Чиста, прозрачна вода, тишина и прохладен полъх – обикновено това са асоциациите, свързани с езерата. Но внимавайте с избора на водоем!

Майката природа е с богато въображение и ни предоставя чудновати, необикновени, сякаш излезли от научнофантастичен филм гледки. Колкото красиви, толкова и опасни: токсични газове, вряща вода, серни изпарения, тези езера са най-опасните на света.

За съжаление, някои са станали такива заради човешка намеса. Ето го списъка с езера, в които не ви препоръчваме да се къпете.

1. Езерото Карачай (Русия)

Водоемът в югозападния район на Русия, близо до границата с Казахстан, е считан за най-опасното място в света. Езерото служи като склaд за ядрени отпадъци на един от най-големите руски заводи за производство на ядрено оръжие. В езерото има достатъчно радиация да убие човек след час престой на брега му. През 1968 година, поради засушаване, езерото пресъхва и разнася радиоактивен прах, облъчвайки повече от половин милион души в района.

2. Езерото Киву (между Конго и Руанда)

Макар привидно да изглежда спокойно и красиво, Киву е едно от най-опасните езера на планетата. На дъното си езерото събира вулканични газове, които могат да изригват дори при най-лекия земетръс или вулканична дейност. В резултат всичко около езерото ще бъде напълно унищожено, категорични са учените. Около Киву живеят повече от 2 милиона души, които са в потенциална опасност.


3. Езеро Рупкунд или Езерото на скелетите (Хималаи)

Намиращо се в една от най-отдалечените точки на Хималаи, на повече от 5 хиляди метра надморска височина, езерото Рупкунд крие мистериозна тайна. През 1942 година там е направено ужасяващо откритие – стотици човешки скелети, пръснати в единия край на езерото. Според антрополозите, става въпрос за останките на повече от 500 души. Как точно тези хора са намерили смъртта си, на това затънтето място, остава загадка.

4. Eзерото Подкова (САЩ)

Разположено близо до град Мамот Лейкс, Калифорния, нека романтичното му име не ви заблуждава – езерото Подкова е тих убиец. Въглеродният двуокис в околната почва е близо 100 пъти над нормата, което прави дори застояването там опасно за живота и здравето ви. През 2006 година трима души намериха смъртта си, заради въглеродния двуокис, натрупал се в пещера, в която туристите се подслонили.


5. Езерото Ниос (Камерун)

През 1986 година езерото Ниос изхвърля голям облак от въглероден двуокис, който задушава смъртоносно 1700 души, живеещи наблизо. Езерото се намира във вулканичен кратер, който изпуска достатъчно въглероден двуокис, за да превърне водата му в киселина. След инцидента е поставена тръба, която да отвежда вода от дъното на езерото до повърхността, за да може въглеродният двуокис да се отделя постепенно и в безопасни количества.

6. Врящото езеро (Доминиканска република)

Името е достатъчно красноречиво. Това езеро наистина буквално ври. Температурата на водата му е шокиращите 92 градуса. Естествено, къпането е строго забранено, освен ако не държите да се сварите жив. От научна гледна точка всичко е просто и ясно – езерото се намира в кратера на вулкан, който поддържа високата му температура.


7. Езерото Гафса (Тунис)

Най-странното нещо в езерото – това е внезапната му поява насред сухата пустиня през 2014 година. И до днес изникването му остава истинска мистерия. Едно от възможните обяснения за този феномен е земетресение, благодарение на което няколко милиона кубически метра подпочвени води се оказали на повърхността. Разбира се, езерото веднага става туристическа атракция. Въпреки опасенията, че езерото може да е замърсено, дори радиоактивно, то остава свободно достъпно. Първоначално езерото е с чиста, прозрачна вода, която постепенно потъмняла и променила цвета си.

8. Eзерото Кава Иджен (Индонзия)

Запознайте се с най-киселинното езеро в света. Намира се в кратера на вулкан Кава Иджен, който все още е активен. Нежни тюркоазени води, гореща вода на повърхността, задушлив смъртоносен метан и сяра и в допълнение мистериозно синкаво сияние нощем. Въпреки това повече от 200 миньори всеки ден работят сред токсичните изпарения, за да добиват сяра от кратера на вулкана.


9. Езеро Натрон (Танзания)

Едно от най-странните езера в света. Не само заради ярко червения цвят на водата му. Натрон е смъртоносно. Буквално. Всяка животинка, докоснала се до водите му се превръща в камък. Това се дължи на изключително високата алкалност на водата, плюс големите нива на сода и сол. В резултат кожата и очите на животните, които се докоснат до водите на езерото, се разяждат, а телата им калцират. Мумифицирани животински тела могат да бъдат видени навсякъде около езерото.

10. Езерото Ракшастал (Тибет)

От санскритски „ракшастал“ буквално означава „езеро на демона“. То е толкова солено, че в отровните му води не оцеляват никакви растения и животни. Езерото се намира в непосредствена близост до сладководното езеро Манасаровар. Според будистите Манасаровар е във формата на Слънцето и олицетворява светлината, а Ракшастал е във формата на Луната и олицетворява мрака.

* За заглавна снимка избрахме едно не толкова опасно, но изключително необичайно и красиво езеро – Хилиър в Австралия. То впечатлява с розовия цвят на водите си. През 50-те години на миналия век екип от учени се заема да го изследва с надеждата, че ще открие в солените му води особен вид водорасли, които биха придали този необичаен цвят. Пробите обаче не съдържали такива водорасли. Така, причината за цвета на водите му си остава загадка. Според местните вярвания, ако езерото изгуби розовия си цвят, нещо изключително страшно ще сполети света.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *