България е малка държава, непозната за повечето големи световни сили. Но както се казва, малките опаковки се радват на най-качествено и добро съдържание. И не, това не е плод на празно самохвалство, а доказана истина.

Не можем да отречем, че сме всестранно развита нация и нещата, с които сме обогатили света не се ограничават до технологични изобретения и красиви гени. Христо Явашев е един от най-иновативните изобретатели на нашето съвремие, разбира се, роден в България.

Познат по света като Кристо, талантливият изобретател добива популярност със своите пространствени художествени инсталации. Голяма помощ и основна опора през всичките години на творческо създаване е жена му Жан-Клод, която е от френски произход и е неотлъчно до него във всеки един проект.


Творенията му са временни, съществуват от няколко дни до няколко седмици. Целта е да се създаде в зрителя непременно желание да се наслади на творбите. Има публика от цял свят, милиони хора са свидетели на оригиналните му инсталации. За нито един от проектите си Кристо и жена му не използват помощта на спонсори или дарения. Те сами финансират работата си, като в повечето случаи продават стари скици и остатъчни материали от предишни техни осъществени и неосъществени идеи.

Христо Явашев-Кристо може да се определи като явление без аналог в човешката история. Няма друг творец, успял да ангажира вниманието на хиляди хора по света. Роден на 13 юни 1935 година, големият артист си отиде в съня си на 31 май 2020 година. Същата вечер рисувал до късно – следващия проект „Опакованата триумфална арка“ в Париж, започната през 60-те години, която трябваше да се реализира през 2021 година.

Всичко направено от Кристо ще остане в сърцата на милиони, които преживяха проектите му. Защото в тях се съдържат простите и същевременно вечни неща – свобода, любов, нежност… Неща, които не са подвластни на времето! В памет на Кристо днес ще си припомним 10 от неговите най-значими проекти.

1. Опакованият фонтан и средновековна кула в Сполето

1968 година

Първоначално идеята е била да бъдат опаковани операта и театъра в града, но поради неразбирателство с администрацията, не им е позволено. Интересен е фактът, че Кристо дори не успява да види завършения проект, тъй като той става реалност, когато се намира в Швейцария по работата му върху друг такъв. Двата проекта са завършени почти наравно и оставя представянето в Италия на жена си – Жан-Клод.

2. Опакованият бряг Литъл Бей в Сидни, Австралия

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1969 година

Литъл Бей е разположен на около 14 км от центъра на Сидни. Опакованата част е с дължина близо 2,4 км. Общо повече от 17 000 часа, в рамките на 4 седмици, са необходими на 15 професионални катерачи и 110 работници, за да се завърши проектът. Той е финансиран изцяло от Кристо и жена му, като основен доход е получен от разпродажбата на скици на негови стари проекти в периода 1950-1960 година. Двамата не приемат спонсорство и държат сами да финансират инсталацията. Брегът стои опакован 10 седмици, след което се възвръща нормалният му вид, а всички материали, служили за опаковането му са рециклирани и разпродадени.


3. Завесата в долината Рафъл, Колорадо

1972 година

Кристо е известен с това, че успява да преобрази околната среда в пространство, което изобразява неговите мисли. На 10 август 1972 година, в 11 часа сутринта, група от 35 работници и 64 доброволци, всички те от училища по изкуството, завършват цялата инсталация. Проектът отнема 28 месеца да бъде изпълнен. Нужни са найлонови оранжеви завеси с размер около 30 метра дължина и 110 метра височина за обвиването на долината.

4. Опакованите римски градски стени

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1974 година

За период от 40 дни, 250-метрова част от стената била опакована в полипропилен и въжета, покривайки горната и страничните ѝ части. Всичко отново е изцяло финансирано от Кристо и Жан-Клод, а след разопаковането на конструкцията, материалите са разпродадени и парите използвани за следващия им проект.

5. Бягащата ограда, Калифорния

1976 година

Това е, може би, един от най-мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод, отнел им близо 4 години. Изграден е изцяло от стоманени стълбове и кабели, с дължина около 50 км. Конструкцията достига Тихия океан при залива Бодега и там докосва дъното. За тази инсталация се твърди, че дори се е виждала от Космоса. Отново всички разходи по проекта са платени от Кристо и Жан-Клод чрез продажбата на изследвания, подготвителни рисунки и колажи. Всички материали за изработката на оградата, след нейния демонтаж, са подарени на фермерите, през чиито земи е преминавала Бягащата ограда.

6. Обградените острови в залив Бискейн, Маями

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1983 година

На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията, която включва 11 острова, всички те обградени от розова полипропиленова материя. Яркият цвят е в хармония с островната растителност. Проектът отнема общо 3 години заради необходимостта от редица разрешителни – от Губернатора на щата Флорида и щатското правителство; от Комисията на област Дейд; от Градската управа на Северно Маями и много други.


7. Чадърите, Япония-САЩ

1991 година

През 1991 година 1880 работници едновременно се заемат с отварянето на общо 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. Това японско-американско произведение отразява приликите и разликите в начина на живот на двете държави. С детайлите на „Чадърите“ се заемат 11 различни компании в Япония, САЩ, Германия и Канада и са сглобени накрая в Америка. За този проект двамата артисти харчат внушителните 26 млн. долара!

8. Опакованият Райхстаг, Берлин

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1995 година

Самият Христо Явашев определя това произведение като „реализирана мечта“ и едно от най-важните в живота му. Идеята му става реалност след цели 24 години преговори с немските власти, като се ражда съвсем случайно след изпращане на картичка от негов приятел с изобразен Райхстага отпред. Основната мотивация на Кристо да опакова голямата сграда е, че той е бил бежанец повече от 17 години, след като напуска България. Тогава се поражда огромното желание да направи проект, повлиян от източно-западните отношения по време на Студената война. Разбира се, идеята не се приема добре от тогавашните политически лидери и се стига дори до гласуване в Парламента. След 70-минутен дебат проектът е одобрен. Веднага след това започва и реализацията му – използват се 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие, и 15 000 м въжета. Райхстагът остава опакован 14 дни, въпреки настояването на властите да остане още седмица.

9. Портите на Сентръл парк, Ню Йорк

2005 година

“Не мога да гарантирам, че Вратите ще се харесат на всички, но гарантирам, че цял свят ще говори за тях”. С тези думи тогавашният кмет на Ню Йорк открива произведението на Кристо и Жан-Клод. За направата на така наречения „Оранжев дракон“ са използвани 90 000 кв. м. оранжеви винилови платна, опънати на 7500 арки, всяка от която висока 5 метра. „Вратите“ са издигнати по цялата дължина на 37 км криволичещи алеи. Големият проект струва 21 милиона долара.

10. Плаващите кейове в езеро Изео, Италия

10 творения на Христо Явашев-Кристо

2016 година

Това е първият проект на Кристо след смъртта на жена му, въпреки че е замислен от двамата в далечната 1970 година. Инсталацията представлява плаваща пътека с дължина 3 км и ширина 16 м, свързваща брега при Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. Пътеката е изградена от около 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, които са сглобени като мозайка. Те са покрити със 100 000 кв. м. жълто-оранжев плат. За 16-те дни „Плаващите кейове“ са посетени от над 1 200 000 души или средно по над 72 000 човека всеки ден.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.