския фолклор, който живее в океана и преобръща корабите на моряците, дръзнали да го заговорят, тъй като смята словото за оскърбление. Предполага се, че това са духовете на удавените монаси. Те са едни от най-отмъстителните духове в японската митология.

2. Рокурокуби

10 необичайни същества от японската митологияТова са същества, които през деня изглеждат като обикновени хора, но през нощта могат да разтягат вратовете си на голяма дължина. Те показват изключителна злоба и са способни да изплашат някого до смърт. Устройват много жестоки шеги на хората, нападат ги, а понякога дори са способни да ги убият. Според легендата рокурокубите са родени от обикновени хора, но се превръщат в чудовища, след като са извършили зли дела и са нарушили законите на будизма. Или те самите, или техни родини.

1. Джубоко

10 необичайни същества от японската митологияДърво, което расте на бойното поле, където се пролива човешка кръв. Смята се, че тези дървета израстват и се развиват в резултат на убийствата, които са се случвали близо до тях. По този начин дърветата започнали да жадуват за човешка кръв. Те не се различавали от другите дървета, но когато до тях приближат нищо неподозиращи хора, те ги хващат с клоните си, убиват ги и изсмукват кръвта им. Според легендата клон от джубоко може да излекува ранен човек.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *