Чували ли сте за забраната за носене на лачени обувки от жени? А за ядене на шоколад в градския транспорт, която пак важи само за жените? Да, тези и още куп подобни странни правила съществуват, а някои дори все още са в сила. Но къде?

Вероятно ще си помислите, че подобни изисквания е възможно да важат в някои слаборазвити страни от третия свят или в държави с изключително строго отношение към жените, но грешите – голяма част от тези меко казано нелогични изисквания към нежната половина от човечеството са били в пълна сила и то съвсем доскоро в Европа, САЩ и Япония.

Някои от най-шантавите изисквания към женското поведение са отменени с времето, но други все още се спазват. Кои са 10-те най-странни правила за женско поведение в света? Погледнете, ще се изненадате!


10. Забрана за шумни разговори и празнословие (в сила до 1834 г.)

10-те най-странни забрани за жените по света

Изискванията към женското поведение в Англия преди години са били изключително строги, независимо от социалния статус и потеклото на жената, но наказанията за провинилите се жени от по-низшите прослойки на обществото били и по-строги. Така например, до 1834 година в Англия съществувало правило, според което жените, които говорят прекалено много (дори по-лошо – празнословят), трябвало да изтърпят ужасяващо наказание – потапяне във вода с намордник на устата. Понякога в намордника забивали игли, които буквално убивали желанието на езика да се движи.

10-те най-странни забрани за жените по света

9. Забраната за готвене (до ХХ век)

Повечето жени вероятно ще си помислят, че всъщност това е една много приятна забрана. В Русия обаче ветото върху готвенето се отнасяло само за болни жени или жени с физически недъзи. Причината – поверие, според което болестта или дефектът могат да се предадат чрез храната.

8. Забрана за ръкостискане (до ХХ век)

10-те най-странни забрани за жените по света

Изискванията към дамите в Англия били много – те трябвало да се научат какво и кога могат да говорят, как да се шегуват, кога точно да се усмихват. Но за ръкостискане с мъж и дума не можело да става. Ако все пак се случело мъж да подаде ръка на жена, тя била длъжна да отвърне на поздрава с „леко стискане“, но в никакъв случай не трябвало да разклаща подадената мъжка длан.


7. Забрана за носене на твърде разголени бански костюми (до 1920 г.)

10-те най-странни забрани за жените по света

До 1920 година по европейските плажове гледката на патрулиращ полицай с рулетка била нещо обичайно. Той бил в пълното си право да премери дължината на трикото на дамите. Ако банският костюм се окажел по-къс от изискването, девойките били гонени от плажа. Случело ли се някоя по-отракана мома да се възпротиви, то тя можела да попадне и зад решетките.

6. Забрана за носене на панталони (до 2013 г.)

10-те най-странни забрани за жените по света

Звучи наистина невероятно, но до 31 януари 2013 година жените във френската столица в Париж били жертва на това модно кощунство – официална забрана за носене на панталон. В Париж! Световната модна столица!!! Според нормативната уредба право да обуят панталон имали жените, сдобили се със специално полицейско разрешително. Естествено, че никоя себеуважаваща се парижанка не спазвала това изискване, така че след много протести 200-годишният акт най-сетне бил отменен.

5. Забрана за носене на лачени обувки (в сила)

10-те най-странни забрани за жените по света

В американския щат Охайо и до днес е в сила странна забрана – жените да носят лачени обувки. Колкото и да си блъсках главата не можах да се досетя за причината. А тя не е съвсем лишена от логика – смята се, че бельото на дамата може да бъде отразено в бляскавата повърхност на обувките, което пък да предизвика нечестиви помисли у господата.

4. Забрана за появата в бански костюм (в сила)

10-те най-странни забрани за жените по света

Още една модна забрана на американска територия, активна и към днешна дата. В щата Кентъки нямате право да се появявате на пътя или по магистрала в бански костюм, освен ако:
не сте придружени от двама полицейски служители; по случайност не разполагате с лопата в ръка; тежите повече от 40 килограма и по-малко от 90. Разбира се, забраната важи само за жените.


10-те най-странни забрани за жените по света3. Забрана за приготвяне на суши (в сила)

В Япония е прието само мъжете да приготвят вкусното ястие от ориз и сурова риба. Готвачът оформя с ръце охладения ориз, докато го затопли до температурата на тялото. Отричайки всякакви научни доказателства, и до днес японците смятат, че телесната температура на жената е по-висока с няколко градуса от тази на мъжете, което би съсипало приготовлението на традиционното ястие.

2. Забрана за ядене на шоколад в градския транспорт (в сила)

10-те най-странни забрани за жените по света

Тази забрана се отнася за дамите в Англия и важи от 1900 г. насам. Представителките на нежния пол нямат правото да ядат шоколадови блокчета или бонбони във всички видове обществен транспорт. Защо? Едва ли днес, два века по-късно, някой би могъл да ви даде смислен аргумент.

1. Забрана за използване на мобилен телефон на обществено място (наскоро приета)

10-те най-странни забрани за жените по света

Изграждането на моралния облик на ортодоксалните еврейки стана причина равините в Израел да въведат специални мерки, сред които и забраната за използване на мобилен телефон на обществено място. Преди няколко години пък председателят на равинския съд в израелския град Беер-Шева – Елиях Аберджил, издаде постановление, в което на жените се забранява носенето на яркочервени дрехи. Смята се, че това поведение има отрицателно въздействие върху целомъдрието на еврейските жени.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *