Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър

Едва ли някога у нас сте попадали на указания от типа на „Не пускайте пералната машина, ако детето ви е вътре“! или „Преди да сгънете детската количка, извадете бебето от нея!“.

Редица производители в САЩ обаче са принудени да изписват подобни нелепи указания върху продуктите си. А причината е повече от прозаична – находчивите потребители предявяват доста абсурдни искове за обезщетения.

И ако в България като че ли сме свикнали да стискаме зъби и много рядко да водим съдебни пререкания с хората, от които купуваме храна, дрехи, техника и т.н., по света съвсем не е така. Ето 10 от най-абсурдните съдебни искове по света.

1. Бог е виновен

Ърни Чеймбърс, конгресмен от Небраска, подал иск за обезщетение срещу… Бог. Самият „обвиняем“ признавал в Светото писание, че е предизвикал маса катастрофи и е тероризирал милиони, подвизавайки се под различни имена. Чеймбърс не иска обезщетение, а само протестира срещу това, че в САЩ всеки може да бъде осъден и с най-безумни аргументи.

2. Бъргърът е виновен

Сезар Барбър от Ню Йорк е висок само 1,50 м, но тежи 123 кг. Той на два пъти подавал съдебни искове срещу веригите за бързо хранене като McDonald’s, Burger King и KFC с аргумента, че страда от диабет и затлъстяване по тяхна вина. Те не му били пояснили колко нездравословни са бъргърите и пържените картофи.

3. Пазете се от мълнии

Шон Пъркинс посетил със семейството си увеселителен парк в Охайо, когато се разразила буря и го ударила мълния. Лош късмет? Собствена вина? Нищо подобно. Пъркинс подал иск срещу увеселителния парк с аргумента, че е липсвало писмено указание: „Посетителите не бива да стоят на открито по време на буря!“.

4. Тежка травма

Посетител на концерт на Елтън Джон поискал от град Сан Диего обезщетение в размер на 5,4 млн. долара за преживени „тежки емоционални травми“. Тъй като дамската тоалетна била препълнена, една от посетителките влязла в мъжката и ползвала един от уриналите, което тъжителят бил принуден да наблюдава.

5. Убиец, но не извратен

Масовият убиец Ранд Крафт предявил иск за 60 млн. долара към издателство Уорнър Букс, защото се почувствал „оклеветен“ от описанията на собствените му престъпления в книгата „Ангели на тъмата“. Крафт, убил садистично 16 души, заявил, че книгата го представя  като „болен и извратен човек“.

6. Недоволният затворник

Затворникът Бенджамин Брамбълс решил да съди затвора, в който излежавал присъда, защото в неговото спално помещение се хващали „само“ 36 кабелни телевизионни програми.

7. Рекламата ме излъга

Американската пивоварна Анхойзер-Буш била осъдена на 10 000 долара обезщетение за „лъжлива реклама„. Тъжителят твърдял, че е преживял „тежки телесни и душевни терзания“, тъй като си останал без успех сред жените, независимо, че редовно пиел бирата, която му обещавала сексуална неотразимост.

8. Непредвидими щети

Жена от канадската провинция Нова Скотия, която свирела на гайда за туристите на аерогарата, решила да иска обезщетение от авиокомпания Swissair, защото катастрофиралият швейцарски самолет намалил дневната ѝ печалба…

9. Прелестна измислица

Дороти Джонсън получила обезщетение, защото производителят на нейната микровълнова печка не я предупредил да не суши вътре мокрото си куче. Това е пример за една от най-прелестните легенди, защото подобно обезщетение не е било присъждано никога. Затова пък историята за „изсушеното на 600 вата куче“ живее в интернет и до днес.

10. Има ли по-голям абсурд?

Друга легенда за обезщетения твърди, че крадец получил пари за това, че след като обрал един дом, се самозаключил и бил принуден да прекара 8 дни само на Pepsi и кучешка храна. Собствениците на обрания дом пък уж трябвало да му платят 500 000 долара за „преживените изпитания и душевни страдания“.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *