За Палестина много може да се изговори и още повече да се изпише. За едни – няма такава държава. За други – това е далечна територия, където се случват лоши неща. Но истината е, че палестинският народ съществува. И каузата им е издигната в култ – да защитят земята, на която са се родили.

Нима има нещо по-определящо за съществуването на една държава? Тук няма да разнищваме дълбоките конфликти, които съпровождат Палестина по пътя ѝ към автономията. Просто ще ви представя 10 любопитни факта за тази част от света.

1. Името

Палестина (на латински: Palæstina; на иврит: פלשתינה; на арабски: فلسطين) е името на регион в Близкия изток, граничещ със Средиземно море. В днешно време територията му е поделена между Израел и Палестинската автономия. Наименованието на страната идва от името Филистия, дадено на историческата област, заселена от древния морски народ филистимци.

10 любопитни факта за Палестина

2. Територията

Палестина е частично призната държава – от 70% от държавите членове на ООН в Близкия изток. Тя претендира за територията на Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа с източен Йерусалим, които са под фактическия контрол на Израел. Правителството на Държавата Палестина администрира с ограничени правомощия част от тази територия, наричана Палестинска автономия.

3. Флагът

Знамето на Палестинската държава е проектирано през 1916 година по време на арабския бунт срещу Османската империя. През 1917 година е използвано като знаме на арабското национално движение. През 1964 година е усвоено като знаме на целия палестински народ, а през 1988 година е прието за официално знаме на държавата. Състои се от три хоризонтални линии с панарабските цветове с червен триъгълник вляво.

10 любопитни факта за Палестина

4. Химнът

“Билади” (на арабски: -بلادي ) е националният химн на Палестина. Приет е от Палестинския национален съвет през 1996 година в съответствие с член 31 от Палестинската декларация за независимост от 1988 година. Химнът е написан от Саид Ал Музайин, а музиката е създадена от египетския композитор Али Исмаил, и е познат като “Химнът на палестинската революция”.

Текстът на български: “Моя страна, земя на дедите ми. Моя страна, моя нация. Нация на вечността; с моята всеотдайност, огънят ми и вулканът на моето отмъщение; тъгата по моята земя и дом. Аз катерих планините и водих войните, преодолях невъзможното, преминах много граници. Моя страна, моя нация, нация на вечността… С полъха на вятъра и огъня на пушките и решимостта на нацията ми да се бори. Палестина е моят дом, Палестина е моят огън, Палестина е моето отмъщение и земя на вечното. Моя страна, моя нация, нация на вечността… Кълна се под сянката на знамето на моята земя и нация, и огънят от болка – ще живея като партизанин, ще продължавам като партизанин, ще умра като партизанин.”

https://mustak.bg/

5. Гербът

10 любопитни факта за Палестина

Гербът на Държавата Палестина включва панарабските цветове на палестинското знаме върху щит, носен от орелът на Саладин. Той носи свитък, на който е написан арабския текст فلسطين в превод ”Палестина”.

6. Робството

Районът попада под османско робство за 4 века, от 1517 година до 1917 година, когато английският колониализъм измества Османската империя. Намеренията на Великобритания били готови и окончателни – в Палестина ще се създаде еврейска държава!

7. Конфликтът

Декларацията на Балфур или Балфурската декларация от 1917 година е официално писмо от британския министър на външните работи Артър Балфур до еврейския ционистки лидер лорд Уолтър Ротшилд с дата от 2 ноември 1917 година, в което се казва, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина при условие, че няма да бъдат засегнати правата на вече съществуващите там общности. То подкрепя идеята за еврейско заселване в територията на Палестина, като част от Британския мандат в Палестина след Първата световна война. Декларацията е публикувана в печата на 9 ноември 1917 година.

10 любопитни факта за Палестина

Тя се сочи за първоизточник на израелско-палестинския конфликт и учените продължават да спорят по нейната интерпретация в множество аспекти. Палестинците усещат опасността за родината си и започват много рано тяхната борба срещу английския мандат и еврейската емиграция, но без успех. С демонстрации, стачки и с оръжие палестинският народ в продължение на 30 години се бори срещу по-организиран враг, по-образован, по-мощен и по-опитен, тъй като еврейските емигранти идват от Европа.


8. Борбата

На 9 декември 1987 година започва Първата палестинска интифада срещу израелската окупация, наричана също и “войната на камъните”, тъй като палестинците, използвали основно камъни, за да не ги обвинят в тероризъм, а също и други импровизирани неогнестрелни оръжия. “Интифада” е арабски термин и означава “въстание”. Официално жертвите на интифадата са 1162 палестинци и 160 израелци.

10 любопитни факта за Палестина

Интифадата ал-Акса е вълна на насилие и политически конфликти, започнала през септември 2000 годна между палестинските араби и израелтяните. Тя е наричана още Втората интифада. Много палестинци смятат интифадата за националноосвободителна война срещу окупаторите, а израелците я разглеждат като терористична акция.

Американският президент Доналд Тръмп на 6 декември обявява признаването на Йерусалим за столица на Израел и подписва закон за преместването на американското посолство в Тел Авив. Това води до масови протести на палестинците с пик на 8 декември – “Денят на гнева”. От Палестинското движение ХАМАС обявяват актът като причина за началото на трета интифада.

9. Денят за солидарност

В календара на Обединените нации, 29 ноември е Международен ден за солидарност с палестинския народ. Датата е избрана в съответствие с приемането на Резолюция 181 на ООН от 29 ноември 1947 година за бъдещото управление на Палестина. Резолюцията има за цел разделяне на Палестина на две части – еврейска и арабска, които по-късно стават отделни държави — Израел и Палестина.

Каузата на палестинския народ се подкрепя от многобройни правозащитни, хумантирани, благотворителни организации от целия свят, както и от редица изтъкнати личности от различни сфери на обществения живот.

Най-същественото нещо е борбата за равнопоставеност между Палестина и Израел да бъде насочена към хуманната цел на съвместното съществуване, а не към засилване на потисничеството”. Тези думи са на американския литературовед и културолог от палестински произход Едуард Саид, който е сред известните поддръжници на палестинската кауза.

10 любопитни факта за Палестина

10. Годината на Палестина

В навечерието на 29 ноември 2013 година, ООН обявява цялата 2014 година за Международна година за солидарност с палестинския народ. Решението е подкрепено от 110 страни членки, включително България. Седем, в това число Израел и САЩ, гласуват против, а 6 са въздаржали се.

С решение е възложено на Комитета по упражняване на неотменимите права на палестинския народ да организира съответните дейности в сътрудничество с правителствата на страните членки, организациите в системата на ООН, междуправителствените организации и гражданското общество.

Специално внимание се отделя на решаващата роля на медиите в провеждането на открита и позитивна дискусия в подкрепа на диалога между хората и прокламиране на мира и разбирателството в района на Близкия изток. В отделен текст се апелира към Израел да се оттегли в границите от 1967 година в полза на мира, стабилността и съвместното съществуване на израелския и палестинския народи.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *