Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър

Преди броени дни социалната мрежа Facebook буквално мълниеносно беше залята с един текст. В множество профили и фен страници бе разпространен списък с „10-те правила за щастлив живот на британската дизайнерка Вивиан Уестууд“. 71-годишната Вивиан не е просто дизайнер, а истински фактор в модните среди, но според справка с търсачката Google тя никога не е подреждала подобна десетка.

Това обаче не пречи да отделим част от вниманието си за философските истини, събрани в текста. За съжаление авторът остава неизвестен, неясни са и мотивите му да подпише собствения си мироглед от името на Вивиан Уестууд, но той (или тя) със сигурност получава заслужено признание за написано.

1. Искай невъзможното
Вдигни летвата над всички останали. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не чаках и това. Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда необикновена.

2. Приеми обстоятелствата
За мен животът е непрекъснато преминаване през различни етапи. Наясно съм, че всичко има начало и край. Срещаш някого и той те прецаква, не си допадате. Стискате си ръцете и продължаваш напред. Това не е твоят човек, колкото и да се тръшкаш.

3. Не бъди моралист
Оу, най-страшните. Трудно ми е да общувам с моделки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред.

4. Не отлагай
Не спирам, не почивам, не отлагам. Утре може да припадна в колата или да се удавя във ваната. Затова днес трябва да свърша някоя глупост.


5. Не съжалявай
Никога не гледай назад, никога не искай да върнеш времето. Аз не обичам историята, тя и без това е написана по хиляди страници. Моето време никога не е било, то винаги е.

6. Не се страхувай
Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят.

7. Не пести
Харчи толкова, колкото имаш. Пестенето е като да бъдеш мишка в ресторант. Имаш достатъчно храна около себе си, но все пак си мишка. Не е нужно да ви обяснявам.

8. Пътувай
Моите пари са вкъщи, в дрехи, във вечери, дори и във фалшиви приятелства. Но моето богатство е в пътуванията. Не бих могла да ви разкажа за тях. Да не би да искате да го получите наготово?

9. Любовта винаги трябва да е лесна
Никога не съм правила усилия, за да получа любов. Защото ще получа трофей. Любовта трябва да е лесна и да идва сама. Другото е преследване и изнасилване, което завършва със самоубийство или в най-добрия случай с рецепта за по-силни успокоителни.

10. Обичай се
Дано тази любов да не бъде несподелена. Защото тя е най-голямата. Обичай се, глези се, разхождай се гола, гледай се с часове пред огледалото.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *