© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2025
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2025
    03.11.2025
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2025
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2025
    02.11.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за октомври 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за октомври 2025
    01.11.2025
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    03.10.2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    02.10.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
10 кулинарни специалитета от времето на Римската империя
ИсторияОбщество

10 кулинарни специалитета от времето на Римската империя

Сабя Дамаскиня
Сабя Дамаскиня
27.07.2025
Сподели във
Снимка: Amir brener/CC BY-SA 3.0

По време на Римската империя се родила първата голяма европейска култура на храненето. Тя е в основата на прочутата днес италианска кухня.

Може би ние сме си създали представа за Античността, като период на пищност, рафинирани удоволствия и чревоугодничество, но всъщност по време на световното господство на Римската империя било открито и бързото хранене, осъществявано навремето в Рим и големите градове в така наречените „тратории“ (popina) – буквално популярни улични гостилници, с непретенциозно, но засищащо меню.

10 кулинарни специалитета от времето на Римската империя
Снимка: sailko/CC BY-SA 3.0

Другата крайност на римската кухня била невероятното разнообразие от ястия, сътворявани от велики готвачи, някои от които са оставили истински готварски книги, в които освен точните съставки обаче нарочно липсвало най-важното – техните пропорции. Може би това е причината опитите за възстановяване на тези рецепти да са истински провал и големите съвременни кулинари, пробвали да сготвят нещо по тези съчинения да твърдят, че тези ястия са… невъзможни за ядене.

Днес ви предлагаме 10 рецепти на прочутия кулинарен маестро на Античността Марк Гавий Апиций, живял по времето на император Тиберий, автор на „De re coquinaria“ („За готварското изкуство“).

1. Garum

Това бил пикантен сос, чието широко приложение през Античността може да се сравни само с това на соевия сос и кетчупа днес. Разбира се той вече не се предлага в съвременната кулинария, защото начина му на приготвяне и съставките са смущаващи за нас. Състоял се от течността извлечена от вътрешностите на риба, накиснати в сол и специална саламура и оставени да киснат много, много дни. Полученият продукт се прецеждал многократно. Миризмата му била неприятна, но Апиций съветвал да се подобри чрез опушване с лавър или кипарис и с ароматни добавки – мед и прясна шира (гроздов сок). Сребърна кана с този сос била задължителна на трапезата по време на пир.

10 кулинарни специалитета от времето на Римската империя
Снимка: Jerzy Strzelecki/CC BY-SA 3.0

2. Hipotrina
(сос за салата)

Приготвял се от стрит черен пипер, нарязани на ситно листенца мента, стафиди, пиноли (семена от иглолистното дърво пиния), фурми, смачкано прясно сирене, мед, оцет и варена шира. В римската кухня смесването на солен и сладък вкус се смятало за много изискано.

3. Предястия

Дребни месни специалитети, подобни на нашата „мешана скара“. Апиций съветвал да се „подчертава и подсилва вкуса“ на месото с много подправки – мента, кориандър, чесън, целина, кимион, дафинов лист. Всъщност широката употреба на аромати и билки в римската кухня била, за да прикрива миризмата на месото и рибата, когато започнели да се развалят. В горещия климат и при липсата на хладилници и консерванти този процес се развивал за часове.

Любими на римляните били кюфтенцата от кълцано месо и шишчетата. Те обикновено били от свинско месо, но внимание, преди да се сложат да се пекат се сварявали (за всеки случай). Няма данни за пържоли, просто защото месото се поднасяло предварително накъсано или нарязано (римляните се хранели с пръсти, а вилицата щяла да бъде изобретена чак през Средновековието). Приготвяли се и пушени наденички от телешко и свинско месо.


4. Супа

Съдържала ечемик, грах, леблебия и леща, сварени заедно и подправени със зехтин. Украсявала се с нарязани на ситно копър, кориандър, фенокъл, цвекло, слез, зеле, зелен праз, риган, кучи дрян, силфион и laserpicium (изчезнало вече растение от рода на Млечките). Ако в този й вид супата не била достатъчно вкусна, Апиций съветвал да ѝ се добави малко Garum.

10 кулинарни специалитета от времето на Римската империя

5. Lepus madidus
(маринован заек)

Заекът се мариновал в саламура, приготвена от стрити лук, рута, мащерка и черен пипер, разтворени в Garum. След това се поставял в тава и се печал, като през цялото време се поливал с друг сос, съдържащ зехтин, вино, Garum и 4 нарязани на ситно фурми.

6. Яре по партски

Хубаво малко яренце, изчистено и осолено се слагало да се пече. След като станело готово, се поливало със сос, получен от смесването на зехтин, вино, Garum, стрити изсушени подправки (лук чубрица, черен пипер, laserpicium) и няколко смачкани пресни сливи от Дамаск, без костилките.

7. Пълнено варено прасенце

Изчистеното прасенце се пълнело със сварен мозък от свиня, нарязан на кръгчета колбас, разбити като за пържене яйца, обогатени с Garum, подправени с риган и черен пипер. След зашиване на корема на прасенцето, то се намазвало с мед и се сварявало.


8. Фламинго върху канапе от фурми

Изчистената и измита птица се сварявала в подсолена и подкиселена вода на бавен огън. Когато месото започвало да омеква се добавяла брашнена вода с нарязан в нея копър и при непрестанно бъркане се сгъстявал сосът. Върху голям сребърен поднос се подреждали изчистени фурми, върху тях се поставяла цялата птица и се обливала със соса. По този начин се приготвяли и папагали, пауни, дроздове и други екзотични птици.

10 кулинарни специалитета от времето на Римската империя
Снимка: Patrick Denker/CC BY 2.0

9. Славеи в розови листа

Порцията се състояла от 2 славея и листенцата от една напълно разцъфнала роза. Оскубаните и изкормени птици се намазвали отвън и отвътре с мед, после се напълвали с накълцани на ситно дреболии, овкусени с мента, дива целина, чесън, карамфил, черен пипер, кориандър, зехтин и капка defrutum – концентриран гроздов сок. В средата на коремчето на птицата се слагала и една голяма, хубава слива. След сваряването на птиците, те се поднасяли, гарнирани с розови листенца. Консумирали се задължително с малка амфора фалернско вино.

10. Dulcia domestica
(домашни сладкиши)

За десерт Апиций препоръчвал пълнени плодове (фурми, сливи и др.). След внимателно изваждане на костилките, плодовете се пълнели с орехови ядки или пиноли, подправени с черен пипер и сол. Сварявали се в мед. Друг „сладкиш“ е пълнената печена ябълка – приготвена по подобен начин, но с пълнеж от стафиди.

Сабя Дамаскиня
Сабя Дамаскиня

Специалист по миналото и професионален търсач на тайните от историята. Неизчерпаем източник на информация, за която малко хора знаят, и извор на истини, прикрити от дебелите учебници.


Свързани:кухняРимска империяхрана
Предишна 10 причини защо планината е по-добра дестинация от морето 10 причини защо планината е по-добра дестинация от морето
Следваща 10 предимства да си необвързан 10 предимства да си необвързан
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

10 съвета при пътуване със самолет
10 съвета при пътуване със самолет
17.11.2025
10 стъпки към по-добри комуникационни умения
10 стъпки към по-добри комуникационни умения
17.11.2025
10 разлики между мъжкия и женския мозък
10 разлики между мъжкия и женския мозък
17.11.2025
10 неща, които трябва да знаем за постите
10 неща, които трябва да знаем за постите
16.11.2025
10 филма, които могат да променят гледната ви точка
10 филма, които могат да променят гледната ви точка
16.11.2025

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Най-четените днес

10 любопитни факта за Клод Моне

10 любопитни факта за Клод Моне

Весела Ангелова
Весела Ангелова
14.11.2025
10 забравени български ястия с интересни имена

10 забравени български ястия с интересни имена

Вероника Павлова
Вероника Павлова
13.11.2025
10 разлики между мъжкия и женския мозък

10 разлики между мъжкия и женския мозък

Таня Ангелова
Таня Ангелова
17.11.2025
10-те храни, които да избягваме при диабет

10-те храни, които да избягваме при диабет

Анита Александрова
Анита Александрова
14.11.2025
10 филма, които могат да променят гледната ви точка

10 филма, които могат да променят гледната ви точка

Антоанета Дойчинова
Антоанета Дойчинова
16.11.2025
10 идеи за вкусни и лесни постни рецепти

10 идеи за вкусни и лесни постни рецепти

Рада Манчева
Рада Манчева
15.11.2025

Избрано

10-те принципа на французойките

10-те принципа на французойките

Кинофестивала в Кан, Двореца „Версай“, река Сена, Лувъра, тропичните плажове в Ница, Айфеловата кула… с какво още асоциирате Франция? Определено…

Радина Щерева
14.07.2025
10 любопитни факта за Мексико

10 любопитни факта за Мексико

Безкрайни пусти плажове, пикантна храна, текила, усмихнати хора и много забавление. Така с няколко думи може да опишем най-старата държава…

Юлиян Лазаров
17.10.2025
10 неща, които можеш да правиш, когато имаш време за себе си

10 неща, които можеш да правиш, когато имаш време за себе си

Тони Димитрова
14.09.2025
10 типа мъже, за които не бива да се омъжвате: съвети от 1930 година

10 типа мъже, за които не бива да се омъжвате: съвети от 1930 година

През далечната 1930 година в Женева е издадена една емигрантска книжка, написана от професор Херлинг, която дава безценни съвети на…

Петя Геджева
04.06.2025
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
 

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?