България е една от страните, в които рядко се случва хора, постигнали големи професионални постижения, да попадат под светлините на прожекторите. Предвид факта колко малка част от известните личности в България, които са давани за пример, са постигнали финансова стабилност и кариерно удовлетворение сами, то често се случва много млади българи да изпитват неувереност дали техните мечти изобщо са постижими, щом са родени в малка страна като нашата.

Затова днес ще ви представим десет наши сънародници от различни сфери, част от които може би за първи път ще чуете, но които са постигнали огромни успехи в България и по света. Списъкът на успелите, за щастие, никак не е кратък и може би в съзнанието ви веднага изникват имена като Христо Стоичков, Григор Димитров и други, но за да ви убедим колко неподозирани и разнообразни върхове са покорени от българи, ще ви представим само част сънародниците ни, които по-рядко попадат в медийното пространство.

10. Елена Маринова (IT сектор)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Елена Маринова е един от създателите на може би най-успешната IT компания в България – „Мусала Софт“ и почетен член на Европейския парламент на предприятията. Завършва Първа английска гимназия, следва за бакалавър – Икономика и за магистър – Стратегическо управление в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стартира компанията с идеята в нея да работят около 5-10 души. Днес „Мусала Софт“ работи с екипи от всички континенти.


9. Марио Вълков (Полиция)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Марио Вълков е избран за „Полицай на годината“ в САЩ, след като под прикритие успява да разработи групировка за трафик на оръжие. Той е детектив-изследовател. Заминава за Америка, когато е на 15 години. Баща му е собственик на първото българско заведение в щатите.

8. Ралица Василева (Журналистика)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Ралица Василева е българска журналистка, завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и получава магистърска степен по политически науки от Държавния университет на щата Джорджия. Заминава за САЩ с 20 долара в джоба си, а няколко години по-късно вече е водеща на новините по телевизия CNN. Ралица Василева е най-успешната българска журналистка.


7. Румяна Тренчева (IT сектор)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Румяна Тренчева е изпълнителен директор на SAB за Югоизточна Европа. Преди да оглави компанията за Югоизточна Европа, Тренчева беше изпълнителен директор за България. Работила е в HP, Ericsson и други.

6. Димитър Алексиев (Бизнес)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Димитър Алексиев е управляващ директор на пивоварната компания Heineken за Централна Европа, регионът му включва повече от 8 държави. Преди да оглави компанията за Централната част на Европа, Алексиев е бил шеф на „Хайнекен – Русия“, където постига зашеметяващи резултати, довели до пълен обрат във финансовите и търговски показатели.

5. Атанас Райков (Телекомуникации)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Атанас Райков е генерален директор на приложението Viber за Централна и Източна Европа. Райков има над 10 годишен опит в телекомуникационни компании в България и други страни в Европа.

4. Румен и Павел Вълневи (Бизнес)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Румен и Павел Вълневи са сред най-успешните българи в Америка. Собственици на транспортна компания, хранителни магазини и други, оценявани на над 250 млн. долара. Именно братя Вълневи създават първата българска телевизия в САЩ (BiT). На снимката двамата са с бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова и бившия американски посланик у нас Джеймс Уорлик. Румен и Павел тръгват за Америка преди повече от 10 години с една чанта багаж, Румен – завършил УНСС, а Павел – ВИХВП в Пловдив. В началото работели като охранители на паркинг, чистили хотелски стаи, били шофьори на ТИР и други. Работили по 20 часа на ден без почивен ден, цели 3 месеца.


3. Професор Илия Ватев (Медицина)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Ръководител на Катедра по биология към МУ – София. Специализира в Париж имунология на бременността. Извършва първата ин витро процедура в България. Бебето е кръстено Илияна, в чест на професор Илия Ватев. Илияна е първото ин витро бебе в цяла Източна Европа. Професор Ватев също е носител на най-голямото отличие в страната – орден „Стара планина“.

2. Анна Димитрова (Телекомуникации)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Анна Димитрова е изпълнителен директор по стратегия и дигитализация на една от най- големите телекомуникационни компании в света – Vodafone, Германия. Завършила в УНСС – София, по-късно изкарва най-високата оценка в курса по бизнес администрация на университета в Ерланген – Нюрнберг.

1. Професор Александър Чирков (Медицина)

10 вдъхновяващи българи, за които може би не сте чували

Професор Чирков завършва Висш медицински институт в София, през 1966 заминава за Западен Берлин, специализира кардиохирургия. През 1986 година извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите. Носител на орден „Стара планина“. Дълги години е директор на болница „Св. Екатерина“. Проф. Чирков почина на 82-годишна възраст на 24 ноември 2020 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.