България е малка държава, непозната за повечето големи световни сили. Но както се казва, малките опаковки се радват на най-качествено и добро съдържание. И не, това не е плод на празно самохвалство, а доказана истина.

Не можем да отречем, че сме всестранно развита нация и нещата, с които сме обогатили света не се ограничават до технологични изобретения и красиви гени. Христо Явашев е един от най-иновативните изобретатели на нашето съвремие, разбира се, роден в България.

Познат по света като Кристо, талантливият изобретател добива популярност със своите пространствени художествени инсталации. Голяма помощ и основна опора през всичките години на творческо създаване е жена му Жан-Клод, която е от френски произход и е неотлъчно до него във всеки един проект.

Творенията му са временни, съществуват от няколко дни до няколко седмици. Целта е да се създаде в зрителя непременно желание да се наслади на творбите. Има публика от цял свят, милиони хора са свидетели на оригиналните му инсталации. За нито един от проектите си Кристо и жена му не използват помощта на спонсори или дарения. Те сами финансират работата си, като в повечето случаи продават стари скици и остатъчни материали от предишни техни осъществени и неосъществени идеи.

Христо Явашев-Кристо може да се определи като явление без аналог в човешката история. Няма друг творец, успял да ангажира вниманието на хиляди хора по света. Роден на 13 юни 1935 година, големият артист си отиде в съня си на 31 май 2020 година. Същата вечер рисувал до късно – следващия проект „Опакованата триумфална арка“ в Париж, започната през 60-те години, която трябваше да се реализира през 2021 година.

Всичко направено от Кристо ще остане в сърцата на милиони, които преживяха проектите му. Защото в тях се съдържат простите и същевременно вечни неща – свобода, любов, нежност… Неща, които не са подвластни на времето! В памет на Кристо днес ще си припомним 10 от неговите най-значими проекти.

1. Опакованият фонтан и средновековна кула в Сполето

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1968 година

Първоначално идеята е била да бъдат опаковани операта и театъра в града, но поради неразбирателство с администрацията, не им е позволено. Интересен е фактът, че Кристо дори не успява да види завършения проект, тъй като той става реалност, когато се намира в Швейцария по работата му върху друг такъв. Двата проекта са завършени почти наравно и оставя представянето в Италия на жена си – Жан-Клод.

2. Опакованият бряг Литъл Бей в Сидни, Австралия

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1969 година

Литъл Бей е разположен на около 14 км от центъра на Сидни. Опакованата част е с дължина близо 2,4 км. Общо повече от 17 000 часа, в рамките на 4 седмици, са необходими на 15 професионални катерачи и 110 работници, за да се завърши проектът. Той е финансиран изцяло от Кристо и жена му, като основен доход е получен от разпродажбата на скици на негови стари проекти в периода 1950-1960 година. Двамата не приемат спонсорство и държат сами да финансират инсталацията. Брегът стои опакован 10 седмици, след което се възвръща нормалният му вид, а всички материали, служили за опаковането му са рециклирани и разпродадени.


3. Завесата в долината Рафъл, Колорадо

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1972 година

Кристо е известен с това, че успява да преобрази околната среда в пространство, което изобразява неговите мисли. На 10 август 1972 година, в 11 часа сутринта, група от 35 работници и 64 доброволци, всички те от училища по изкуството, завършват цялата инсталация. Проектът отнема 28 месеца да бъде изпълнен. Нужни са найлонови оранжеви завеси с размер около 30 метра дължина и 110 метра височина за обвиването на долината.

4. Опакованите римски градски стени

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1974 година

За период от 40 дни, 250-метрова част от стената била опакована в полипропилен и въжета, покривайки горната и страничните ѝ части. Всичко отново е изцяло финансирано от Кристо и Жан-Клод, а след разопаковането на конструкцията, материалите са разпродадени и парите използвани за следващия им проект.

5. Бягащата ограда, Калифорния

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1976 година

Това е, може би, един от най-мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод, отнел им близо 4 години. Изграден е изцяло от стоманени стълбове и кабели, с дължина около 50 км. Конструкцията достига Тихия океан при залива Бодега и там докосва дъното. За тази инсталация се твърди, че дори се е виждала от Космоса. Отново всички разходи по проекта са платени от Кристо и Жан-Клод чрез продажбата на изследвания, подготвителни рисунки и колажи. Всички материали за изработката на оградата, след нейния демонтаж, са подарени на фермерите, през чиито земи е преминавала Бягащата ограда.

6. Обградените острови в залив Бискейн, Маями

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1983 година

На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията, която включва 11 острова, всички те обградени от розова полипропиленова материя. Яркият цвят е в хармония с островната растителност. Проектът отнема общо 3 години заради необходимостта от редица разрешителни – от Губернатора на щата Флорида и щатското правителство; от Комисията на област Дейд; от Градската управа на Северно Маями и много други.


7. Чадърите, Япония-САЩ

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1991 година

През 1991 година 1880 работници едновременно се заемат с отварянето на общо 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. Това японско-американско произведение отразява приликите и разликите в начина на живот на двете държави. С детайлите на „Чадърите“ се заемат 11 различни компании в Япония, САЩ, Германия и Канада и са сглобени накрая в Америка. За този проект двамата артисти харчат внушителните 26 млн. долара!

8. Опакованият Райхстаг, Берлин

10 творения на Христо Явашев-Кристо

1995 година

Самият Христо Явашев определя това произведение като „реализирана мечта“ и едно от най-важните в живота му. Идеята му става реалност след цели 24 години преговори с немските власти, като се ражда съвсем случайно след изпращане на картичка от негов приятел с изобразен Райхстага отпред. Основната мотивация на Кристо да опакова голямата сграда е, че той е бил бежанец повече от 17 години, след като напуска България. Тогава се поражда огромното желание да направи проект, повлиян от източно-западните отношения по време на Студената война. Разбира се, идеята не се приема добре от тогавашните политически лидери и се стига дори до гласуване в Парламента. След 70-минутен дебат проектът е одобрен. Веднага след това започва и реализацията му – използват се 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие, и 15 000 м въжета. Райхстагът остава опакован 14 дни, въпреки настояването на властите да остане още седмица.

9. Портите на Сентръл парк, Ню Йорк

10 творения на Христо Явашев-Кристо

2005 година

“Не мога да гарантирам, че Вратите ще се харесат на всички, но гарантирам, че цял свят ще говори за тях”. С тези думи тогавашният кмет на Ню Йорк открива произведението на Кристо и Жан-Клод. За направата на така наречения „Оранжев дракон“ са използвани 90 000 кв. м. оранжеви винилови платна, опънати на 7500 арки, всяка от която висока 5 метра. „Вратите“ са издигнати по цялата дължина на 37 км криволичещи алеи. Големият проект струва 21 милиона долара.

10. Плаващите кейове в езеро Изео, Италия

10 творения на Христо Явашев-Кристо

2016 година

Това е първият проект на Кристо след смъртта на жена му, въпреки че е замислен от двамата в далечната 1970 година. Инсталацията представлява плаваща пътека с дължина 3 км и ширина 16 м, свързваща брега при Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. Пътеката е изградена от около 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, които са сглобени като мозайка. Те са покрити със 100 000 кв. м. жълто-оранжев плат. За 16-те дни „Плаващите кейове“ са посетени от над 1 200 000 души или средно по над 72 000 човека всеки ден.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *