Има хора, за които облозите са ежедневие. Сигурни или не в успеха си, те са готови да се басират с всички свои приятели и познати за всичко… абсолютно всичко, дори по най-неочакваните теми. В речника, срещу значение на думата „облог“ е изписано: „уговорка между две страни в спор за нещо, предстоящо да стане или да се разбере, според която непозналият или неправият трябва да изпълни поетото задължение; бас“. Е, ако досега винаги сте били от губещата страна и даже вече сте категорични, че късметът никога не е на ваша страна, решението на този проблем идва с помощта на доктор Ричард Уайзман – признат изследовател на фактора „късмет“ в живота на хората.

Според неговата теория човечеството е разделено на две категории – в едната влизат късметлиите, на които винаги и във всичко им върви, а в другата – вечните неудачници. Преди петнайсетина години д-р Уайзман започва научно изследване, за да разбере защо някои хора винаги имат късмет. Заедно със своя екип той събира 1000 доброволци – изключителни късметлии, и крайни неудачници, за да проучи разликите в тяхното мислене и поведение. Резултатите са изумителни – те разкриват съвършено нов поглед към късмета и ролята му в нашия живот.

Хората не се раждат късметлии. Всъщност късметът идва при онези, които, без да знаят, сами го пораждат с нагласата на ума си и със своите постъпки. Според учените късметлиите знаят по-добре от останалите как да извличат полза от всичко, което им се случва. Повечето от тях спадат към категорията на общителните есктроверти, отворени за света и хората. По време на своите дългогодишни изследвания английският учен постоянно констатира, че това, което любимите и нелюбимите чеда на съдбата очакват от живота, е съвършено различно.

Неудачниците винаги смятат, че ще им се случи нещо лошо, докато късметлиите вярват в своята щастлива звезда и са убедени, че шансът никога няма да ги изостави. Първите се примиряват с ролята на губещи и не предприемат нищо, за да се отърват от нея. В помощ на „лишените“ от късмет доктор Ричард Уайзман представя в профила си в портала за видеосподеляне YouTube своята поредица от изключително лесни и забавни начини как да спечелим облог с приятелите си и то без излишни усилия. Ето първата част от тази серия.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *