Ако всеки път се озовавате на крачка от мечтаната работа или дългоочакваното повишение, но все нещо не ви достига, за да постигнете целта си… Ако се страхувате от провал или стреса и по-голямата отговорност не ви понасят… Тогава най-вероятно при вас съществува някой фактор, който пречи на личните ви постижения в кариерата и ви дърпа назад от стремежа ви към израстване.

За да ви докажем, че не сте единствените, борещи се с този проблем, вижте кои са 10-те най-чести страхове, които пречат на кариерното развитие на служителите по света…

1. Страх от провал

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеСтрахът от провал преследва много хора и ги възпира от достигането на техния истински потенциал. Голяма част от служителите странят от възможностите да опитат нещо ново, под претекст, че не са сигурни дали ще успеят да се справят.
Ако спадате в групата на притесняващите се от провала, то тогава е добре да знаете, че само смелото впускане в нови предизвикателства ще ви помогне да преодолеете този страх. На следващата крачка вече ще се уверите сами, че истинският успех може да понесе малка доза допуснати грешки по пътя.

2. Страхът от отхвърляне

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеВсички ние притежаваме дълбоко вкоренен страх от отхвърлянето на околните. Дали що се отнася до отправянето на въпрос за повишение към шефа или до молба към колега, страхът, че те могат да ни кажат „не“ често ни възпира дори да попитаме.
Начинът за преодоляването на този вид страх се състои единствено в доброто преценяване на обстоятелствата. Ако нещата се нареждат предимно във ваша полза, то не пропускайте да зададете въпроса си, защото в противен случай можете дълго да съжалявате за това.

3. Страх от неизвестното

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеСтрахът от неизвестното се проявява при много служители, развиващи се в различни сфери. Липсата от възможност да преценят изходите от ситуацията ги кара да се притесняват да поемат допълнителна отговорност. Това от своя страна може да им коства повишение на заплатата или благоприятна посока за развитие на тяхната кариера. Отървете се от лошите мисли, противодействайки на страха като излезете от зоната си на комфорт. Това, което ви очаква там може да е много по-добро отколкото си мислите!


4. Работата да бъде извън класата ви

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеОсобено що се отнася до търсене на работа, ние често попадаме в капана на страха от възможността работата да е извън нашата класа. В някои случаи служителите се впускат в приключението да се борят с работа, която не отговаря на техните възможности, което в крайна сметка може да се окаже пълна загуба на време!
Ако обаче сте сигурни в знанията си и знаете, че можете да се справите, независимо от липсата си на опит, пробвайте себе си и отидете на желаното интервю. Никога не знаете какви възможности могат да се крият зад това предложение!

5. Страх от загуба на свобода

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеСлучвало ли ви се е да откажете възможност за израстване от страх, че ще изгубите свободата си на работното място? Ако повишението включва нови отговорности, различни условия на труд, повече часове, по-голям натиск и повече стрес, то това определено води до мисълта и за по-малко свобода.
Така представени минусите на предложението могат да изглеждат притеснително, но ако към тях прибавите плюсовете, които идват с повишението, картината може да стане много по-цветна. Е, при това накланяне на везните, бихте ли се съгласили да загубите малко от свободата си?

6. Страх от това да бъдете съдени и оценявани

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеСмятате, че сте добър, интелигентен, креативен и достатъчно опитен за работата, която желаете? На интервюто за работа обаче се притеснявате от преценката на отсрещната страна – дали те ще ви погледнат по същия начин и дали ще преценят правилно вашите възможности? Тези тъмни мисли често витаят сред много от хората, които се притесняват да кандидатстват за работа, когато изпитват страх от оценката на интервюиращия.
Най-добрият начин да преодолеете този тип притеснения е добавянето на частица увереност, която да ви помогне да докажете истинския си потенциал на срещата.

7. Страх от „най-лошото“

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеХората често си задават въпроса: „Какво е най-лошото, което може да се случи?“ Ако и вие сте сред тези хора, то списъкът ви с възможни сценарии вероятно е изключително дълъг. Дали ще станете обект на подигравки сред колегите, ще се изложите с неподходяща идея или още по-лошо – ще бъдете уволнен! Въображението ви може да роди невероятен набор от потенциални страхове ако вие му позволите да го направи!
Следващият път когато ви хрумне нещо подобно, попитайте себе си какъв ви бил най-добрия изход. Сигурни сме, че този вариант ще ви хареса много повече!


8. Страх от това да изглеждате алчни

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеРазговорът за работна позиция неотложно винаги преминава в разговор за пари. При много хора е налице дълбок дискомфорт при публичното обсъждане на заплащането, който се отразява по някакъв начин и в хода на интервюто.
Колкото и да се притеснявате от тази тема, въоръжете се с познания относно средните работни заплати във вашия район, отговарящи на вашия опит и оставете фактите да говорят вместо вас!

9. Страх от това да не бъдете перфектни

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеАко страдате от перфекционизъм, то тогава вероятно прекарвате голяма част от времето си в безкрайното променяне на вашето CV или профилните ви данни в LinkedIn. Това ще ви отнеме много часове както преди самото кандидатстване, така и по време на същинското изпълнение на вашата работа.
За да се справите с проблема, приемете максимата, че не всички сме перфектни и обърнете внимание на истински важните неща. Ще се изненадате колко бързо и лесно можете да се справите с всяко едно предизвикателство!

10. Страх от разочарование

10 страхове, които пречат на кариерното ни развитиеДали поради факта, че до сега сте оставали разочаровани или зареди възможността от това да се случи, много служители често не предприемат необходимата крачка в следствие на този страх. По своята същност той прилича на опасението от това да ни откажат и това да има неизвестни фактори, които няма как да предвидим.
В действителност обаче страхът идва от възможността ние да разочароваме останалите. Обикновено се получава при служителите, на които се възлага много и се очаква много в замяна.

Кой е вашият страх, пречещ на кариерното ви развитие? Успяхте ли да го преодолеете или още страдате от неговите последствия? Споделете с нас в коментарите!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *