10 любопитни факта за Палестина

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

За Палестина много може да се изговори и още повече да се изпише. За едни – няма такава държава. За други – това е далечна територия, където се случват лоши неща. Но истината е, че палестинският народ съществува. И каузата им е издигната в култ – да защитят земята, на която са се родили.

Нима има нещо по-определящо за съществуването на една държава? Тук няма да разнищваме дълбоките конфликти, които съпровождат Палестина по пътя ѝ към автономията. Просто ще ви представя 10 любопитни факта за тази част от света.

1. Името

Палестина (на латински: Palæstina; на иврит: פלשתינה; на арабски: فلسطين) е името на регион в Близкия изток, граничещ със Средиземно море. В днешно време територията му е поделена между Израел и Палестинската автономия. Наименованието на страната идва от името Филистия, дадено на историческата област, заселена от древния морски народ филистимци.

10 любопитни факта за Палестина

2. Територията

Палестина е частично призната държава – от 70% от държавите членове на ООН в Близкия изток. Тя претендира за територията на Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа с източен Йерусалим, които са под фактическия контрол на Израел. Правителството на Държавата Палестина администрира с ограничени правомощия част от тази територия, наричана Палестинска автономия.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари